Οι κτηνοτρόφοι προβάτων στη Βουλγαρία είναι δυσαρεστημένοι με την πορεία της αγοράς προβάτων φέτος. Οι κτηνοτρόφοι της γειτονικής χώρας καταγγέλλουν ότι δεν στηρίζεται ο κτηνοτροφικός τομέας, αλλά αντίθετα προωθείται η κατανάλωση γρύλων.

Το βουλγαρικό αρνί δεν είναι ανοιχτό στις ξένες αγορές λόγω αστοχιών στον κλάδο, επηρεάζοντας ακόμη και την εγχώρια αγορά, η οποία συρρικνώνεται ενεργά. Ο τομέας της αιγοπροβατοτροφίας θα μπορούσε να εξαφανιστεί σε λίγα χρόνια αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα, πιστεύουν δύο ειδικοί στην εκτροφή προβάτων στη Βουλγαρία. Πρόκειται για τον Vasil Nikolov από την πόλη Zemen και τον Boyko Sinapov από το Kardzhaliysko, οι οποίοι είναι επίσης στο διοικητικό συμβούλιο της Βουλγαρικής Ένωσης Κτηνοτρόφων.

Και οι δύο είναι πεπεισμένοι ότι η αποτυχία των εγχώριων επιχειρήσεων τους σχεδιάστηκε και προκλήθηκε από την είσοδο της Βουλγαρίας στην ΕΕ. Σύμφωνα με αυτούς, μετά την ένταξη, η διοίκηση εργάστηκε κατά των Βούλγαρων παραγωγών κρέατος και γάλακτος και δεν τους στήριξε.

«Τα παιδιά μας στο μέλλον θα τρώνε έντομα και σκουλήκια. αντί για το νόστιμο κρέας που μπορεί να παραχθεί στη χώρα», σχολίασε ο Vasil Nikolov για το Sinor.bg.

Οι δύο αγρότες πιστεύουν ότι η αποτυχία της εγχώριας αγοράς προήλθε και από την πρακτική των εμπορικών αλυσίδων που, μέσω των χιλιάδων πρόσθετων απαιτήσεών τους σε εγχώριους παραγωγούς, αφαίρεσαν τα εγχώρια φρούτα και λαχανικά από το καταναλωτικό δίκτυο. Τώρα, φοβούνται, ότι έρχεται η σειρά της βιομηχανίας κρέατος και γαλακτοκομικών.

«Ένα μήνα πριν από το Πάσχα, το βουλγαρικό εμπόριο αρνιού δεν πάει καθόλου καλά και την ίδια στιγμή, η εξαγωγή κατεψυγμένου κρέατος από τη Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται ήδη υπό διαπραγμάτευση», είπε ο Μπόικο Σινάποφ (πριν από χρόνια, αυτή η εισαγωγή ήταν από τη Ρουμανία ).

Featured Image

Οι εκτροφές προβάτων στη Βουλγαρία λένε ότι μια δίκαιη τιμή για τα φετινά ζωντανά αρνιά είναι 12 λέβα (30,24 λέι), γιατί μόνο έτσι μπορούν να καλύψουν το κόστος τους. Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, οι έμποροι δίνουν πολύ χαμηλότερες προσφορές – μεταξύ 8 και 9 λέβα (20-23 λέι) ανά κιλό.

Αρνί εγχώριο, που δεν πωλείται σχεδόν καθόλου στη Βουλγαρία
«Οι καταναλωτές αναρωτιούνται γιατί, σε τιμή 12 λέβα (30,24 λέι) live, η τιμή στα καταστήματα ενός κιλού αρνιού φτάνει τα 28-30 λέβα (70,5-75 λέι). Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: μετά τη σφαγή και την αφαίρεση του μαλλιού, του δέρματος και των υποπροϊόντων, το κρέας που έμεινε προς πώληση αντιπροσωπεύει μόνο το μισό βάρος που είχε το ζώο όταν ζούσε», εξηγεί ο Βασίλ Νικόλοφ.

Εδώ και ένα χρόνο, οι Βούλγαροι αγρότες αντιμετωπίζουν επίσης ένα άλλο εμπόδιο: τη μείωση του ενδιαφέροντος των μεταποιητών για την τοπική αγορά πρόβειου, κατσικίσιου ή αγελαδινού γάλακτος. Στη Βουλγαρία θεσπίζονται επίσημα ορισμένοι κανονισμοί που απαιτούν ένα ελάχιστο ποσοστό των γαλακτοκομικών προϊόντων να είναι με εισαγόμενες πρώτες ύλες, αλλά στην πραγματικότητα ο έλεγχος είναι τόσο αδύναμος που οι επιχειρήσεις επεξεργασίας γάλακτος εργάζονται κυρίως με ευρωπαϊκές πρώτες ύλες εδώ και πολύ καιρό, ενώ οι βουλγαρικές Το γάλα έχει ελάχιστο ποσοστό, πιστεύουν οι κτηνοτρόφοι.

Ανάμεσα στους αγρότες, υπάρχουν και κάποιοι που έχουν καταφέρει να επενδύσουν στο δικό τους γαλακτοκομείο. Ένα παράδειγμα αυτού είναι ο Vasil Nikolov, ο οποίος επεξεργάζεται γάλα από 500 αιγοπρόβατα, πουλώντας το με την επωνυμία Zemeneya. Το άλλο πλεονέκτημα είναι ότι έχει δικό του σφαγείο, αλλά μπορεί να σφάζει αρνιά μόνο από τα δικά του κοπάδια, όχι από κτηνοτρόφους της περιοχής. Αυτή η απαίτηση είναι και πάλι «έργο» της εγχώριας διοίκησης, η οποία δεν πάλεψε με τους συναδέλφους της στις Βρυξέλλες για να κερδίσει το δικαίωμα σε αυτά τα σφαγεία να σφάζουν ζώα από άλλες φάρμες.

Τα τελευταία χρόνια οι Βούλγαροι καταναλωτές άρχισαν να αγοράζουν απευθείας από φάρμες, με σκοπό να στηρίξουν τους κτηνοτρόφους! Άλλοι βασίστηκαν στη διαβεβαίωση της Βουλγαρικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων (ABSA) ότι το βουλγαρικό αρνί στα καταστήματα έχει μπλε σφραγίδα και το εισαγόμενο αρνί έχει κόκκινη σφραγίδα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Sinapov, μπορεί να διαπραχθεί και απάτη εδώ, καθώς το εισαγόμενο κρέας φέρει συχνά μπλε σφραγίδα, επομένως οι καταναλωτές καλούνται και πάλι να επικοινωνήσουν απευθείας με τις τοπικές φάρμες.

Η ABSA ανακοίνωσε ότι τα περιφερειακά της γραφεία είναι έτοιμα να δημοσιεύσουν στις επίσημες ιστοσελίδες τους λίστες εταιρειών που έχουν δηλώσει ότι θα πωλούν απευθείας από τις φάρμες τους. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν έχουν υποβληθεί τέτοια αιτήματα από κτηνοτρόφους, οπότε οι πληροφορίες αναμένεται να έρθουν πιθανότατα το δεκαπενθήμερο πριν από τις γιορτές. Η ABSA διαβεβαίωσε τους κτηνοτρόφους ότι θα ενημερώσει τα μέσα ενημέρωσης σε εύθετο χρόνο.

Featured Image