Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πραγματοποιεί πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής δολωματικών ψεκασμών σε ελαιόδενδρα με σύστημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Σκοπός του προγράμματος είναι η εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της χρήσης συστήματος μη επανδρωμένου αεροσκάφους (ΣμηΕΑ) για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς σε σύγκριση με τους ψεκασμούς από τα συνεργεία δακοκτονίας.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν συνολικά τρεις ψεκασμοί ελαιοδένδρων με κατάλληλο ΣμηΕΑ αγροτικών ψεκασμών (εξακόπτερο-10λτ.) σε ελαιώνα στην περιοχή της Βελίκας της ΠΕ Λάρισας, έκτασης 25 στρ.

Η εφαρμογή γίνεται κάθε τρίτο δέντρο και θα συγκριθεί με το δολωματικό ψεκασμό με επίγειους ψεκαστήρες (επινώτιους ή γεωργικούς ελκυστήρες), που πραγματοποιείται σε όμορο παραγωγικό ελαιώνα, στο πλαίσιο του προγράμματος Δακοκτονίας. Ως μάρτυρας χρησιμοποιείται αψέκαστο αγροτεμάχιο. Η αποτελεσματικότητα των επεμβάσεων απέναντι στον δάκο θα εκτιμηθεί με καταμέτρηση συλληφθέντων ακμαίων σε παγίδες και μέγεθος τελικής προσβολής σε καρπούς. Παράλληλα, θα μετρηθεί η επίδραση σε έντομα μη στόχους. Η αξιολόγηση των δεδομένων θα πραγματοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Featured Image

Ο Περιφερειάρχης κ. Κουρέτας από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του, έχει δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την προστασία της αγροτικής παραγωγής και την ανάδειξη των θεσσαλικών προϊόντων με πολλαπλές δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζονται στην Περιφέρειά μας πειραματικές εργασίες μεταξύ των οποίων και η χρήση νέων τεχνολογιών όπως είναι η συγκεκριμένη με σκοπό την αξιολόγηση νέων μεθόδων ακριβείας αποτελεσματικότερης καταπολέμησης του δάκου της ελιάς.

Στην πρόσφατη εφαρμογή, που πραγματοποιήθηκε, παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Δημ. Τσέτσιλας και ο Γενικός Διευθυντής της ΔΑΟΚ της Περιφέρειας Θεσσαλίας Δρ. Δημ. Σταυρίδης.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image