Η τελευταία Έκθεση για την Αγορά Σιτηρών του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (IGC) που κυκλοφόρησε στις 18 Ιουλίου, αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού και καλαμποκιού.

Το IGC προβλέπει ότι η συνολική παραγωγή σιτηρών για το 2024-25, που περιλαμβάνει σιτάρι και χονδρόκοκκα σιτηρά, θα είναι 8 εκατομμύρια τόνους υψηλότερη από την πρόβλεψη του Ιουνίου, φτάνοντας σε ένα νέο ρεκόρ των 2,321 δισεκατομμυρίων τόνων, δηλαδή μια αύξηση 1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ανέφερε ότι η προοπτική παραγωγής σιταριού στη Βόρεια Αμερική, το Πακιστάν και το Καζακστάν έχει βελτιωθεί, όπως επίσης και η αναμενόμενη παραγωγή καλαμποκιού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Παρά τα μικρότερα εκτιμώμενα αποθέματα στην αρχή της περιόδου και τη μέτρια αύξηση της προβλεπόμενης ζήτησης, τα αποθέματα παραμονής αυξάνονται κατά 4 εκατομμύρια τόνους από τον Ιούνιο στα 586 εκατομμύρια τόνους», ανέφερε το IGC.

Πρόσθεσε όμως: «Ωστόσο, με την κατανάλωση για ζωοτροφές, τρόφιμα και βιομηχανική χρήση να αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, σε νέα υψηλά επίπεδα, προβλέπεται μείωση 1% των αποθεμάτων στο τέλος του 2024-25, σε χαμηλό 10ετίας των 586 εκατομμυρίων τόνων.»

Με το εμπόριο σιταριού και καλαμποκιού να αναμένεται να μειωθεί, προβλέπεται ότι το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών θα υποχωρήσει κατά 7% σε ετήσια βάση, στους 418 εκατομμύρια τόνους, αναφέρει η έκθεση.

Featured Image

Το IGC προβλέπει αύξηση 6% σε ετήσια βάση στην παραγωγή σόγιας, φτάνοντας σε κορύφωση τους 415 εκατομμύρια τόνους το 2024-25. Η κατανάλωση επίσης αυξάνεται σε ένα νέο ρεκόρ των 404 εκατομμυρίων τόνων, οδηγώντας σε ένα ρεκόρ αποθεμάτων 79 εκατομμυρίων τόνων.

«Το εμπόριο σόγιας προβλέπεται να επεκταθεί κατά 3% σε ετήσια βάση, με μεγάλες αποστολές, καθώς αναμένεται αύξηση της ζήτησης από την Κίνα, την Ευρώπη και την Αφρική», ανέφερε το IGC.

Αναμένεται επίσης ρεκόρ παραγωγής ρυζιού το 2024-25, φτάνοντας τους 528 εκατομμύρια τόνους, αυξημένη κατά 2% από το προηγούμενο έτος.

Ο Δείκτης Τιμών Σιτηρών και Ελαιούχων Σπόρων του IGC, που παρακολουθεί τις τιμές του σιταριού, του καλαμποκιού, του κριθαριού, του ρυζιού και της σόγιας, έπεσε κατά 2% από τον Ιούνιο και τώρα βρίσκεται στις 224 μονάδες. Ο δείκτης είναι 16% χαμηλότερος σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image