Η Οικονομική Αστυνομία της Cerignola (FG) της Ιταλίας ανακάλυψε τρία κρυφά εργαστήρια αφιερωμένα στην παραγωγή νοθευμένου έξτρα παρθένου ελαιολάδου, κατασχέθηκαν πάνω από 37.000 λίτρα παράνομου προϊόντος.

Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων οικονομικού ελέγχου της επικράτειας, οι κίτρινες φλόγες εντόπισαν, σε διάφορες περιοχές της υπαίθρου Cerignola, τρία υπόστεγα όπου παρήχθη λάδι που προοριζόταν να διατεθεί στην αγορά ως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Σπορέλαιο και βαφές

Ωστόσο, οι αναλύσεις που διεξήχθησαν από το προσωπικό της ARPA Puglia αποκάλυψαν ότι το λάδι προερχόταν από μείγμα ηλιελαίου με υψηλή περιεκτικότητα σε λινολεϊκό οξύ, εμπλουτισμένο με χρωστικές όπως χλωροφύλλη και βήτα-καροτίνη πέρα ​​από τα επιτρεπόμενα όρια για έλαια που προορίζονται για κατανάλωση τροφίμων.

Στη συνέχεια, το μείγμα συσκευάστηκε σε μπιτόνια και κονσέρβες με ετικέτες που μαρτυρούσαν ψευδώς την εξαιρετική ποιότητα του προϊόντος, έτοιμο για κυκλοφορία, όπως γράφει το olivonews.

Featured Image

Ένα πραγματικά εξειδικευμένο εργαστήριο

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων κατασχέθηκαν όλα τα εργαλεία και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε για τη συσκευασία, την εμφιάλωση και την ανάμειξη του παραποιημένου λαδιού, μεταξύ των οποίων 15 δεξαμενές χωρητικότητας 10.000 και 1.000 λίτρων, αντλίες αναρρόφησης, μηχανές πολλαπλής εμφιάλωσης, φίλτρα, μηχανές ετικετοποίησης, μηχανές φυσήματος και αναμικτήρες. , μαζί με πάνω από 23.000 κουτάκια των 5 λίτρων με την ένδειξη «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο».

Τρία άτομα καταγγέλθηκαν στην Εισαγγελία της Φότζια για εμπορία επιβλαβών ουσιών και πώληση μη γνήσιων ουσιών τροφίμων ως γνήσιων. δύο από αυτούς κατηγορήθηκαν επίσης για διοικητικές παραβάσεις σχετικά με την έλλειψη ιχνηλασιμότητας της προέλευσης και της ποιότητας του τροφίμου.

«Οι δραστηριότητες της Guardia di Finanza κατά της απάτης στην αλυσίδα εφοδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων – διαβάζουμε σε ένα σημείωμα από τις κίτρινες φλόγες – στοχεύουν στην προστασία των καταναλωτών, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και τη γνησιότητα των προϊόντων και την προστασία των ιταλικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε συμμόρφωση με τους κανόνες».

Featured Image