Φαίνεται ότι το επίπεδο της αφλατοξίνης έχει φτάσει σε επίπεδα πάνω από τις αποδεκτές τιμές σε ορισμένες παρτίδες ρουμανικών προϊόντων, επομένως δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε ζωοτροφές.

Αυτό, σε συνδυασμό με πολλούς άλλους παράγοντες οικονομικής και μετεωρολογικής φύσης, διατηρεί την τιμή του καλαμποκιού σε χαμηλά επίπεδα, επισημαίνει το agro-tv.ro.

«Το καλαμπόκι βρίσκεται υπό την ίδια πίεση, γιατί έχουμε το ίδιο status quo όπως πριν από μια εβδομάδα. Τίποτα καινούργιο, ακόμα και πτώση ποιότητας. Έχουμε επίσης καταγράψει αρκετά υψηλά προβλήματα στη Ρουμανία σχετικά με το επίπεδο της αφλατοξίνης, το οποίο κατέληξε να ξεπερνά τα 20 ppb (μέρη ανά δισεκατομμύριο όχι), γεγονός που την αποκλείει και για ζωοτροφές. Σαφώς, αυτό το καλαμπόκι, και μιλάμε για το καλαμπόκι της Ρουμανίας και της Ουκρανίας, δεν έχει άλλο προορισμό εκτός από τη δυνατότητα να καεί για να παράγει θερμότητα και ατμό, κάτι που είναι ατυχές και για τις δύο χώρες.

Featured Image

Στον ορίζοντα τα πράγματα παραμένουν ίδια. Η ίδια Βραζιλία που θα συνεχίσει να… ελέγχει την πορεία των τιμών του καλαμποκιού. Δεν υπάρχει ακόμη βροχή εκεί, και οι δύο μετεωρολογικές προβλέψεις, η ευρωπαϊκή και η αμερικανική, αντικρούονται κυρίως μεταξύ τους. Η βασική ένδειξη παραμένει 183-184 ευρώ/τόνο για τα εμπορεύματα που παραδίδονται στο λιμάνι της Κωνστάντζας», δήλωσε ο Cezar Gheorghe, ειδικός στις αγορές γεωργικών προϊόντων, στο Agrojurnalul Digi24.

Στην Ελλάδα, οι τιμές είναι από 18 έως 23 λεπτά το κιλό ανάλογα την περιοχή, όμως ορίζοντα διαφαίνεται μεγάλη προοπτική για αύξηση, οπότε κερδισμένοι θα βγουν όσοι πουλήσουν αργότερα.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image