Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους αγρότες. Οι αγρότες δεν αντιμετωπίζουν μόνο αυτές τις αγωγές, καθώς έχουν υποστεί σε πολλές περιπτώσεις παρακράτηση αγροτικών επιδοτήσεων, ενώ τους έχουν επιβληθειίκαι πρόστιμα χιλιάδων ευρώ και μάλιστα αναδρομικά.

Ότι “οδηγούν τους πολίτες και ειδικότερα και τους αγρότες σε δίκες, επειδή οι δασικοί χάρτες έχουν χαρακτηρίσει εκτάσεις και οικόπεδά τους ως δασικές, ενώ γνωρίζουν,
ότι οι διατάξεις, βάσει των οποίων χαρακτηρίστηκαν οι εκτάσεις δασικές, έχουν αλλάξει και οι αλλαγές αυτές έχουν κριθεί νόμιμες από το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2021, με συνέπεια οι δασικοί χάρτες να μην είναι πλέον νόμιμοι” καταγγέλλει ο Δημήτριος Κοτσώνης, πολιτικός μηχανικός, μιλώντας στο Agronewsbomb.

Όπως προσθέτει: “Οι αγωγές αυτές, με τις οποίες διεκδικούνται για λογαριασμό του Δημοσίου ιδιοκτησίες των πολιτών στηρίζονται μόνο σε ένα λόγο. Αυτός είναι ο χαρακτηρισμός των ιδιοκτησιών τους ως δασικών εκτάσεων από τους επικυρωμένους Δασικούς Χάρτες, επειδή κατά τεκμήριο τα δάση και οι δασικές εκτάσεις ανήκουν στο Δημόσιο. Ισχυρισμός ο όποιος είναι σωστός και κανείς δεν τον αμφισβητεί. Προϋπόθεση όμως είναι, να είναι νόμιμος ο χαρακτηρισμός αυτών των ιδιοκτησιών τους ως δασικών εκτάσεων, που συνεπάγεται ότι πρέπει να είναι σωστοί και νόμιμοι οι Δασικοί Χάρτες. Οι Δασικοί Χάρτες, όμως, δεν είναι νόμιμοι και επομένως δεν ισχύουν, μετά από τις διατάξεις του άρθρου 48 του ν. 4685/2020, (νόμος Χατζηδάκη), που τροποποίησαν τις διατάξεις του Δασικού Νόμου και οι οποίες κρίθηκαν νόμιμοι με αποφάσεις του ΣτΕ (1464-1365/2021) και πρέπει να ανασυνταχθούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω νόμου, καθώς και μετά από την προσαρμογή της δασικής νομοθεσία στις αποφάσεις του ΣτΕ.

Τι πρέπει να γίνει;

Featured Image

Σύμφωνα με τον κ. Κοτσώνη πρέπει: “Πριν από όλα να αναστείλει ο υπουργός ή να αποσύρει τις αγωγές και να ενεργήσει για την προσαρμογή των δασικών χαρτών στις ανωτέρω διατάξεις και αποφάσεις του ΣτE. Προσαρμογή, που δεν μπορεί να γίνει από τις δασικές υπηρεσίες, που δεν έχουν γνώσεις για αυτό, αλλά από τα γραφεία μελετών τοπογραφικών εφαρμογών, τα οποία άλλωστε, δημιούργησαν και τους δασικούς χάρτες. Είναι μια εργασία, που μπορεί να τελειώσει σε ένα μήνα, με απ’ ευθείας ανάθεση αυτής της εργασίας στο πλήθος των ανωτέρω μελετητικών γραφείων. Ανάθεση την οποία επιτρέπει ο νόμος λόγω του επείγοντος, των μικρών αμοιβών και της κατανομής της εργασία. Φυσικά οι εργασία αυτή θα γίνει υπό τον έλεγχο της Διεύθυνσης Τοπογραφικού Έργου του υπουργείου, η οποία και θα έχει την διαχείριση των Νέων Δασικών Χαρτών, στους οποίους θα έχουν πρόσβαση όλες οι κρατικές υπηρεσίες. Ακόμη πρέπει ο υπουργός να επιβάλlει τις αρμόζουσες ποινές σε όσους ευθύνονται για όλα τα ανωτέρω, που υποχρέωσαν τους πολίτες στην υποβολή των 400.000 ενστάσεων”

Ο κ. Κοτσώνης όμως θίγει και μια άλλη παράμετρο, τονίζοντας ότι με βάση όλα τα παραπάνω: “είναι διαπιστωμένος ο φόρτος των Δικαστηρίων από δικαστική ύλη και ο υπουργός κ. Φλωρίδης έχει αρχίσει αγώνα για τον περιορισμό του, δεν γίνεται να σέρνονται αγρότες στα δικαστήρια”.

Newsroom Agronewsbomb