Η πρώτη χώρα που εισήγαγε περιορισμούς στην εισαγωγή ζωντανών αιγοπροβάτων από τη Ρουμανία, λόγω της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, είναι η Ρωσία.
Ταυτόχρονα, υπάρχουν περιορισμοί στην εισαγωγή γενετικού υλικού ή προϊόντων από αυτά τα είδη, γράφει η Agrointel.
Η Rosselhoznadzor δεν έχει λάβει πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που έλαβε η Υγειονομική-Κτηνιατρική Υπηρεσία στη Ρουμανία σχετικά με την πρόληψη της εξάπλωσης και την εξάλειψη αυτής της ασθένειας. Προκειμένου να αποφευχθεί η εισαγωγή του παθογόνου από μικρά μηρυκαστικά στο έδαφος της Ρωσίας, η υπηρεσία Rosselhoznadzor εισάγει προσωρινά περιορισμούς στην εισαγωγή οικόσιτων αιγοπροβάτων, άγριων μηρυκαστικών, γενετικού υλικού, καθώς και των προϊόντων αυτών των ζώων χωρίς θεραπεία. για να διασφαλιστεί η καταστροφή του ιού», εστάλη στο Rosselhoznadzor, τη ρωσική φυτοϋγειονομική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των αγροδιατροφών και της κτηνιατρικής.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων, η πρώτη εστία καταγράφηκε στη Ρουμανία στις 15 Ιουλίου και αυτή τη στιγμή έχουν ήδη καταγραφεί 11 κρούσματα.
Η Ρουμανία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό προβάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ανταγωνίζεται ισχυρές χώρες όπως η Ισπανία ή η Ελλάδα για εξαγωγές.
Ωστόσο, οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι στη Ρουμανία είναι δύσπιστοι σχετικά με την παρουσία της ασθένειας και κυρίως για την πηγή των ασθενειών.
Οι περισσότεροι φοβούνται ότι ο τομέας θα εξαφανιστεί από τη μάστιγα των μικρών μηρυκαστικών, όπως η αφρικανική πανώλη των χοίρων.
Πηγή: stirileprotv.ro