Γύρω στα 1.000 κιλά το στρέμμα κυμαίνονται οι αποδόσεις στα πρώιμα καλαμπόκια του Μεσολογγίου.

Η περιοχή πέριξ του Μεσολογγίου έδωσε από τα πρώτα καλαμπόκια για σπυρί, αν και κάποιες, περιορισμένες κοπές έγιναν και σε Θεσσαλία, βόρεια Ελλάδα, για τις οποίες δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για τις αποδόσεις.

Όσον αφορά στο Μεσολόγγι σύμφωνα με τον Νίκο Μάγγαλο, από το ομώνυμο αλωνιστικό συγκρότημα με έδρα στην Ιερά Πόλη: “ο πρώτος θερισμός σε επίπεδο Αιτωλοακαρνανίας έγινε από εμάς. Οι αποδόσεις σε χωράφια που θερίσαμε σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή κοντά στα ΤΕΙ είναι γύρω στον 1 τόνο το στρέμμα. Στο Αγρίνιο ο θερισμός πάει πιο πίσω”.

Όντως στο Αγρίνιο τα πρώτα καλαμπόκια θα κοπούν σε λίγες ημέρες, σύμφωνα με τον Δ. Καλαμπόκα από τον Συνεταιρισμό Δοκιμίου. Όμως στο Αγρίνιο οι παραγωγοί έχουν υποστεί ζημιές από τον καύσωνα και την πρόσφατη κακοκαιρία και αναμένονται μειωμένες κατά πολύ οι αποδόσεις.

Featured Image

Το πρώτο καλαμπόκι για σπυρί κόπηκε όμως και στις Σέρρες, σύμφωνα με τον Στέργιο Λίτο, παραγωγό από την Βισαλτία, χωρίς να έχει ο ίδιος περαιτέρω στοιχεία για τις αποδόσεις, αν και αναμένονται μειωμένες λόγω του καύσωνα.

Στη δε Βοιωτία, όπως μας λέει ο Γιάννης Βάγκος, δεν έχουν ακόμα κοπεί καλαμπόκια.

Όσον αφορά στις τιμές η αγορά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronewsbomb, κινείται στα επίπεδα των 23-25 λεπτών το κιλό, όπως άλλωστε και στη γειτονική Ιταλία, ενώ δεν αποκλείονται αυξήσεις στην τιμή λόγω των μεγάλων απωλειών σε όλη την ΕΕ από τους καύσωνες και τις μικρές αποδόσεις.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image