Η μάστιγα των μικρών μηρυκαστικών της Ρουμανίας τρομάζει ολοένα και περισσότερο τους προβατοτρόφους, οι οποίοι φοβούνται ότι αυτό το σημαντικό τμήμα της ρουμανικής κτηνοτροφίας δεν θα καταλήξει σε χρεοκοπία, όπως η χοιροτροφία.

Ωστόσο, πολλοί από τους κτηνοτρόφους δυσπιστούν σχετικά με ορισμένα μέτρα για να σταματήσει η ασθένεια, όπως το εμβόλιο, και ο πρόεδρος της ένωσης Μολδαβών, Ionică Nechifor, εξηγεί γιατί.

Σύμφωνα με τον Nechifor, εάν όλα τα ζώα στη Ρουμανία εμβολιάζονταν κατά της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, οι Ρουμάνοι προβατοτρόφοι δεν θα μπορούσαν πλέον να εξάγουν ζωντανά ζώα για μια περίοδο 3 ετών, κάτι που θα σήμαινε πραγματική καταστροφή για τον τομέα.

«Η μάστιγα των μικρών μηρυκαστικών υπάρχει ήδη στη Ρουμανία, δεν μπορούμε πλέον να το αρνηθούμε, επεκτείνεται επίσης, κάτι που δεν καταλαβαίνουμε αυτή τη στιγμή. Ζητήσαμε επείγοντα μέτρα από την ANSVSA, για την απομόνωση και την εκρίζωση αυτών των ζώων που έχουν ήδη προσβληθεί. Όσον αφορά τον εμβολιασμό όλων των ζώων στη Ρουμανία, προς το παρόν δεν το συνιστώ, γιατί από τη στιγμή που αποδεχτεί αυτόν τον εμβολιασμό, η Ρουμανία δεν μπορεί πλέον να εξάγει ζωντανά ζώα για μια περίοδο 3 ετών, κάτι που θα σήμαινε χρεοκοπία του τομέα των αιγοπροβάτων. στη Ρουμανία», δήλωσε ο Ionica Nechifor.

Featured Image

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος των προβατοτρόφων απαιτεί επείγοντα μέτρα προστασίας του κλάδου από την ANSVSA.

«Θέλω να αποτρέψω τη χρεοκοπία, ώστε να μην συμβεί στον τομέα των προβάτων, τον πιο πολλά υποσχόμενο στη ρουμανική κτηνοτροφία, όπως συνέβη στον τομέα των βοοειδών, των πουλερικών ή των χοίρων.

Πρέπει να φτιάξουμε αυτά τα χρώματα ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να εξάγουμε, από τις περιοχές χωρίς έξαρση, και εκείνα που έχουν πληγεί να εξαλειφθούν πλήρως. Ένα από τα μέτρα που συζήτησα με τον υπουργό είναι η στήριξη των αγροτών που έχουν ήδη πληγεί. Από την άλλη, ας παρέμβουμε με ένα μέτρο στήριξης για τα πρόσθετα έξοδα, για όσους έπρεπε να παραδώσουν τα ζώα αυτή τη στιγμή και δεν μπορούν πλέον να τα παραδώσουν», είπε ο Ionică Nechifor.

Πηγή: agro-tv.ro

Featured Image