Όσο βγαίνει νέα παραγωγή, τόσο οι τιμές παραγωγού θα διορθώνουν, ακόμα και για τα πολύ ανώτερα ελαιόλαδα της Λακωνίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronewsbomb, τάσεις υποχώρησης εμφανίζουν οι τιμές στα ελαιόλαδα, ακόμα και στην πιο ακριβή ζώνη της χώρας, όσο και ποιοτική, την Λακωνία.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από την Μεταμόρφωση για παράδειγμα, ο τοπικός συνεταιρισμός πούλησε τα τελευταία περσινά βυτία σε τιμές από 7,60 έως 8 ευρώ το κιλό και μάλιστα η ποιότητα σε αυτά τα ελαιόλαδα ήταν πολύ καλή και η οξύτητα μόλις 0,23.

Αναφορικά με το φρέσκο έξτρα παρθένο, οι τιμές υποχωρούν από τα υψηλά των 9,25 που έφυγαν τα αγουρέλαια των Αγίων Αποστόλων και οι πράξεις αφορούν σήμερα τιμές γύρω στα 7,50 ευρώ το κιλό.

Η συγκομιδή πάντως στην περιοχή της Μεταμόρφωσης αναμένεται να μπει σε φουλ ρυθμούς από βδομάδα, ενώ ο καιρός δεν στέκεται σύμμαχος καθώς επικρατεί ζέστη και σίγουρα αν δεν κρυώσει η ατμόσφαιρα θα υπάρξει θέμα με το δάκο. Οι δε ελαιοπεριεκτικότητες σήμερα παίζουν στα 6 προς 1.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronewsbomb, από άλλες περιοχές της χώρας, οι τιμές για τα ελαιόλαδα φετινής εσοδείας κυμαίνονται μεταξύ 6,80 και 7,50 ευρώ το κιλό.

Στοκάρουν οι παραγωγοί για να πουλήσουν αργότερα

Featured Image

Στη θετική και στην αρνητική πλευρά της αύξησης της τιμής του ελαιολάδου αναφέρθηκε μιλώντας στο Radio Me και στην εκπομπή “Διάλογοι” ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσης Ελαιολάδου Γιώργος Οικονόμου, ο οποίος απέδωσε την απογείωση της τιμής του στην μειωμένη προσφορά, που έχει φτάσει σε ιστορικό επίπεδο, καθώς η Ισπανία, η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο, από τους 1,5 εκ. τόνους που παρήγαγε τα προηγούμενα χρόνια, προσγειώθηκε πέρυσι στους 650.000 τόνους και φέτος αναμένεται να παραμείνει στο ίδια επίπεδα μειωμένης παραγωγής.

Ο κ. Οικονόμου συμπλήρωσε ότι από την αύξηση της τιμής δεν ευνοήθηκαν σημαντικά οι τυποποιητές και οι παραγωγοί αλλά λίγοι οι οποίοι είχαν φροντίσει, βλέποντας πως διαμορφωνόταν η παραγωγή, να στοκάρουν μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου.

Παράλληλα ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσης Ελαιολάδου συνέστησε στους ελαιοπαραγωγούς «να εκμεταλλευθούν τις τωρινές τιμές, καθώς η αγορά έχει φρενάρει και τα μηνύματα που έρχονται από τη Γερμανία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες μεταφέρουν τον προβληματισμό κατά πόσο το λιανεμπόριο μπορεί να σηκώσει αυτές τις τιμές και θεωρούν δεδομένο ότι η ζήτηση θα μειωθεί γεγονός που θα επιφέρει και μείωση στις τιμές».

«Κατά συνέπεια, συνέχισε ο κ. Οικονόμου, αυτά τα επίπεδα στα οποία έχει διαμορφώσει σήμερα η αγορά, τα 8 ευρώ, δίνουν μεγάλη ανάσα στους παραγωγούς οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν από τις χαμηλές τιμές τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι λύση συνεπώς η αποθήκευση ελαιολάδου αυτή την εποχή».

Ο κ. Οικονόμου μετέφερε επίσης τον προβληματισμό του για τα φαινόμενα νοθείας που παρατηρούνται στην αγορά και εξέφρασε την ανησυχία για την ποιότητα και την ασφάλεια του ελαιολάδου που πωλείται χύμα σε ντενεκέδες των 17 λίτρων από διάφορους επιτήδειους.

« Στην Ισπανία, είπε χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει ούτε ένα κιλό χύμα ελαιόλαδο επειδή το 1982 πέθαναν 200 άτομα και έμειναν παράλυτοι 2.000 περίπου καταναλωτές χύμα λαδιού καθώς οι άνθρωποι νόμιζαν ότι αγόραζαν ελαιόλαδο και αυτό ήταν κραμβέλαιο το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Έκτοτε απαγορεύτηκε στην Ισπανία η πώληση χύμα ελαιολάδου».

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image