Σε απόγνωση οι αγρότες από το εκρηκτικό κοκτέιλ χαμηλών αποδόσεων στα προϊόντα, μειωμένων τιμών, έλλειψης πολιτικών ενίσχυσης και αδιαφορία κράτους.
Μέγγενη το κόστος παραγωγής στη Βοιωτία
Απογοήτευση κυριαρχεί στους αγρότες και της Βοιωτίας, όπως μας λέει ο παραγωγός Γιάννης Βάγκος, από τη Λιβαδειά. “Περάσαμε μια πολύ δύσκολη χρονιά με τρομερή ξηρασία και υπέρογκα κόστη παραγωγής. Αν δεν ληφθούν μέτρα από το ΥπΑΑΤ και την επίσημη πολιτεία, ώστε να διασφαλιστεί η άρδευση τη νέα χρονιά θα είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Πέρσι υπήρξε μεγάλη μείωση αποδόσεων, με αποτέλεσμα στο βαμβάκι να χαθούν τα πλαφόν. Κάτι πρέπει να κάνει η πολιτεία γιατί είμαστε σε άσχημη κατάσταση. Γι’ αυτό κατεβαίνουμε και σε κινητοποιήσεις από αύριο”.
Στροφή στη ρίγανη στη Λάρισα
Στην περιοχή της Λάρισας, όπως μας λέει ο κ. Ηλίας Καλφούντζος από την εταιρεία “Περιβάλλον Agro”: “υπάρχει το τελευταίο διάστημα αρκετό ενδιαφέρον από παραγωγούς για την καλλιέργεια ρίγανης, καθώς προσφέρονται συμβόλαια με εγγυημένη τιμή”. “Πρόκειται για δυναμική καλλιέργεια κι ένα κόστος στα 150 ευρώ το στρέμμα περίπου”.
Κραυγή αγωνίας από τους βαμβακοπαραγωγούς
Ο κ. Γιώργος Καρασιώτας με τις εταιρείες ΤEAM AGROKOTON και KARASIOTAS GROUP την Καρδίτσα λέει στο Agronewsbomb ότι: “τα πράγματα δεν εξελίσσονται καθόλου καλά, ιδίως για τους βαμβακοπαραγωγούς καθώς το 60% με τις παραγωγές που είχε φέτος λόγω ξηρασίας, κινδυνεύει να χάσει τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Καλούμε την πολιτεία να πράξει τα δέοντα και να πάρει μια απόφαση για μείωση του πλαφόν, γιατί θα υπάρξει μεγάλο θέμα. Για τη νέα χρονιά υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για σκληρό σιτάρι με τη συμβολαιακή που κάνουμε στα 27 λεπτά. Οι περισσότεροι παραγωγοί έσπειραν πριν τις βροχές και τώρα έχουν πρασινίσει οι κάμποι. Εναλλακτική για τους παραγωγούς βάμβακος που βλέπω να μειώνονται αρκετά τη νέα χρονιά, αποτελεί και η καλλιέργεια του καλαμποκιού, που τώρα για παράδειγμα έχει μια τιμή στα 24 λεπτά και φεύγει άνετα. Τα έξοδα στο καλαμπόκι είναι μικρότερα από το βαμβάκι. Στην περιοχή της Καρδίτσας, θεωρώ, ότι από τα 100.000 με βαμβάκι φέτος, ίσως πάμε στα 40.000 στρέμματα τη νέα χρονιά για λόγους που έχουν να κάνουν με την τιμή την εμπορική, το κόστος, το ρίσκο με τον καιρό κ.λπ.”.
Κομοτηνή: Εγκαταλείπονται καλλιεργούμενες εκτάσεις
Με άκρως μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στην αγροτική οικονομία στην περιοχή της Κομοτηνής ο κ. Σταύρος Κοσουτζής, επαγγελματίας αγρότης, καθώς μας λέει πως: “τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά για τους αγρότες. Από πού να αρχίσουμε και πού να τελειώσουμε… Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί καθώς ποτίζουμεε εδώ από το Μάιο, όταν άλλες χρονιές αρχίζαμε δυο μήνες μετά. Οι πιο πολλοί βαμβακοπαραγωγοί, οι οποίοι κάνανε και επανασπορά στην περιοχή μας, είναι σε αδιέξοδο. Προσωπικά, άφησα τα χωράφια που ενοικίαζα και τα έβαζα σιτάρι ή βαμβάκι γιατί δεν με συνέφερε και γιατί εκτός των άλλων μας ζητάνε και αυξημένα ενοίκια… Βλέπω ότι σιτάρι έχει μπει στην περιοχή. Καλούμε την πολιτεία να λάβει μέτρα στήριξης για τους αγρότες καθώς η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Συζητάμε για εκμεταλλεύσεις με 100 και άνω τόνους σιτάρι παραγωγή και σχεδόν μηδαμινά κέρδη. Πώς να ζήσει ο αγρότης έτσι; Υπάρχουν παλιοί αγρότες που εγκαταλείπουν παρότι δεν είναι μεγάλοι σε ηλικία”.
Newsroom Agronewsbomb