Με νέα προσφυγή στο ΣτΕ ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου προχωρούν οι φορείς της Αιτωλοακαρνανίας εκκινώντας ξανά δικαστικό αγώνα για το ζήτημα.

Μπορεί οι φορείς της Θεσσαλίας με τη πρόσφατη σύσκεψή τους στη Λάρισα να ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για την εφαρμογή των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ), που μετά την τελευταία τους αναθεώρηση προβλέπουν ως συμπληρωματικό μέτρο τη μερική εκτροπή του Αχελώου, ωστόσο οι φορείς της Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής του ποταμού εκκινούν νέο δικαστικό αγώνα στο ΣτΕ.

Η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Αιτωλοακαρνανίας έκανε γνωστό ότι μέσω των Νομικών της Παραστατών κατέθεσε χθες Τετάρτη 23 Οκτώβριου 2024 στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣΤΕ), αίτηση ακύρωσης της 2ης Αναθεώρησης των ΣΔΛΑΠ στα οποία μεταξύ άλλων προβλέπεται και η εκτροπή του Αχελώου στην Θεσσαλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που τα ΣΔΛΑΠ να κριθούν από το ΣτΕ η προηγούμενη προσφυγή που είχε γίνει σταμάτησε όταν έπαψε ο λόγος της δίκης, δηλαδή όταν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ το 2017 από τα ΣΔΛΑΠ αφαιρέθηκαν το σενάριο της εκτροπής του Αχελώου.

Featured Image

Σύμφωνα με τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας οι λόγοι ακυρώσεως που προβάλλονται στην αίτηση αφορούν ουσιαστικές παραβιάσεις άρθρων των ευρωπαϊκών οδηγιών 2000/60/ΕΚ για τα ύδατα και 2001/42/ΕΚ για τη στρατηγική εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων σχεδίων. Το προτεινόμενο με τα προσβαλλόμενα σχέδια περίπλοκο τεχνικό σύστημα εκτροπής υδάτων του Αχελώου προϋποθέτει τουλάχιστον την κατασκευή και λειτουργία του φράγματος της Συκιάς, την κατασκευή και λειτουργία της σήραγγας προσαγωγής (Πετρωτό – Δρακότρυπα), καθώς και νέων δικτύων διοχέτευσης του νερού αυτού, δηλαδή έργων με τεράστιο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, εγκαθιδρύοντας μία πανάκριβη υπηρεσία ύδατος για αγροτική χρήση.

Η αναθεώρηση των ΣΔΛΑΠ, σύμφωνα με τη Συντονιστική Επιτροπή των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας, σηματοδοτεί μια αρνητική εξέλιξη, απόρροια των κυβερνητικών μεθοδεύσεων και εμμονών, προκειμένου να παρακαμφτούν οι έξι προηγούμενες καταδικαστικές αποφάσεις του ΣΤΕ και να ξεκινήσει εκ νέου το καταστροφικό εγχείρημα της εκτροπής.

Η Συντονιστική των φορέων μιλά ακόμη για κυβερνητικές κατευθύνσεις που συναινούσαν στην επανάληψη του σεναρίου της εκτροπής και εκφράζει την αισιοδοξία ότι θα δικαιωθεί για μια φορά ακόμη και σε αυτόν τον δικαστικό της αγώνα. Τέλος επισημαίνει με νόημα ότι «στη σημερινή συγκυρία και δεδομένης της ανησυχητικά χαμηλής στάθμης των υδάτων στον Αχελώο, μάλλον σαν ανέκδοτο ακούγεται η υπόθεση της εκτροπής».

Newsroom Agronewsbomb με πληροφορίες από Συνείδηση

Featured Image