Έντονη δακοπροσβολή σε κτήματα με Καλαμών διαπιστώνουν αίφνης οι παραγωγοί.

Τα υψηλά ποσοστά υγρασίας με την αφρικανική σκόνη και τις αρκετές και σχεδόν καθημερινές σε κάποιες περιπτώσεις βροχές των τελευταίων ημερών έχουν αφήσει τον δάκο να κάνει πάρτι, πόσο μάλλον φέτος που ο καρπός δεν είναι και πολύς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Δυτική Ελλάδα, την Κεντρική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, αλλά και την Κρήτη, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μεγάλη ζημιά στον καρπό, τόσο της Κορωνέικης, όσο και της Καλαμών, που είναι πάνω στο δέντρο και αναμένει τη συγκομιδή.

Μάλιστα οι παραγωγοί διαπιστώνουν μεγάλη προσβολή ακόμα και σε σχέση με μια εβδομάδα πριν, ακόμα και σε κτήματα που οι ιδιοκτήτες τους παρέλειψαν έναν μόνον ψεκασμό.

Featured Image

Σε κάποιες περιοχές η δακοκτονία τώρα ολοκληρώνεται, αλλά σε άλλες έχει ολοκληρωθεί. Το γεγονός μάλιστα ότι ο δάκος κάνει πάρτι, στρέφει στην ελαιοποίηση για ακόμα έναν λόγο παραπάνω (πέραν της συμφέρουσας επιλογής για ελαιοποίηση της Καλαμών με τις τιμές στα 9,30 για το ελαιόλαδο, αλλά και τις οικονομίες στα μεροκάματα καθώς δεν απαιτείται διαλογή), πολλούς ακόμα παραγωγούς.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες ελαιοτριβεία ετοιμάζονται να δώσουν τιμές σκούπα για αδιαλόγιστες κατευθείαν από το κλαρί Καλαμών, στο 1,50 ευρώ το κιλό, στρέφοντας πλέον εξ ολοκλήρου τους αγρότες στην ελαιοποίηση και απαλλάσσοντάς τους από περιττά εργατικά κόστη. Να σημειωθεί, όπως αναφέρουν, οι ελαιοπαραγωγοί, ότι αν δεν υπάρξει άμεσα μια τιμή για το 200άρι στην Καλαμών στα 2 ευρώ τουλάχιστον ή στα 2,5 ευρώ σκούπα, τότε η ελαιοποίηση, αποτελεί μονόδρομο με τις τιμές στο ελαιόλαδο τόσο ψηλά.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image