Σε τιμή άνω των 20 ευρώ το κιλό πωλείται πλέον η φέτα στα σούπερ μαρκετ ξεπερνώντας κάθε όριο ακρίβειας.

Αντίθετα στην Βαρβάκειο αγορά δηλαδή στα τυροκομικά καταστήματα, τα μπακάλικα και τα μικρότερα μαγαζιά τροφίμων μπορεί να την βρει κανείς με 12 και 13 ευρώ.

Η παράλογη αυτή αύξηση έχει μια και μόνο αιτιολογία την αισχροκέρδεια που τροφοδοτείται από το καρτέλ των επιχειρηματιών του κλάδου σε όλη την Ελλάδα, διότι ούτε η τιμή του γάλακτος έχει αυξηθεί τόσο ούτε τα υπόλοιπα συστατικά στοιχεία.

Πέρσι η φέτα πωλούνταν 6 και 7 ευρώ το κιλό και φέτος έχει ανατιμηθεί τόσο πολύ παρά το γεγονός ότι ο βασικός κωδικός (η φέτα) περιλαμβάνεται στο καλάθι του νοικοκυριού.

benecol389 censored

Το τρικ των σούπερ μαρκετ

Από την πλευρά τους τα σούπερ μαρκετ για να διασκεδάσουν εντυπώσεις και να χαμηλώσουν τις τιμές προχωράνε σε τρικ με παραπλανητικές σημάνσεις του τυπου (λευκό τυρί, βαρελίσιο τυρί) τα οποία φυσικά δεν είναι ΠΟΠ (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) και τα πωλούν γύρω στα 9 ευρώ το κιλό.

«Υπάρχουν τυριά που δεν γράφουν φέτα γράφουν λευκό βαρελίσιο τυρί. Ένα προϊόν για να είναι ΠΟΠ πρέπει να είναι 70% πρόβειο και 30% γίδινο. Έτσι πολλοί νομίζουν ότι αγοράζουν φέτα αλλά στην ουσία αγοράζουν ένα τυρί πολύ κακής ποιότητας», αναφέρει στα Dnews ο Απ. Μπουρουτσος ιδιόκτητης τυροκομικού καταστήματος στην οδό Σοφοκλέους.

Featured Image

Μποϊκοτάζ σε φέτα και σκληρά τυριά

Την αντίδραση του ΙΝΚΑ πυροδότησαν οι μεγάλες αυξήσεις στα τυριά. Συγκεκριμένα η ομοσπονδία προειδοποεί με μποϊκοτάζ τους παραγωγούς φέτας και σκληρών τυριών εάν συνεχίσουν να ανεβάζουν τις τιμές στα προϊόντα τους.

Αναλυτικά σε ανακοίνωση που εξέδωσε η καταναλωτική οργάνωση αναφέρει:

«Πρόβλεψη προς τους παραγωγούς φέτας και σκληρών τυριών εάν συνεχίσετε το ανέβασμα των τιμών στα τυριά θα πάμε ως ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας σε μποϊκοτάζ αγοράς αυτών των προϊόντων. Δεν γίνεται δεν πάει άλλο. Μάλλον κάθε εβδομάδα θα κάνουμε μποϊκοτάζ σε κατηγορίες προϊόντων.

Όπως, τυροκομικά, γαλακτοκομικά, γιαούρτια, αλλαντικά, όσπρια, ζυμαρικά, μαργαρίνες, απορρυπαντικά, καθαριστικά, χαρτικά. Σε πρώτη φάση καλούμε τους πολίτες καταναλωτές να μην αγοράζουν τις μειωμένες συσκευασίες».

dikaiologitika.gr