Διαξιφισμοί στη βουλή για τα τεκταινόμενα στην κτηνοτροφία.

“Όπως ξέρετε πολύ καλά, κύριε συνάδελφε, ορισμός κατώτατης εγγυημένης τιμής σε μια ελεύθερη αγορά δεν μπορεί να υπάρξει. Κάπου αλλού μπορεί να υπάρχει. Εδώ δεν υπάρχει. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε και κάνουμε είναι να σχεδιάσουμε έναν μηχανισμό καταγραφής και παρακολούθησης όλης της αλυσίδας από την παραγωγή έως τη λιανική πώληση. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να εντοπίσουμε με ακρίβεια αν και σε ποιο σημείο υπάρχει στρέβλωση και να παρέμβουμε. Παράλληλα εξετάζουμε στοχευμένες ελαφρύνσεις στον πρωτογενή τομέα οι οποίες πρέπει να σχεδιαστούν για να έχουν αποτέλεσμα στη μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και στη μείωση της τελικής τιμής στον καταναλωτή”, δήλωσε στη βουλή ο ΥφΑΑΤ Διονύσης Σταμενίτης, απαντώντας στην με αριθμό 1282/15-7-2024 επίκαιρη ερώτησης δεύτερου κύκλου του βουλευτή Ιωαννίνων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας» κ. Νικολάου Έξαρχου, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Άμεσα μέτρα στήριξης των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων».

Αναλυτικά η συζήτηση από τα πρακτικά της βουλής:

Ο συνάδελφος κ. Έξαρχος έχει τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΠΑΚΟΣ) ΕΞΑΡΧΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι της Ηπείρου όπως και όλης της χώρας εξάλλου, έχουν πνιγεί στα χρέη, λόγω και του αυξημένου κόστους παραγωγής με τις αυξήσεις τιμών στις ζωοτροφές, το ρεύμα, το πετρέλαιο κ.λπ., ενώ λόγω της εφαρμογής της κοινής αγροτικής πολιτικής 2024 – 2027 προστέθηκαν και νέες δυσκολίες στην επιβίωσή τους, με σημαντικές περικοπές στη βασική ενίσχυση.

Παράλληλα, οι γαλακτοβιομήχανοι συμπιέζουν την τιμή με την οποία αγοράζουν το γάλα από τους παραγωγούς, προκειμένου να εκτοξεύσουν την κερδοφορία τους. Από την αρχή της περιόδου έχουν ρίξει την τιμή από 5 έως 25 κιλά το λεπτό στο αιγοπρόβειο γάλα και μέχρι 10 λεπτά το κιλό στο αγελαδινό.

Επίσης, για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ότι τα διάφορα συλλογικά σχήματα που προωθούν η κοινή αγροτική πολιτική και οι κυβερνήσεις διευκολύνουν τη συγκέντρωση της παραγωγής με τους όρους που επιβάλλουν οι βιομήχανοι, όπως συνέβη πρόσφατα με βιομηχανία, η οποία αφού εξασφάλισε το γάλα μέσω της ομάδας παραγωγών, στη συνέχεια προχώρησε σε μείωση της τιμής κατά 10 λεπτά.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές στη λαϊκή κατανάλωση έχουν εκτιναχθεί με τη φέτα να πουλιέται πάνω από 12 ευρώ το κιλό και το αγελαδινό γάλα από 1,4 έως 1,8 ευρώ το λίτρο. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, παραμένουν οι κτηνοτρόφοι απροστάτευτοι μπροστά στις επιθέσεις των λύκων που επιτίθονται και σκοτώνουν τα ζώα τους, απώλειες κτηνοτροφικού κεφαλαίου που ο αναχρονιστικός Κανονισμός του ΕΛΓΑ, δεν αποζημιώνει στο 100%.

Όλα λοιπόν, τα παραπάνω, είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, με πάνω από 10% μόνο τη διετία 2020-2022. Ρωτάμε λοιπόν, τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, να μειωθεί η τιμή του ρεύματος, επιδότηση των ζωοτροφών, να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των κτηνοτρόφων και να εξασφαλιστούν αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών σε κτηνοτροφικό κεφάλαιο από όλους τους κινδύνους για τις νόσους χωρίς τους κόφτες του Κανονισμού του ΕΛΓΑ;

Επίσης, να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις γάλακτος και κρέατος και να εξασφαλιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα των κτηνοτρόφων που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και στις ανάγκες τους για επιβίωση, καθώς και προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση με πλαφόν στα Σούπερ Μάρκετ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Πολλές ερωτήσεις, κύριε συνάδελφε, μέχρι δύο επιτρέπονται, το γνωρίζετε. Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά για την πρωτολογία σας.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Αγαπητοί συνάδελφοι, η στήριξή μας προς τους κτηνοτρόφους είναι δεδομένη και έμπρακτη. Αρχικά θα αναφερθώ στα θέματα κόστους παραγωγής, φαινόμενο που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα και το οποίο οφείλεται, κυρίως, σε μη εγχώριους παράγοντες, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, αύξηση του ενεργειακού κόστους, προβλήματα στις μεταφορές, κλιματολογικές συνθήκες.

Κι απαντώ: Θα σας περιγράψω τι έχουμε κάνει και τι κάνουμε, όχι τι θα κάνουμε. Και αυτά που έχουμε κάνει και αυτά που κάνουμε απαντούν σε όλα τα ερωτήματά σας.
Πρώτον, στήριξη με 265 εκατομμύρια ευρώ για τις συνέπειες από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ενίσχυση της ρευστότητας του ΕΛΓΑ, με περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Σειρά παρεμβάσεων που οδήγησαν σε απορρόφηση 80%-90% την αύξηση του κόστους ενέργειας των αγροτικών τιμολογίων. Ενεργοποίηση ξανά του μέτρου επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου που ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε με προϋπολογισμό περίπου 80 εκατομμύρια ανά έτος, με δέσμευση για επικαιροποίηση των στοιχείων, ώστε να είναι πιο αντικειμενικά. Υπαγωγή ζωοτροφών και λιπασμάτων στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%. Ομοίως και στην ηλεκτρική ενέργεια και στο φυσικό αέριο. Πρόγραμμα ΓΑΙΑ για πολύ χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε παρόχους αγροτικού ρεύματος. Μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους στις αγροτικές επιχειρήσεις. Νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και τους επαγγελματίες αγρότες, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9% αντί για το 22%. Μείωση του φόρου αγροτικών επιχειρήσεων. Μείωση προκαταβολής φόρου. Αναστολή πληρωμής Εισφοράς Αλληλεγγύης. Εφαρμογή Μέτρου 22 για την ενίσχυση αγορά ζωοτροφών 89 εκατομμυρίων ευρώ. Μείωση φορολογίας στο 10% των κερδών των συλλογικών αγροτικών σχημάτων, πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον εκσυγχρονισμό εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ, επιστροφή 2% επί του τζίρου για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Είναι μάλλον προφανές από τα παραπάνω ότι έχουμε απόλυτη επίγνωση του προβλήματος και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα ελάφρυνσης στο βαθμό πάντοτε που μας επιτρέπει το θεσμικό πλαίσιο και τα δημοσιονομικά όρια. Στην ίδια λογική θα συνεχίσουμε.

Περνάω στο θέμα της μείωσης της τιμής του παραγωγού στο γάλα. Είναι, επίσης, ένα πανευρωπαϊκό γεγονός το οποίο οφείλεται σε μια σωρεία κοινωνικοπολιτικών συνθηκών και στις αναταραχές της αγοράς των τελευταίων ετών που εμφανίζει έντονες αυξομειώσεις σε κόστη και τιμές. Σε αντίθεση όμως με εσάς, εμείς πιστεύουμε στα συλλογικά σχήματα και ότι είναι ένα μέρος της λύσης. Στη χώρα μας η κουλτούρα των συλλογικών σχημάτων είναι σχετικά πρόσφατη και ίσως γι’ αυτό δεν έχει αποδώσει τα μέγιστα προς όφελος των παραγωγών. Ωστόσο, πιστεύουμε σθεναρά ότι σύντομα θα φανούν τα αποτελέσματά της στη μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και στη διαπραγματευτική ισχύ των συνεταιριζόμενων κτηνοτρόφων έναντι των προμηθευτών και των βιομηχάνων. Και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα συλλογικά σχήματα μέσω της πολιτικής μας με φορολογικά και οικονομικά κίνητρα.

Επιπλέον, σας θυμίζω ότι με τον νόμο 4792/2021 συστάθηκε η επιτροπή καταπολέμησης αθέμιτων εμπορικών πρακτικών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην οποία μπορεί κάθε κτηνοτρόφος να υποβάλει καταγγελία. Αντίστοιχα υπάρχει η επιτροπή ανταγωνισμού που ελέγχει περιπτώσεις τέτοιων πρακτικών και η οποία δημοσίευσε τον οδηγό ανταγωνισμού για τον αγροτικό κλάδο για ενημέρωση του αγροτικού κόσμου σχετικά με τους γενικούς και ειδικούς κανόνες ανταγωνισμού στον κλάδο. Στη δευτερολογία μου θα αναφερθώ στα υπόλοιπα θέματα που έχετε θέσει.
Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστώ πολύ τον κύριο Υφυπουργό. Κύριε Έξαρχε, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας για τρία λεπτά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΠΑΚΟΣ) ΕΞΑΡΧΟΣ: Σχεδόν θα είχα πεισθεί, κύριε Υπουργέ, αν δεν είχα γεννηθεί σε μια τέτοια περιοχή και αν και ο ίδιος δεν είχα γεννηθεί εκεί, στα ζώα. Καταθέσατε τους αριθμούς για προβλήματα των κτηνοτρόφων στην Ήπειρο. Μιλάμε για ανθρώπους, που 365 μέρες τον χρόνο είναι μέσα στα ζώα. Είναι άνθρωποι που ούτε να αρρωστήσουν δεν μπορούν. Δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια. Αναφερόμαστε σε αυτούς που όλοι αναγνωρίζουν ότι ο ρόλος τους είναι αναντικατάστατος στη διατροφή του λαού με ποιοτικά προϊόντα. Και αντί, λοιπόν, αυτοί οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι να στηριχτούν για να μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν και να μπορούν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια αυτοί και οι οικογένειές τους, έρχονται συνεχώς, ανεξάρτητα από τους αριθμούς που παραθέτετε, αντιμέτωποι με όλο και περισσότερες δυσκολίες που πολλούς από αυτούς τους οδηγούν να εγκαταλείψουν τα κοπάδια και το βιός τους. Ήδη, όπως σας είπα, στην Ήπειρο τη διετία 2020-2022 είχαμε 11,57% μείωση των κτηνοτρόφων και 19,18% αντίστοιχα της παραγωγής. Δηλαδή, την ίδια ώρα που οι εγχώριες λαϊκές ανάγκες δεν ικανοποιούνται αφού η φέτα, τα άλλα προϊόντα και το κρέας των σούπερ μάρκετ είναι απλησίαστα, οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι οδηγούνται στον αφανισμό.

Αυτό, λοιπόν, είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής σας, της διαχρονικής στήριξης της Κυβέρνησης και των προηγούμενων Κυβερνήσεων με τις κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στηρίζουν τα κέρδη των βιομηχανιών γάλακτος και ενισχύουν τους λίγους και μεγάλους αγροτοκτηνοτρόφους δημιουργώντας αδιέξοδα στους πολλούς βιοπαλαιστές. Πώς, λοιπόν, να επιβιώσουν οι κτηνοτρόφοι με αυτό το κόστος παραγωγής, κύριε Υπουργέ; Με τις ζωοτροφές στα ύψη; Ενδεικτικά θα σας πω ότι η αύξηση των ζωοτροφών τα τελευταία τρία χρόνια είναι 33%. Το τριφύλλι, που αποτελεί το 70% της διατροφής των ζώων, τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί κατά 15%. Πανάκριβο το ρεύμα και το πετρέλαιο. Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τις ζημιές. Την ίδια στιγμή με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ κόβεται το 50% των βασικών ενισχύσεων. Γιατί, λοιπόν, επιτρέπει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο την απαράδεκτη, την αισχρή τακτική των βιομηχανιών γάλακτος, που προκειμένου να αυγατίσουν τα κέρδη τους μειώνουν την τιμή στο γάλα αυθαίρετα όποτε θέλουν και παρά τη συμφωνία στην αρχή της περιόδου; Για να πάρουν το γάλα τάζουν στους κτηνοτρόφους λαγούς με πετραχήλια. Μάλιστα δεν τους ενημερώνουν κιόλας το πόσο θα κόψουν λες και παίζουν οι αγρότες τυχερά παιχνίδια. Δεν ξέρουν πόσο θα πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι τον επόμενο μήνα. Το βλέπουν απλά στο τιμολόγιο.

Τι άλλο, λοιπόν, υπηρετεί η πολιτική σας αν όχι το ξεκλήρισμα των μικρών βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων; Τι άλλο υπηρετεί ο αισχρός διαχωρισμός; Ανάλογα, δηλαδή, με το πόσο γάλα θα πάει ένα κτηνοτρόφος, θα έχει και την ανάλογη τιμή. Οι μικροί μπορεί να πληρωθούν έως και 25% λιγότερο. Εκεί μπορεί να φτάσει η τιμή. Υπηρετεί, λοιπόν, κατά τη γνώμη μας ένα πράγμα: την ανάγκη για το πέρασμα της παραγωγής σε λίγες μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις. Δεν τους θέλετε γιατί είναι εμπόδιο στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπηρετούν ακριβώς αυτόν τον στόχο.

Featured Image

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξης της ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Τελειώνω την σκέψη μου σε ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.

Γιατί, λοιπόν, δεν κάνετε πράξη το πάγιο αίτημα των κτηνοτρόφων για κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και στις ανάγκες τους για να μπορούν να επιβιώσουν για να μην μπορούν οι μεγάλες βιομηχανίες να τους εκβιάζουν με ψευτοεπιχειρήματα του τύπου, λιπαρά κτλ. Και άντε να βρουν οι κτηνοτρόφοι το δίκιο τους. «Αν σας αρέσει, καλώς», τους λένε, «αν δεν σας αρέσει, πάτε παρακάτω». Πού παρακάτω, δηλαδή; Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη. Γιατί ξέρετε πώς λειτουργούν. Και μην μου πείτε «σε αυτά δεν μπορούμε να παρέμβουμε γιατί εδώ έχουμε ελεύθερη οικονομία, ατομική διαπραγμάτευση» κλπ. Μια χαρά παρεμβαίνετε υπέρ των βιομηχάνων για να έχουν φτηνούς εργαζόμενους, εποχικούς. Τους βάλατε και το εξαήμερο. Ψηφίσατε και νομοσχέδια για δεκατριάωρα κλπ. Όπως, επίσης μια χαρά παρεμβαίνετε και τους μπουκώνετε με ζεστό χρήμα από τη φορολογία του λαού, με επιδοτήσεις, με αναπτυξιακά προγράμματα, για να μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί. Ταυτόχρονα επιτρέπετε τις αθρόες ελληνοποιήσεις γάλακτος και κρέατος που απορρέουν φυσικά από την Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε και ευχαριστώ για την κατανόηση.

Απαιτείται, λοιπόν, τώρα να παρέμβει το Υπουργείο, τώρα να επιβάλει στις βιομηχανίες να πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι αναδρομικά από την αρχή της περιόδου την τιμή που είχαν συμφωνήσει με τις βιομηχανίες. Να σταματήσει το αίσχος του διαχωρισμού των κτηνοτρόφων σε κατηγορίες. Κατώτερες εγγυημένες τιμές στο γάλα και στο κρέας για να μπορούν οι άνθρωποι να ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και φυσικά να διασφαλίσουν το εισόδημα επιβίωσης. Επιδότηση στα αγροεφόδια και τις ζωοτροφές. Ενίσχυση για κάθε ζώο. Είναι πολύ σημαντικό. Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο. Και φυσικά να σταματήσουν με ευθύνη του Υπουργείου οι αθρόες ελληνοποιήσεις γάλακτος. Γενναία μείωση της τιμής στο ρεύμα για τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους. Αφορολόγητο πετρέλαιο δίνετε στους εφοπλιστές αλλά όχι στους κτηνοτρόφους. Και βέβαια αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ούτως ώστε να μπορεί να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή. Σας φέρνω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Και κλείνω μ’ αυτό. Φέτος από την ανομβρία τα νεόφυτα τριφύλλια κυριολεκτικά έχουν χαθεί. Έχουν κοστίσει στους ανθρώπους πάνω από 100 ευρώ το στρέμμα. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό.

Οι κτηνοτρόφοι έχουν βγάλει πολλά με την πείρα τους κι έχουν δει ότι ό,τι έχουν κατακτήσει μικρό ή μεγάλο το έχουν κατακτήσει με τον αγώνα τους. Τους καλούμε, λοιπόν να δυναμώσουν τους συλλόγους, τους φορείς τους, για να μπορούν να διεκδικήσουν τη ζωή που τους αξίζει σε αυτούς και στις οικογένειές τους.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Έξαρχο.

Κύριε Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, πολύ κύριε Πρόεδρε.

Αγαπητέ συνάδελφε, η στήριξή μας στους κτηνοτρόφους –το επαναλαμβάνω- είναι δεδομένη και έμπρακτη. Σας ανέφερα και στην πρωτολογία μου με συγκεκριμένα παραδείγματα ότι είναι μια πραγματικότητα. Που σημαίνει ότι εμείς αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα και παρεμβαίνουμε στα πλαίσια που μας επιτρέπει η ενωσιακή και εθνική νομοθεσία για να αμβλύνουμε όλες τις επιπτώσεις και στην τιμή του ρεύματος και στο αφορολόγητο πετρέλαιο και στις ενισχύσεις για τα λιπάσματα και στην παραγωγή.

Όπως ξέρετε πολύ καλά, κύριε συνάδελφε, ορισμός κατώτατης εγγυημένης τιμής σε μια ελεύθερη αγορά δεν μπορεί να υπάρξει. Κάπου αλλού μπορεί να υπάρχει. Εδώ δεν υπάρχει. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε και κάνουμε είναι να σχεδιάσουμε έναν μηχανισμό καταγραφής και παρακολούθησης όλης της αλυσίδας από την παραγωγή έως τη λιανική πώληση. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να εντοπίσουμε με ακρίβεια αν και σε ποιο σημείο υπάρχει στρέβλωση και να παρέμβουμε. Παράλληλα εξετάζουμε στοχευμένες ελαφρύνσεις στον πρωτογενή τομέα οι οποίες πρέπει να σχεδιαστούν για να έχουν αποτέλεσμα στη μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και στη μείωση της τελικής τιμής στον καταναλωτή.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ οφείλω να υπενθυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη Κυβέρνηση που ενίσχυσε με ρευστότητα με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό τον ΕΛΓΑ. Πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό πήγαν στον ΕΛΓΑ, γεγονός που μεταφράζεται σε πολύ γρήγορες αποζημιώσεις, σε μία εφάπαξ δόση στο 100% της υπολογιζόμενης αποζημίωσης βάσει του πορίσματος. Ειδικά για τις επιθέσεις από τον λύκο, το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Είναι όμως αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Και μάλιστα στο 100% της υπολογιζόμενης αποζημίωσης χωρίς τους περιορισμούς που ισχύουν για άλλες ζημίες ζωικού κεφαλαίου.

Όσον αφορά στις νόσους στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο υπάρχει ήδη πρόγραμμα οικονομικών αποζημιώσεων που προβλέπει την καταβολή άμεσης χρηματικής αποζημίωσης σε ποσοστό 100% εκτροφής ζώων που αναγκάζονται να προβούν σε υποχρεωτική θανάτωση και καταστροφή των θανατωμένων ζώων τους. Κάθε χρόνο εκδίδεται σχετική ΚΥΑ.

Τέλος, θα αναφερθώ στο θέμα των ελληνοποιήσεων. Αναντίρρητα είναι υπαρκτό και σημαντικό για την ελληνική πρωτογενή παραγωγή και την ελληνική οικονομία. Γι’ αυτόν τον λόγο έχει στηθεί ένα δίκτυο ελέγχων σε όλα τα στάδια της διακίνησης, στο πλαίσιο του οποίου ενεργούν και συνεργάζονται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Υπουργείο Οικονομικών, η ΑΑΔΕ, η Ελληνική Αστυνομία και η Οικονομική Αστυνομία, αλλά και οι ελεγκτικές αρχές άλλων κρατών-μελών.

Οι έλεγχοι διενεργούνται βάσει ετήσιου προγραμματισμού, αλλά και στοχευμένα εκτάκτως κατόπιν πληροφοριών ή καταγγελιών. Ενδεικτικά αναφέρω για το 2023 ότι ο ΕΦΕΤ διενήργησε τετρακόσιους πενήντα δύο ελέγχους σε επιχειρήσεις παραγωγής και διάθεσης γάλακτος και των προϊόντων του και διαπιστώθηκαν οκτώ μη συμμορφώσεις, χίλιοι πεντακόσιοι δεκαέξι έλεγχοι σε επιχειρήσεις κρέατος και διαπιστώθηκαν πενήντα δύο μη συμμορφώσεις. Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ διενήργησε διακόσιους πενήντα οκτώ ελέγχους και ευρήματα παρουσιάστηκαν σε ενενήντα εννιά περιπτώσεις. Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Σημειώνεται ότι για τον βέλτιστο έλεγχο για τη διακίνηση κρέατος προβλέπεται θεσμικά η υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του κρέατος σε κάθε μορφή σήμανσης.

Τέλος, με ΚΥΑ του 2019 όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, τόσο στο κρέας, όπως και στην παραγωγή αυγών, υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στην εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ σε τακτά χρονικά διαστήματα στοιχεία για παραδόσεις, παραλαβές και ισοζύγιο εισροών και εκροών. Το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ μας επιτρέπει να γνωρίζουμε επακριβώς τις ποσότητες που παράγονται, αλλά και εισάγονται στην Ελλάδα και είναι χρήσιμο εργαλείο για τους ελέγχους που διενεργεί σε επιχειρήσεις ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Όπως βλέπετε, κύριε συνάδελφε, δεν αγνοούμε την πραγματικότητα. Την αντιμετωπίζουμε. Στήνουμε ένα δίχτυ προστασίας γύρω από τον πρωτογενή τομέα γενικότερα και την κτηνοτροφία ειδικότερα. Στόχος είναι να ανατρέψουμε την οποιαδήποτε συρρίκνωση του κλάδου, να ενισχύσουμε τους κτηνοτρόφους που πιέζονται από εξωγενείς κρίσεις, όπως σας είπα είναι Ουκρανία, το ενεργειακό κόστος, και φιλοδοξούμε όλα αυτά να τα πετύχουμε ώστε να έχουμε μια υγιή βελτιούμενη κτηνοτροφία. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Υφυπουργό.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image