Για την αύξηση των τιμών του ελαιόλαδου μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, χαρακτηρίζοντας… πρόσκαιρο το φαινόμενο, μπαίνοντας ουσιαστικά στη γραμμή… Κασσελάκη που χαρακτήρισε πρόσφατα λαδέμπορους τους παραγωγούς και την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πρόσκαιρο χαρακτήρισε το φαινόμενο της αύξησης των τιμών του ελαιόλαδου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος». «Οι τιμές, ιδιαίτερα στο ελαιόλαδο, διαμορφώνονται από την προσφορά και τη ζήτηση και η μειωμένη παραγωγή, λόγω της κλιματικής κρίσης, έχει επηρεάσει τις τιμές», σχολίασε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της έλλειψης εργατικών χεριών, γεγονός που επηρεάζει τη παραγωγή και του ελαιόλαδου, παραπέμποντας στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Featured Image

«Το λόγο έχουν και τα υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Εξωτερικών. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι το τελευταίο από τα εμπλεκόμενα. Εξετάζεται μια γκάμα ενδεχόμενων πρακτικών μέτρων ανάμεσα σε αυτά και η επιδότηση εργασίας», είπε.

Ο κ. Αυγενάκης ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει λάβει και θα συνεχίσει να λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών. «Έχουμε λάβει σειρά μέτρων, με στόχο τη μείωση του κόστους της παραγωγής. Το τελευταίο είναι η μείωση κατά 11 μονάδες του ΦΠΑ, από το 24% στο 13%, στα αγροτικά μηχανήματα. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μείωση της φορολογίας κατά 50% στους μετέχοντες σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και συμβολαιακή παραγωγή). Όπως επίσης ότι κι εφέτος η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιστροφή στους αγρότες του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο».

Σημείωσε, τέλος, ότι στην τελευταία τετραετία ο ΕΛΓΑ έδωσε για αποζημιώσεις περισσότερα από 1,2 δισ. ευρώ.

Featured Image