Με μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων και αγροτών Ημαθίας και Πέλλας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου στις 6.30 μ.μ. στη Νάουσα η προγραμματισμένη σύσκεψη μετά από πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ».

Στη συνάντηση συμμετείχαν : Ο ΑΣ Νάουσας «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ, ο ΑΣ Ημαθίας, ο ΑΣ Πιερίων Ημαθίας, ο ΑΣ Δήμου Σκύδρας, ο ΑΣ Γεωργών Βέροιας, ο ΑΣ Γυψοχωρίου Ν. Πέλλας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» , ο ΑΣ Κρύας Βρύσης «Η ΟΜΟΝΙΑ» , ο ΑΣ Μεσημερίου Εδέσσης, η Επιτροπή αγώνα αγροτών Ροδοχωρίου, ο Σύλλογος Αγροτών και Κτηνοτρόφων Κατερίνης «ΔΗΜΗΤΡΑ» και από την περιοχή της Αλμωπίας.

Η Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα αισιόδοξο κλίμα , ακούστηκαν σχεδόν από όλους τους εκπροσώπους απόψεις, που επιβεβαίωναν το κλίμα ενότητας το οποίο πρέπει να επικρατήσει για να επιτευχθούν οι στόχοι μέσα από τις κινητοποιήσεις.

Αποφασίστηκε να βγουν αρχικά τρακτέρ στις πλατείες των χωριών στις 23 Ιανουαρίου , έπειτα να πραγματοποιηθεί διαμαρτυρία στον ΕΛΓΑ Βέροιας στις 26 Ιανουαρίου και ώρα 11 το πρωί, να ακολουθήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας (ο τόπος ακόμη δεν έγινε γνωστός) στην AGROTICA 2024 στις 3 Φεβρουαρίου και ώρα 12 το μεσημέρι.

Featured Image

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο Πρόεδρος του ΑΣ Νάουσας «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ» , Τάκης Τσιουλάκος, δήλωσε στην “ΗΜΑΘΙΩΤΙΚΗ ΓΗ” “Σε οριακό σημείο βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος, δεν πάει άλλο, τα προβλήματα παραμένουν οξυμένα, με το κόστος παραγωγής να παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, οι τιμές στα περισσότερα προϊόντα είναι στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι αλλά με πολύ μικρότερη παραγωγή λόγω των καταστροφών, σε πολλά προϊόντα υπήρξε τεράστια καταστροφή από τα καιρικά φαινόμενα, κυρίως βροχοπτώσεις τον Μάιο και Ιούνιο που επέφεραν και ασθένειες , ζημιές που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ ούτε από τα ΚΟΕ ( πρώην ΠΣΕΑ), υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των πορισμάτων και καταβολή των αποζημιώσεων. Επιπλέον έχουμε τις περικοπές στις επιδοτήσεις που επέφερε η ΝΕΑ ΚΑΠ με τους παραγωγούς να είναι απλήρωτοι. Καλούμε τον αγροτικό κόσμο να συμμετέχει στις πρωτοβουλίες-κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη, με κεντρικά αιτήματα τη μείωση του κόστους παραγωγής, αναπλήρωση του εισοδήματος, κατώτερες εγγυημένες τιμές, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ κ.α.

Σύσκεψη αγροτών στη Σίνδο Θεσσαλονίκης

Κινητοποιήσεις αποφάσισαν και οι αγροτικοί σύλλογοι που πραγματοποίησαν σύσκεψη στην Σίνδο Θεσσαλονίκης την Κυριακή 14 Ιανουαρίου. «Αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε σε πρώτη φάση κινητοποίηση σε όλες τις πόλεις των αγροτικών συλλόγων που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη , την ίδια μέρα, στις 26 Ιανουαρίου, και θα ακολουθήσει στη συνέχεια διαμαρτυρία στην Agrotica 2024» δήλωσε στην WWW.IMATHIOTIKIGI.GR ο Πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, Διαμαντής Διαμαντόπουλος και συνέχισε λέγοντας «Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή στη σύσκεψη γεγονός που δείχνει το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Ήταν εκπρόσωποι Αγροτικών συλλόγων από την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Τίθεται ζήτημα επιβίωσης πλέον και πρέπει σύσσωμος ο αγροτικός κόσμος να αντιδράσει».

Πηγή: imathiotikigi.gr

Featured Image