Τα βροντάει ο Πούτιν από το deal για τα σιτηρά μέσω Μαύρης Θάλασσας ή κάνει τακτικισμούς για να αποσπάσει ανταλλάγματα;

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή της χώρας του στη συμφωνία για τον διάδρομο για ουκρανικά σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας, εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Ρωσίας στη συμφωνία, αναφέρει η EFE, επικαλούμενη το AGERPRES.

«Μπορούμε να αναστείλουμε τη συμμετοχή μας σε αυτή τη συμφωνία. Και αν μας πουν ότι γίνονται όλα όσα μας υποσχέθηκαν, ας το κάνουν πρώτα και μετά θα συμμετάσχουμε ξανά σε αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο Πούτιν στη ρωσική δημόσια τηλεόραση.

Επέμεινε ότι η Μόσχα δεν θα επεκτείνει το σύμφωνο εάν δεν εφαρμοστούν οι υποσχέσεις που της δόθηκαν σχετικά με την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων.

«Θα το επεκτείνουμε μόλις εκπληρωθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν», τόνισε ο ηγέτης του Κρεμλίνου, μετά την οποία αμβλύνει λίγο τον τόνο του: «Θα το σκεφτούμε. Λίγες μέρες απομένουν ακόμη (μέχρι τις 17 Ιουλίου, ημερομηνία λήξης της συμφωνίας – όχι .). Θα σκεφτούμε τι να κάνουμε», είπε ο Πούτιν.

Σχετικά με την επιστολή που έστειλε αυτή την εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στον ηγέτη του Κρεμλίνου, με την πρόταση να παραμείνει ζωντανή η συμφωνία, ο Πούτιν είπε ότι δεν την έχει δει ακόμη.

«Δεν έχω δει αυτή τη νέα επιστολή», είπε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία εξακολουθεί να βρίσκεται σε επαφή με τον ΟΗΕ για την κατάσταση γύρω από την ουκρανική συμφωνία για τα σιτηρά.

Featured Image

Σε απάντηση, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η επέκταση της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά είναι ευθύνη της Ρωσίας, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο το AGERPRES.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο του Προέδρου Πούτιν. Η Ρωσία έχει την ευθύνη να επεκτείνει τη συμφωνία διαφορετικά η παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια θα είναι η συνέπεια», εξήγησε ο Von der Leyen στη συνάντηση ΟΗΕ-ΕΕ στο La Hulpe, νότια των Βρυξελλών, η οποία επικεντρώνεται στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του, ο Γκουτέρες τόνισε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι η εταιρική σχέση του ΟΗΕ με την ΕΕ είναι απαραίτητη «για την ανοικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης με τον αναπτυσσόμενο κόσμο».

Νωρίτερα, ο Γκουτέρες πρόσφερε στον Ρώσο ηγέτη μια συμφωνία για τη διευκόλυνση των ρωσικών οικονομικών συναλλαγών με αντάλλαγμα την επέκταση της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας.

Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας αποτελείται από δύο μέρη: το ένα που διευκολύνει την έξοδο των ουκρανικών σιτηρών και το άλλο που στοχεύει να κάνει το ίδιο για τα ρωσικά σιτηρά, ιδίως τα λιπάσματα, αλλά η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε από την αρχή ότι το δεύτερο μέρος δεν εκπληρώνεται.

Ο ΟΗΕ εξήγησε ότι η πρόταση που έγινε στη Μόσχα είναι να «άρει τα εμπόδια που επηρεάζουν τις (ρωσικές) οικονομικές συναλλαγές μέσω της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας», γεγονός που «εξέφρασε με μεγάλη ανησυχία η Ρωσία» και, ταυτόχρονα, να το αφήσει ανοιχτό περαιτέρω διάδρομος διέλευσης μέσω της Μαύρης Θάλασσας για ουκρανικά σιτηρά.

Featured Image