Γράφει: Ο Νίκος Μιχελάκης.

Με ταχείς ρυθμούς δείχνει να εξελίσσεται η πρόωρη φετινή παραγωγή σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας αλλά και των άλλων Μεσογειακών χωρών, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του Χειμώνα και Άνοιξης.

Ιδιαίτερα στην Κρήτη, η εξέλιξη της καρποφορίας είναι πιο προχωρημένη και σε αρκετές περιοχές έχει ήδη φτάσει στο κρίσιμο για δακοπροσβολές στάδιο, της πήξης του πυρήνα.

Ωστόσο, το ύψος της καρποφορίας που βέβαια σε αυτή την περίοδο δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια, φαίνεται να παρουσιάζει σημαντική ανομοιομορφία μεταξύ περιοχών αλλά και μεταξύ ελαιώνων της ίδιας περιοχής.

Έτσι βλέπουμε πολύ γειτονικούς ελαιώνες να διαφέρουν σημαντικά ως προς το ποσοστό της καρποφορίας, πράγμα που δείχνει ότι εκτός από το ύψος βροχής και άλλοι παράγοντες έπαιξαν ρόλο αποφασιστικό.

Και μεταξύ αυτών οι πιθανότεροι είναι ο χρόνος και ο όγκος της συγκομιδής της περασμένης σοδειάς αλλά και η ανισορροπία μεταξύ μεγέθους της κώμης (φούντας) των δέντρων σε σχέση με την διαθεσιμότητα εδαφικής υγρασίας.

Ελαιώνες που λόγω αμέλειας, άγνοιας η αδυναμίας, έχουν αφεθεί επί χρόνια να αυξάνουν απεριόριστα (χωρίς κλάδεμα) την κώμη τους, περιπίπτουν σε θρεπτική ανισορροπία με συνέπεια να μειώνεται δραματικά η και να μηδενίζεται (παρενιαυτοφορία;;) η παραγωγικότητα τους!

Προβλέψεις κατά περιοχές και χώρες

Οπωσδήποτε μια γενική εικόνα της παραγωγής μιας ευρύτερης περιοχής, π.χ. Δήμου, Περιφερειακής Ενότητας η Κράτους απαιτεί μεθοδευμένες λεπτομερειακές τοπικές εκτιμήσεις που μπορούν να κάνουν μόνο ανάλογα στελεχωμένες τοπικές υπηρεσίες.

Featured Image

Όμως, αφού επίσημες ανακοινώσεις υπηρεσιών δεν υπάρχουν ακόμη, βασιζόμενοι στις πληροφορίες τοπικών παραγωγών και ελαιοτριβέων, παραθέτουμε τα εξής:

Καλή ανθοφορία και καρπόδεση φαίνεται να υπάρχει γενικά στις Δυτικές περιοχές της χώρας (Κρήτης και Πελοποννήσου) οι οποίες είχαν δεχτεί κάπως περισσότερες βροχές.

Αντίθετα η καρπόδεση δεν ήταν επιτυχής και τα δέντρα δείχνουν χαμηλή η και μηδενική καρποφορία, στις νότιες και ανατολικές περιοχές (όπως στα νότια της Κρήτης και Πελοποννήσου) όπου οι βροχές ήταν χαμηλότερες.

Καλή ανθοφορία και καρπόδεση φαίνεται να υπάρχει στην Δυτική Μεσσηνία, ενώ ασαφής φαίνεται να είναι ακόμη η εικόνα στην Λακωνία και Χαλκιδική.

Για τις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου και ιδίως την Ισπανία η παραγωγή της οποίας έχει αποφασιστικό ρόλο στις τιμές, αξιόπιστες πληροφορίες φορέων η υπηρεσιών για την ερχόμενη παραγωγή δεν υπάρχουν ακόμα.

Ανώνυμες και επομένως όχι αξιόπιστες αναφορές προβλέπουν την ερχόμενη παραγωγή της χώρας από 1,2 έως 1,7 εκατ. τόνους, ποσότητες που αντιστοιχούν περίπου στον μέσο όρο της τελευταίας 10/ετιας, ο οποίος είναι 1,4 εκ. τόνους.

Έτσι, η πιο έγκυρη προς παρόν άποψη, με την οποία και εμείς συμφωνούμε είναι ότι η ερχόμενη ελαιοπαραγωγή θα είναι γενικά καλύτερη από την περσινή αλλά όχι εξαιρετική!

Πηγή: ΣΕΔΗΚ

Featured Image