Η Τουρκία αύξησε τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών, ξεπερνώντας τα 2 δισ. δολάρια μέχρι τον Αύγουστο.

Οι ντομάτες ήταν το προϊόν με τις περισσότερες εξαγωγές με 351 εκατομμύρια δολάρια (+34%), ακολουθούν τα μανταρίνια με 229 εκατομμύρια (+36%) και τα κεράσια με 214 εκατομμύρια δολάρια (+60%).

Οι εξαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 16% τον Ιανουάριο-Αύγουστο του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη Hürriyet Daily News.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο εξαγωγικό τζίρο που καταγράφηκε από οποιασδήποτε άλλη περίοδο τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους», δήλωσε ο Hayrettin Uçak, πρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγέων Νωπών Φρούτων και Λαχανικών.

Featured Image

Οι εξαγωγές τομάτας βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, με 351 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο οκτάμηνο του έτους, ετήσια αύξηση 34%, σύμφωνα με τον Uçak. Οι εξαγωγές μανταρινιών αυξήθηκαν κατά 36 τοις εκατό και έφτασαν στα 229 εκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο, ενώ οι εξαγωγές κερασιών αυξήθηκαν κατά 60 τοις εκατό στα 214 εκατομμύρια δολάρια.

Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη αγορά για τις τουρκικές εξαγωγές. Οι εξαγωγές στη Ρωσία ανήλθαν σε 588 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο οκτάμηνο του 2023, σύμφωνα με τον Uçak. Οι εξαγωγές στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 42 τοις εκατό από το προηγούμενο έτος, από 170 εκατομμύρια δολάρια σε 241 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τη Γερμανία τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τις τουρκικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών. Οι πωλήσεις φρέσκων φρούτων και λαχανικών στη Ρουμανία αυξήθηκαν επίσης από 136 εκατομμύρια δολάρια την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022 σε 196 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο οκτάμηνο του 2023.

Σύμφωνα με τον Uçak, μέχρι το τέλος 2026 οι Τούρκοι παραγωγοί και έμποροι φρέσκων φρούτων και λαχανικών έθεσαν τον στόχο εσόδων από τις εξαγωγές στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Featured Image