Κάποιοι παραγωγοί με τεχνογνωσία ακολουθούν το παράδειγμα της ελιάς Καλαμών με την αποθήκευση σε κάδες.
Ένας από αυτούς είναι και ο Φιλοκλής Γκοτζιάς, ελαιοπαραγωγός από τα Σήμαντρα και πρόεδρος στον τοπικό Αγροτικό Συνεταιρισμό.
Όπως λέει λοιπόν στο Agronewbomb: “φέτος η χρονιά στην ελιά Χαλκιδικής ήταν εξαιρετικά δύσκολη και με μεγάλη μείωση παραγωγής. Μπορώ να σας πω ότι από 250 τόνους που μάζεψα πρόπερσι, φέτος δεν πήρα πάνω από 25!!! Το πρόβλημα ήταν γενικό λόγω του καιρού. Οι ελιές χρειάζεται να συμπληρώσουν ώρες ψύχους και αν αυτό δεν γίνει, δεν καρπίζουν. Ακόμα και φέτος όμως η κατάσταση είναι πάλι δύσκολη. Μέχρι σήμερα που βρέχει λίγο, είχε 6 μήνες να ρίξει νερά. Αλλά και πάλι δεν αρκούν. Αν δεν κάνει κρύο για καιρό, τότε πάλι δεν θα καρπίσουν τα δέντρα”.
Όχι κάτω από 2,60 η αποθηκευμένη ελιά
Ο Φιλοκλής Γκοτζιάς είναι από τους παραγωγούς που κάνουν αποθήκευση καρπού. “Τώρα έχω μέσα σε κάδες τις προπέρσινες και τις περσινές πλέον. Οι τιμές κατά το μάζεμα ήταν στα 2,10 με 2,20 ευρώ το κιλό στα 110 κομμάτια. Τώρα που μιλάμε οι προπέρσινες αγοράζονται από κάδες όχι κάτω από 2,60 ευρώ το κιλό. Αποθήκευση ελιάς Χαλκιδικής κάνουν ελάχιστοι αγρότες, καθώς για ένα εξάμηνο ως το Μάρτιο, που απαιτείται, υπάρχει κόστος αποθήκευσης. Αυτό υπολογίζεται σε 35 λεπτά το κιλό περίπου. Το καλό είναι πως δεν υπάρχει φύρα. Οι ελιές που μαζεύτηκαν φέτος, διαπραγματεύονται στα 3 ευρώ πλέον”, καταλήγει ο κ. Γκοτζιάς, που ανησυχεί όπως είπαμε και παραπάνω για ακαρπία και τη νέα χρονιά λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων.
Newsroom Agronewsbomb