Φορτηγά πλοία της Ρωσίας διακρίνονται στις εικόνες στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία να φορτώνουν φερόμενα κλεμμένα σιτηρά από την Ουκρανία, όπως μεταδίδει το CNN επικαλούμενο δορυφορικές φωτογραφίες της Maxar Technologies με ημερομηνία 19 και 21 Μαϊου. Το Κίεβο έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι «κλέβει σταδιακά» ουκρανικά προϊόντα τροφίμων και προσπαθεί να τα πουλήσει.

Τα ρωσικά πλοία, που φορτώνουν σιτηρά από σιλό, είναι τα Matros Pozynich και Matros Koshka. Έχουν εγκαταλείψει πλέον το λιμάνι σύμφωνα με το MarineTraffic.com με το πρώτο να πλέει τώρα στο Αιγαίο εν πλω προς τη Βηρυτό και το δεύτερο να βρίσκεται ακόμη στη Μαύρη Θάλασσα.

Όπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο, δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι τα σιτηρά που διακρίνονται στις φωτoγραφίες να φορτώνονται στα πλοία στη Σεβαστούπολη είναι όντως κλεμμένα από την Ουκρανία, αλλά σημειώνει ότι στην Κριμαία παράγονται λίγα σιτηρά.

Εντελώς διαφορετική είναι η περίπτωση στις περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίγια της Ουκρανίας, βόρεια της Κριμαίας, που έχουν καταληφθεί σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές δυνάμεις από τις πρώτες εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής. Σύμφωνα με το CNN, Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τους Ρώσους στρατιώτες ότι έχουν αδειάσει πολλά σιλό σε αυτές τις περιοχές και μετέφερε τα σιτηρά προς τα νότια. Η Ρωσία έχει απορρίψει πολλάκις τις κατηγορίες περί κλοπής ουκρανικών σιτηρών κάνοντας λόγο για “fake news”.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί συνήθως άλλα λιμάνια για τις εξαγωγές των σιτηρών της. Τελευταία είχε δημιουργήσει ένα μεγάλο τέρμιναλ στην Ουστ Λούγκα στη Βαλτική για εξαγωγές σιτηρών στην Ευρώπη, ενώ στη Μαύρη Θάλασσα μετατρέπει το λιμάνι του Νοβοροσίισκ σε σημαντικό σταθμό μεταφόρτωσης καθώς η μεταφορά από τη Ρωσία στη Σεβαστούπολη θα ήταν πολύ ακριβή. Από την άλλη, το λιμάνι της Σεβαστούπολης κατέχει στρατηγική θέση για ουκρανικά σιτηρά από τις κατεχόμενες περιοχές.

Featured Image

Παράλληλα το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας μπλοκάρει εδώ και εβδομάδες τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, που γινόταν μέχρι πρότινος κυρίως μέσω των λιμένων της Μαριούπολης στην Αζοφική Θάλασσα και της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα. Η Ουκρανία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στην υφήλιο, λόγος για τον οποίο ο ρωσικός αποκλεισμός προκαλεί έντονες ανησυχίες για παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Ο ναυτικός αποκλεισμός πλήττει σφοδρά την ουκρανική οικονομία. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο Κίεβο, Γιούλια Σβιριντένκο, κάλεσε χθες τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για να διασφαλίσει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών κυρίως από το λιμάνι της Οδησσού. «Θα χρειαζόμασταν πέντε, έξι, επτά χρόνια για να μεταφέρουμε όλα αυτά τα σιτηρά οδικώς ή σιδηροδρομικώς», είπε στο BBC. «Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό για μας να απελευθερωθούν τα λιμάνια».

Το ρωσικό πλοίο Matros Pozynich καταγράφηκε σε φωτογραφία από το λιμάνι της Λαττάκειας στη Συρία πριν από περίπου δύο εβδομάδες και τότε είχαν φουντώσει οι εικασίες ότι ξεφόρτωνε κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά.

Προηγουμένως το ρωσικό πλοίο είχε χαράξει πορεία, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, προς την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αλλά δεν έγινε δεκτό, όπως και στη Βηρυττό και τελικά έδεσε στη Συρία, όπου η Ρωσία είναι ο βασικός υποστηρικτής εδώ και χρόνια του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.