Η Υπηρεσία Επιθεώρησης Ζώων και Φυτών του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας – USDA επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι εντόπισε γρίπη των πτηνών σε κοπάδια γαλακτοπαραγωγής στο Τέξας, το Κάνσας, το Μίσιγκαν, το Νέο Μεξικό και το Αϊντάχο.

Επίσης, το Υπουργείο Υγείας του Τέξας ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ένα άτομο προσβλήθηκε από τη γρίπη των πτηνών μέσω μιας εστίας της νόσου μεταξύ βοοειδών γαλακτοπαραγωγής. Ήταν μόλις η δεύτερη φορά στις ΗΠΑ που επιβεβαιώθηκε ότι ένα άτομο έχει HPAI A, γνωστό και ως H5N1.

Αν και τα βοοειδή φαίνεται να αντιμετωπίζουν μόνο ήπιες ασθένειες, η γρίπη των πτηνών είναι πολύ θανατηφόρα για τους πληθυσμούς των πτηνών και οι παραγωγοί πουλερικών μπορεί να ερημώσουν μεγάλες ομάδες για να αποτρέψουν την εξάπλωση της νόσου.

Πηγές αναφέρουν ότι η βιομηχανία πουλερικών προσπαθεί να κινηθεί γρήγορα όταν εμφανίζεται μια επιδημία, προσπαθώντας να εξαλείψει τον ιό από τους αχυρώνες πριν φέρει νέα, υγιή πτηνά.

Οι υψηλές τιμές των αυγών επιστρέφουν επιτέλους στη γη

«Αλλά, τουλάχιστον προσωρινά, βλέπετε αυτή την απότομη μείωση του συνόλου των αυγών που γεννήθηκαν και ως αποτέλεσμα παρατηρείτε μια αύξηση της τιμής συνήθως στο παντοπωλείο», λέει η Amy Hagerman, αναπληρώτρια καθηγήτρια γεωργικών οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα.

Featured Image

Το πόσο μια αύξηση θα εξαρτηθεί από το πόσα σμήνη προσβάλλονται ταυτόχρονα από τη γρίπη των πτηνών και πόσα πτηνά βγαίνουν από την παραγωγή, προσθέτει η Hagerman.

Λέει επίσης ότι το ξέσπασμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερα χαρτοκιβώτια προς πώληση και να καταστήσει προσωρινά μη διαθέσιμα ορισμένα τρόφιμα που περιέχουν αυγά, αλλά τόνισε ότι πιστεύει πως, «Δεν θα επιστρέψουμε στα επίπεδα περιορισμένης προσφοράς χωρίς αυγά στο ράφι”.

Το CDC λέει ότι η πιθανότητα να προσβληθεί κάποιος από γρίπη των πτηνών τρώγοντας μολυσμένα αυγά είναι πολύ χαμηλή και ότι ένα άτομο δεν μπορεί να τη μολυνθεί από αυγά που έχουν μαγειρευτεί και αποθηκευτεί σωστά.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι η ταχεία έναρξη των συμπτωμάτων σε άρρωστα πτηνά, σε συνδυασμό με ομοσπονδιακά προγράμματα επιτήρησης και άλλες δοκιμές σε πουλερικά, καθιστούν απίθανο τα αυγά από ένα μολυσμένο πουλί να εισέλθουν στην ανθρώπινη τροφή.

Πηγή: npr.org

Featured Image