Η τιμή του καλαμποκιού συνέχισε την καθοδική της πορεία που ξεκίνησε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο στα διεθνή χρηματιστήρια και στις 27 Μαρτίου έφτασε σε τιμές παρόμοιες με αυτές που καταγράφηκαν τον Μάρτιο του 2021.

Βασικά, οι προβλέψεις των ειδικών, για επιστροφή σε τιμές προπολεμικές, έγιναν πραγματικότητα.

Όσον αφορά την τιμή του καλαμποκιού στο λιμάνι της Κωνστάντζας, το εμπόρευμα πωλείται σε τιμές παρόμοιες με αυτές των προηγούμενων εβδομάδων, ενώ κυμαίνεται γύρω από το όριο των 163 ευρώ/τόνος.

Featured Image

«Το καλαμπόκι ξεκίνησε από το επίπεδο των 186 ευρώ/τόνος τον Μάρτιο του 2021 και σήμερα βρισκόμαστε περίπου στο ίδιο επίπεδο, για την τιμή του Ιουνίου 2024 στο Euronext. (…) Ο αραβόσιτος έχει επίπεδο 163 ευρώ/τόνο για αγαθά παλιάς συγκομιδής που παραδίδονται στο λιμάνι της Κωνστάντζας», δήλωσε ο Cezar Gheorghe, ειδικός στις αγορές γεωργικών προϊόντων, στο Digi24.

Όσον αφορά την παγκόσμια παραγωγή, σημαντικές ειδήσεις έρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου τόσο η έκταση όσο και η παραγωγή θα μειωθούν. Ωστόσο, τα επίπεδα αποθεμάτων παραμένουν υψηλά, γεγονός που διατηρεί την πίεση των τιμών, όπως γράφει το agro-tv.ro.

«Το καλαμπόκι υφίσταται μείωση ως προς την έκταση που θα σπαρθεί στις ΗΠΑ, κατά περίπου 1,17 εκατομμύρια εκτάρια. Η παραγωγή θα μειωθεί κατά περίπου 5 εκατομμύρια τόνους, αλλά τα τελικά αποθέματα θα είναι κάπου γύρω στους 10 εκατομμύρια τόνους, γεγονός που θα ασκήσει πίεση στην τιμή του καλαμποκιού», εξήγησε ο Cezar Gheorghe στην Agrojurnal.

Featured Image