Ενδιαφέρουσα έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Η παγκόσμια παραγωγή προσαρμόστηκε χαμηλότερα αυτόν τον μήνα, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται σε ρεκόρ, με τις πιο σημαντικές αναθεωρήσεις προς τα κάτω για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία, την Ινδία και τη Βραζιλία. Η παγκόσμια κατανάλωση μειώθηκε ελαφρά, αλλά παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι προβλέψεις κατανάλωσης για την Ινδία, το Αφγανιστάν και την Ουκρανία περιορίζονται αυτόν τον μήνα.

Το παγκόσμιο εμπόριο μειώνεται καθώς μια μεγάλη μείωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντισταθμίζεται μόνο εν μέρει από μια ανοδική αναθεώρηση στην Ουκρανία. Οι παγκόσμιες μετοχές αναθεωρούνται ελαφρώς υψηλότερα, αλλά παραμένουν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2015/16. Η μέση τιμή παραγωγού για την εποχή των ΗΠΑ παραμένει αμετάβλητη στα 5,70 $ ανά μπουσέλ.

Οι τιμές σιταριού

Οι τιμές των ΗΠΑ για όλες τις κατηγορίες αυξήθηκαν από το WASDE του Σεπτεμβρίου, ανταποκρινόμενες στις αυξήσεις στις παγκόσμιες τιμές εξαγωγών. Το Hard Red Winter αυξήθηκε 7 $/τόνο στα 277 $, σύμφωνα με τις υψηλότερες τιμές της Μαύρης Θάλασσας. Το Hard Red Spring σημείωσε αύξηση 19 $/τόνο στα 301 $, παράλληλα με υψηλότερες τιμές στον Καναδά. Το Soft Red Winter εκτινάχθηκε $24/τόνο στα $266 από τις μεγάλες πωλήσεις και τις αποστολές στο δυτικό ημισφαίριο. Το Soft White Winter κέρδισε $2/τόνο στα 243 $.

Featured Image

Παγκόσμια: Από το WASDE του Σεπτεμβρίου, οι προσφορές παγκόσμιων εξαγωγέων επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες για τη σπορά χειμερινού σίτου στο βόρειο ημισφαίριο, ειδικά με την ξηρασία στη Ρωσία. Οι τιμές της ΕΕ εκτινάχθηκαν στα 14 δολάρια/τόνο λόγω της σύσφιξης των προμηθειών με χαμηλότερες εκτιμήσεις παραγωγής. Οι ρωσικές τιμές εκτινάχθηκαν επίσης 14 $/τόνο λόγω της μείωσης των αποθεμάτων, ενώ οι υγρές συνθήκες εμπόδισαν την εαρινή συγκομιδή σιταριού και οι ξηρές συνθήκες περιορίζουν τις φυτεύσεις χειμερινού σίτου 2025/26. Οι τιμές της Αυστραλίας αυξήθηκαν 11$/τόνο λόγω περιορισμένων βροχοπτώσεων τον Σεπτέμβριο. Οι τιμές του Καναδά αυξήθηκαν 9 $/τόνο, σε συμφωνία με άλλους εξαγωγείς καθώς η εαρινή συγκομιδή του σιταριού πλησιάζει στην ολοκλήρωση. Οι τιμές των ΗΠΑ κέρδισαν $7/τόνο λόγω ισχυρών εξαγωγικών πωλήσεων. Αντίθετα, οι τιμές της Αργεντινής μειώθηκαν κατά 12 δολάρια/τόνο καθώς οι έγκαιρες βροχές σε ορισμένες περιοχές ανάπτυξης αμβλύνουν τις ανησυχίες για την επερχόμενη συγκομιδή 2024/25.

Η αγορά

Οι εξαγωγές σιταριού Μαύρης Θάλασσας θα μειωθούν το 2024/25 Παρά τις ανταγωνιστικές τιμές και το ισχυρό πρώτο τρίμηνο, η Ρωσία και η Ουκρανία ξεκίνησαν δυναμικά την εξαγωγική περίοδο 2024/25, υποβοηθούμενη από ανταγωνιστικές τιμές σε σύγκριση με την προέλευση της ΕΕ. Η παραγωγή σιταριού στην ΕΕ εκτιμάται ότι είναι μειωμένη κατά 9 τοις εκατό σε σύγκριση με πέρυσι, με μεγάλες μειώσεις στον όγκο και την ποιότητα της καλλιέργειας της Γαλλίας που είναι κορυφαίος εξαγωγέας. Αυτό επέτρεψε στη Ρωσία και την Ουκρανία να επεκτείνουν το μερίδιο αγοράς σε βασικές αγορές της ΕΕ στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική το πρώτο τρίμηνο του 2024/25 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) παρά τις μικρότερες εξαγώγιμες προμήθειες. Η Ουκρανία εξήγαγε 6,2 εκατομμύρια τόνους σίτου το πρώτο τρίμηνο του 2024/25-σχεδόν διπλάσιο από την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής της Ουκρανίας. Η παραγωγή σιταριού στην Ουκρανία προσαρμόστηκε κατά 600.000 τόνους αυτόν τον μήνα, σχεδόν αμετάβλητη από πέρυσι. Ωστόσο, οι εξαγώγιμες προμήθειες βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο σε πάνω από μια δεκαετία, περιοριζόμενοι από τα μικρότερα αποθέματα μεταφοράς σε περισσότερα από 20 χρόνια. Παρά τις μειωμένες προμήθειες της Ουκρανίας, οι ανταγωνιστικές τιμές εξαγωγής της, η συνεχιζόμενη πρόσβαση σε βαθείς θαλάσσιους λιμένες στη Μαύρη Θάλασσα και ο μειωμένος ανταγωνισμός από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκάλεσαν ώθηση στις εξαγωγές του πρώτου τριμήνου. Ενώ η Ισπανία παραμένει η κορυφαία εξαγωγική της αγορά, η Ουκρανία επέκτεινε τις εξαγωγές της στην Ινδονησία, την Αίγυπτο, το Βιετνάμ, την Αλγερία και άλλες βασικές αγορές στην Ασία και τη Μέση Ανατολή. Οι εξαγωγές της Ουκρανίας για την περίοδο 2024/2025 προβλέπονται τώρα στους 16,0 εκατομμύρια τόνους, μειωμένες ακόμη κατά 2,6 εκατομμύρια τόνους από πέρυσι, καθώς ο ρυθμός των εξαγωγών της αναμένεται να επιβραδυνθεί μετά τη συγκομιδή του καλαμποκιού, επιστρέφοντας στα τυπικά εποχιακά πρότυπα ναυτιλίας.

Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, εξήγαγε 14,7 εκατομμύρια τόνους σιταριού το πρώτο τρίμηνο σύμφωνα με τη Rusagrotrans. Αυτό είναι ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, παρά τους 5,6 εκατομμύρια τόνους εξαγωγών τον Αύγουστο 1 – ρεκόρ για αυτόν τον μήνα. Ακόμη και με περιορισμούς στις εισαγωγές από τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους Τουρκία και Καζακστάν, η Ρωσία επέκτεινε τις εξαγωγές στην Αίγυπτο, την Κένυα, το Μαρόκο, τη Νιγηρία, το Βιετνάμ και άλλες αγορές όπου οι περιορισμένες εξαγώγιμες προμήθειες στη Γαλλία είχαν μειώσει τον ανταγωνισμό. Μετά από ένα ισχυρό πρώτο τρίμηνο, ο ρυθμός των εξαγωγών της Ρωσίας αναμένεται να επιβραδυνθεί λόγω της μείωσης των προμηθειών κατά 11% σε σύγκριση με πέρυσι. Στην πραγματικότητα, η SovEcon αναφέρει ότι τα αποθέματα σιταριού την 1η Σεπτεμβρίου μειώθηκαν κατά 14 τοις εκατό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η Ρωσική Ένωση Εξαγωγέων Σιτηρών δήλωσε την πρόθεσή της να απευθύνει έκκληση στο Υπουργείο Γεωργίας να αναθεωρήσει την κατανομή των εξαγωγικών ποσοστώσεων για το δεύτερο εξάμηνο της σεζόν, λόγω των ανησυχιών ότι οι προμήθειες για εγχώρια χρήση θα περιοριστούν από τον γρήγορο ρυθμό των εξαγωγών. Οι εξαγωγές σίτου της Ρωσίας προβλέπονται σε 48,0 εκατομμύρια τόνους το 2024/25, μειωμένες κατά 7,5 εκατομμύρια τόνους σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image