Το πρόγραμμα “Rabla for tractors” πρόκειται να ξεκινήσει από τη Διοίκηση του Ταμείου Περιβάλλοντος (AFM) της Ρουμανίας στα τέλη του τρέχοντος έτους και οι κατασκευαστές και οι διανομείς γεωργικών μηχανημάτων και εξοπλισμού έχουν ήδη αρχίσει να διαφημίζονται μεταξύ των αγροτών σχετικά με αυτό.

Επιπλέον, αντιπροσωπεύουν τον πρώτο κρίκο χρηματοδότησης, γιατί μέσω αυτών θα γίνει η σύνδεση του ΑΦΜ με τους αγρότες.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι, σε αντίθεση με άλλες γραμμές χρηματοδότησης που είχαν συνηθίσει οι αγρότες, το πρόγραμμα “Rabla για τρακτέρ” προορίζεται για άτομα, τα οποία πρέπει να πληρούν μια σειρά από ελάχιστες προϋποθέσεις επιλεξιμότητας.

«Το πρώτο βήμα θα ήταν να εγγραφούν στο πρόγραμμα οι έμποροι μηχανημάτων, γιατί μέσω αυτών θα πραγματοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, θα είναι αυτοί που θα ελέγχουν τα αιτήματα που ανεβάζουν οι αγρότες. Μετά από αυτό το στάδιο, μεμονωμένοι αγρότες, όχι νομικά πρόσωπα ή PFA, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση με ελάχιστη τεκμηρίωση.

Πρώτα από όλα πρέπει να έχουν άδεια κατασκευαστή. Γίνονται δεκτοί όσοι είναι στη φυτική καλλιέργεια, αλλά και αγρότες που εκτρέφουν ζώα ως δραστηριότητα. Δεν πρέπει να έχουν οφειλές στον κρατικό προϋπολογισμό, δεν πρέπει να έχουν οφειλές στην ακτίνα του δήμου που δραστηριοποιούνται και θα ανεβάζουν αυτές τις εφαρμογές οι οποίες θα ελεγχθούν από τους αντιπροσώπους. Αν υπάρχουν αβεβαιότητες, έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν εξηγήσεις, τις οποίες οι αγρότες θα ανεβάσουν και στην εφαρμογή ΑΦΜ. Αργότερα, οι έμποροι θα υπογράψουν συμβόλαια με την AFM και θα διαχειρίζονται αυτά τα κεφάλαια», εξήγησε για την AGRO TV η Marian Dumitrache, σύμβουλος πρόσβασης σε ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Featured Image

Για να λάβουν τη χρηματοδότηση το πολύ 55.000 ευρώ, οι αγρότες πρέπει να διαλύσουν ένα παλιό αυτοκίνητο ή τρακτέρ.

«Μία από τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας αναφέρεται στο γεγονός ότι ο αγρότης πρέπει να καταχωρίσει ένα μηχάνημα. Ο οδηγός λέει ότι ο αγρότης μπορεί να εγγράψει ένα αυτοκίνητο, ένα φορτηγό, ένα τρακτέρ ή άλλα μηχανήματα. (…) Από την άλλη, η διαδικασία δεν προβλέπει την υποχρέωση του αγρότη να μετατραπεί σε νομικό πρόσωπο, PFA ή ατομική επιχείρηση, αν και στη δήλωση του προέδρου του ΑΦΜ, αυτό ήταν προϋπόθεση ρητώς.

Είναι συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος χρηματοδότησης 100 εκατ. ευρώ και υπάρχει μέγιστο ποσό στο οποίο μπορεί να έχει πρόσβαση ο αγρότης 55.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Αυτό το ανώτατο όριο πρέπει επίσης να συνοδεύεται από συγχρηματοδότηση: οι νέοι αγρότες θα φέρουν συγχρηματοδότηση 20% και οι υπόλοιποι αγρότες συγχρηματοδότηση 35%. Το μέγιστο χρονικό διάστημα που πρέπει να υλοποιηθεί το πρόγραμμα είναι 12 μήνες», τόνισε επίσης η Μαριάν Ντουμιτρές, στην εκπομπή «Agriculture la Raport».

Πηγή: agro-tv.ro

Featured Image