Σε εξωφρενικά επίπεδα έχουν ανέλθει οι αμοιβές που ζητούν οι κλαδούχοι από τους ελαιοπαραγωγούς για τις εργασίες στο κλάδεμα της ελιάς, που έχουν αρχίσει ή πρόκειται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα.

Όπως μας αναφέρουν οι περισσότεροι εξ αυτών, αρκετοί εργάτες, καταλαβαίνουν ότι υπάρχει έλλειψη και ζητούν αμοιβές, ακόμα και κοντά στα 70 ευρώ ημερησίως. Οι παραγωγοί από την πλευρά τους, ακόμα και οι πιο ηλικιωμένοι, επιλέγουν να κάνουν μόνοι τους, τις εργασίες αυτές, καθώς δεν υπάρχει… χρήμα όπως μας λένε με τις επικρατούσες τιμές των προϊόντων, τα κόστη στο… Θεό και το κράτος…. απών.

Ο Σάκης Μελανδίνος από τα Βράσταμα Χαλκιδικής μας λέει πως “φέτος δεν υπάρχει η περσινή ζήτηση για το ελαιόλαδο και υπάρχει μεγάλη δυσκολία στους παραγωγούς. Παρ’ όλα ταύτα οι εργάτες που κάνουν τα κλαδέματα αυτή την εποχή μας ζητάνε από 55 και 60 ευρώ τις προηγούμενες χρονιές, 65 ευρώ φέτος. Δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στα κόστη με τίποτα. Πόσο μάλλον να λιπάνουμε τις ελιές όπως πρέπει. Γενικά οι αγρότες – ελαιοπαραγωγοί είναι εξαιρετικά προβληματισμένοι με την όλη κατάσταση αφού όλα έχουν πάρει την ανιούσα, εκτός από τα έσοδά μας”.

Ο Χρήστος Γκίκλας από το χωριό Σταμνά Μεσολογγίου, δίπλα στο Αιτωλικό, που έχει λαδοελιές και Καλαμών μας λέει χαρακτηριστικά: “προσωπικά άρχισα να κλαδεύω μόνος μου σιγά-σιγά αφού οι τιμές και τα μεροκάματα έχουν ξεφύγει. Ζητάει ο καθένας ό,τι θέλει εδώ και για τα κλαδέματα, μετά το μάζεμα, που επίσης ήταν πολύ ακριβά τα μαζευτικά. Ειδικότερα για το κλάδεμα, μας ζητάνε 4 ευρώ τη ρίζα, ή καθαρό 50άρικο στο χέρι, λεφτά που δεν έχουμε να δώσουμε με τις φετινές τιμές”.

Αλλά και στο Αγρίνιο, όπως μας λένε: “τα μεροκάματα ξέφυγαν στις ελιές φέτος και στο μάζεμα και παίζουν ανάλογα και τα λιοστάσια στα 60-65 ευρώ. Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε τέτοιες αμοιβές καθώς είχαμε και ζημιές στην παραγωγή”.

Τι πρέπει να προσέχουν οι παραγωγοί που κάνουν μόνοι τους το κλάδεμα

Ένας ελαιοπαραγωγός που κλαδεύει μόνος του τις ελιές πρέπει να προσέχει τα εξής:

1. Κατάλληλη περίοδος κλαδέματος

Το καλύτερο διάστημα είναι μετά τη συγκομιδή και πριν την έναρξη της νέας βλάστησης (τέλη χειμώνα – αρχές άνοιξης). Αποφεύγετε το κλάδεμα σε περίοδο παγετών ή υψηλής υγρασίας γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος ασθενειών.

2. Σωστός σκοπός

Απομάκρυνση ξερών και ασθενών κλάδων για υγιή ανάπτυξη.
Διαμόρφωση ανοιχτής κόμης ώστε να μπαίνει φως και αέρας, βελτιώνοντας την καρποφορία.
Ισορροπία μεταξύ βλάστησης και παραγωγής – ούτε πολύ αυστηρό ούτε πολύ ελαφρύ κλάδεμα.

3. Επιλογή των κλαδιών που θα κοπούν

Αφαιρούμε τα λαίμαργα (κατακόρυφα κλαδιά) που δεν παράγουν καρπούς.
Διατηρούμε τα παραγωγικά κλαδιά (όσα έχουν μικρούς πλάγιους βλαστούς).
Διαμορφώνουμε την κόμη με 3-5 βασικούς βραχίονες.
Απομακρύνουμε κλαδιά που μπλέκονται ή σκιάζουν το εσωτερικό του δέντρου.

4. Χρήση κατάλληλων εργαλείων

Κλαδευτήρια, πριόνια και αλυσοπρίονα καλά ακονισμένα και καθαρά για καθαρές τομές.
Απολύμανση εργαλείων (με διάλυμα χλωρίνης ή οινόπνευμα) για αποφυγή μετάδοσης ασθενειών.

5. Φροντίδα των τομών κλαδέματος

Οι τομές να γίνονται λοξά για να μη συγκρατούν νερό.
Στα μεγάλα κλαδιά εφαρμόζουμε επουλωτική πάστα (π.χ. με χαλκό) για προστασία από μύκητες.

6. Διαχείριση κλαδιών μετά το κλάδεμα

Καύση ή απομάκρυνση των ξερών κλαδιών για αποφυγή εντόμων και ασθενειών.
Εναλλακτικά, τα ψιλοκόβουμε και τα χρησιμοποιούμε ως οργανικό λίπασμα (θρυμματισμός κλαδιών).

7. Προστασία του δέντρου και του παραγωγού

Χρήση γαντιών, γυαλιών και κατάλληλης ένδυσης για προστασία από τραυματισμούς.
Αποφυγή υπερβολικού κλαδέματος, γιατί μπορεί να μειώσει την παραγωγή της επόμενης χρονιάς.

Newsroom Agronewsbomb