Αν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας το νερό πέφτει με το τουλούμι, όπως λένε στο χωριό μου, εδώ στη Λακωνία και ειδικότερα στην περιοχή του νοτίου Πάρνωνα, όπου καλλιεργούνται οι περισσότερες ελιές Καλαμών στη Λακωνία, δεν έχει πέσει ούτε μια σταγόνα εδώ και πολλές εβδομάδες.

Κατά συνέπεια, όπως είναι αναμενόμενο, οι ελιές έχουν σουφρώσει τόσο πολύ, που πλέον μοιάζουν με σταφίδες.

Περιμέναμε το προηγούμενο μετεωρολογικό σύστημα με το χαμηλό βαρομετρικό που ανέφεραν οι μετεωρολόγοι να μας επηρεάσει, αλλά δυστυχώς, τίποτα. Τα μαύρα σύννεφα κινούνταν γύρω γύρω, αλλά ούτε σταγόνα βροχής δεν έπεσε.

Έτσι, αφού περιμέναμε μάταια, όσοι έχουμε γεωτρήσεις ξεκινήσαμε το περασμένο Σάββατο το πότισμα, λες και ήταν Ιούλιος.

Παρ όλα αυτά, το θετικό με την παρούσα κατάσταση είναι ότι οι ελιές με αυτές τις καιρικές συνθήκες, έχουν μαυρίσει αρκετά και βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής, αφού πρώτα ξεζαρώσουν. Έπειτα από την άρδευση που πραγματοποιήσαμε, ξεζάρωσαν μετά από 3 – 4 εικοσιτετράωρα, αλλά αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα χρειαστούν και πάλι νερό σε λίγες μέρες.

Όπως λένε οι παλαιότεροι καλλιεργητές, αν δεν βρέξει, ελιές καλαμών δεν μαζεύουμε.

Featured Image

Αν και το νερό από τη γεώτρηση είναι καλό για να αποτρέψει το μαρασμό του μίσχου και την απόρριψη της ελιάς από το δέντρο, την τρέχουσα εποχή απαιτείται βροχή για να γίνουν οι ελιές καλαμών όπως πρέπει! Αυτό συμβαίνει διότι το νερό της βροχής που έρχεται από τον ουρανό, χωρίς τα άλατα της γεώτρησης, καθαρίζει τα φύλλα και αναζωογονεί το δέντρο. Επιπλέον, το νερό της βροχής που απορροφούν οι ρίζες περιέχει και άζωτο, το οποίο οι σταγόνες μεταφέρουν από την ατμόσφαιρα, άρα έχουμε και κατά κάποιο τρόπο φυσική λίπανση του δέντρου!

Εμείς οι παραγωγοί ελιάς Καλαμών περιμένουμε με αγωνία το νέο κύμα «κακοκαιρίας» που προβλέπεται για το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, το οποίο φαίνεται να φέρνει βροχές ακόμη και στα νότια του Πάρνωνα, καθώς και ένα επόμενο σύστημα που αναμένεται τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου το πρωί. Αν κάποιο από αυτά τα δύο κύματα επηρεάσει την περιοχή μας με βροχές, αυτό σημαίνει πως την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουμε τη συγκομιδή.

Εννοείται ότι θα ξεκινήσουν τη συλλογή εκείνοι που επιθυμούν να κρατήσουν τις ελιές Καλαμών ως βρώσιμες! Διότι ακούμε πως αρκετοί παραγωγοί καλαμών και στην περιοχή μας, δεν ανησυχούν ιδιαιτέρως για τον καιρό φέτος, αφού με την τιμή του ελαιολάδου στα ύψη, σκοπεύουν να κατευθύνουν την παραγωγή τους προς τα ελαιοτριβεία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronewsbomb, έτσι είναι η κατάσταση και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.

Newsroom Agronewsbomb με στοιχεία και πληροφορίες από apela.gr

Featured Image