Η βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση-αναφορά στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με αιτήματα της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, με θέμα «Πλήρεις αποζημιώσεις οικολογικών σχημάτων και προσκλήσεις για Κομφούζιο».

Η ερώτηση βασίζεται σε σημερινό υπόμνημα της Ένωσης προς την Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων του ΥΠ.Α.Α.Τ. όπου, αρχικά, καταγράφεται η δυσαρέσκεια των παραγωγών απέναντι στις φημολογούμενες, αυθαίρετες και άδικες, οριζόντιες μειώσεις στις πληρωμές των οικολογικών σχημάτων (eco schemes) και συγκεκριμένα, στις δράσεις 31.6Β και 31.6Γ, για τις οποίες έχουν εκδοθεί και πληρωθεί τα παραστατικά από το προηγούμενο έτος από τους καλλιεργητές.

Έπειτα, παρατίθεται το ζήτημα των άνισων αποζημιώσεων ανά καλλιέργεια και εφαρμογή Κομφούζιο, καθώς για διαφορετικά προϊόντα προβλέπεται τεράστια διαφορά στην κάλυψη και την ενίσχυση.

Featured Image

Τέλος, γίνεται αναφορά στην αποζημίωση για την εφαρμογή Κομφούζιο στα ροδάκινα – νεκταρίνια – βερίκοκα, όπου σύμφωνα με τη νέα Προδημοσίευση Πρόσκλησης της παρέμβασης Π3-70-1.3 (Δράση 2), αγνοείται η νέα, επικαιροποιημένη μελέτη για το κόστος και χρησιμοποιείται ως βάση αναφοράς μια μελέτη δεκαετίας, με συνέπεια την καταβολή πολύ λιγότερων χρημάτων, ειδικά για την καλλιέργεια της ροδακινιάς.

Το συγκεκριμένο ζήτημα, έρχεται σε συνέχεια της αντίστοιχης κοινοβουλευτικής ερώτησης, που είχε καταθέσει η κ. Βέττα στις 8 Φεβρουαρίου για το ίδιο θέμα, με την οποία προωθούσε τα αιτήματα των Αγροτικών συλλόγων Βελβεντού, Νάουσας και Σκύδρας για τις αποζημιώσεις στην εφαρμογή του Κομφούζιο στις ροδακινιές. Δυστυχώς, είτε λόγω αδιαφορίας, είτε λόγω σκοπιμότητας, το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει απαντήσει στην συγκεκριμένη ερώτηση.

Ως εκ τούτου, η κ. Βέττα ζητά την άμεση παρέμβαση και ενημέρωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να ενισχυθούν οι αγρότες, τόσο πανελλαδικά, όσο και ειδικότερα στην Π.Ε. Κοζάνης, με τα προβλεπόμενα ποσά και τις απαραίτητες καλύψεις.

Featured Image