Σε ευρωπαϊκές χώρες, οι παραγωγοί όταν βλέπουν πως θίγονται τα συμφέροντά τους, βγαίνουν στους δρόμους.
Στην Ελλάδα το αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα έχει στοχοποιηθεί από το σύστημα με στόχο προφανώς να απαξιωθεί, με αποτέλεσμα οι όποιες αντιδράσεις να περιορίζονται στα… social media.
Μετά την σημερινή πληρωμή επιδοτήσεων, που άφησε εκτός, χιλιάδες αγροτών που δεν έχουν λογαριασμό δηλωμένο στην Πειραιώς, ενδιαφέρον θα έχει να δούμε τις αντιδράσεις…
Χαμός στη Γερμανία
Την περασμένη Δευτέρα χιλιάδες Γερμανοί αγρότες έφθασαν στο κέντρο του Βερολίνου από όλη τη χώρα με τρακτέρ και με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για την κυβερνητική πρόθεση περικοπής των επιδοτήσεων στα καύσιμα.
Οι διαδηλωτές στάθμευσαν τα αγροτικά οχήματα ακόμη και κάτω από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, ενώ έριξαν λιπάσματα και κοπριές κατά μήκος κεντρικών λεωφόρων. Οι αγρότες είναι εξοργισμένοι με τις προτεινόμενες περικοπές στις επιδοτήσεις ντίζελ, οι οποίες τους επηρεάζουν άμεσα. Η Ενωση Αγροτών λέει ότι αυτά τα κυβερνητικά μέτρα ενδέχεται να τα πληρώσουν χρυσάφι οι ίδιοι οι αγρότες, με κόστος που μπορεί να αγγίξει το 1 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση αντιτείνει ότι οι περικοπές είναι απαραίτητες ώστε να εξισορροπηθεί ο Προϋπολογισμός του 2024 και ότι συμφέρουν σε επίπεδο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Εκτός των περικοπών στις επιδοτήσεις, η συγκυβέρνηση του Βερολίνου (σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, φιλελεύθεροι) καταργεί και τις φορολογικές ελαφρύνσεις όσον αφορά τις αγορές γεωργικών μηχανημάτων, επικαλούμενη τη δημοσιονομική «τρύπα» των 17 δισ. ευρώ στον Προϋπολογισμό ύστερα από τη γνωστή δικαστική απόφαση περί αντισυνταγματικότητας στη χρήση των «κορονοϊκών» κονδυλίων.
Οι αγρότες υπόσχονται «μαζική αντίσταση» με το νέο έτος εάν εφαρμοστούν τα μέτρα, για τα οποία οι δύο εμπνευστές τους, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, έχουν δηλώσει ότι θέλουν μεν «να ακούσουν τους αγρότες», όμως τους έχει δέσει τα χέρια η δικαστική απόφαση.