Στα 12.000 ευρώ η ελάχιστη τυπική για το πρόγραμμα νέων, τα 10.000 ευρώ από παραγωγικές φυτείες

Για τα αποτελέσματα πιο παλιών προγραμμάτων εγκατάστασης νέων γεωργών αλλά και το καινούργιο που έρχεται μίλησε ο Θύμιος Τσιατούρας εκ μέρους της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥπΑΑΤ σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με θέμα «Νέοι Αγρότες και Γεωργικοί Σύμβουλοι”, στην Agrotica.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσιατούρας πολλοί λίγοι είναι οι κάτω των 35 ετών γεωργοί στη χώρα μας και αυτό πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Όπως πρόσθεσε οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα νέων που θα απαιτεί δήλωσε ΟΣΔΕ 2024, θα αρχίσουν από τον επόμενο Οκτώβριο.

Γενική αρχή του νέου προγράμματος θα είναι η μάξιμουμ βαθμολογία για παραγωγούς με μισά ιδιόκτητα και μισά μισθωμένα διαρκείας αγροτεμάχια.

Featured Image

Αίτηση θα μπορούν, σύμφωνα με το έμπειρο στέλεχος, να υποβάλλουν οι γεωργοί έως την ηλικία των 40 ετών και 10 μηνών. Αντίθετα, αίτηση δεν θα μπορούν να υποβάλλουν οι φοιτητές. Οι αιτούντες άνδρες θα πρέπει να εκπληρώσουν τη στρατιωτική τους θητεία έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2025. Στους μη επιλέξιμους θα είναι όσοι έχουν απολυτήριο δημοτικού, ενώ οι έχοντες απολυτήριο γυμνασίου θα πρέπει να κάνουν σεμινάρια σε κέντρα διά βίου εκπαίδευσης.

Σημαντική δικλείδα, σύμφωνα με τον κ. Τσιατούρα θα είναι αυτό της υποχρέωσης για ελάχιστη τυπική απόδοση στα 12.000 ευρώ με τα 10.000 ευρώ από αυτά να αφορούν παραγωγικές φυτείες και όχι νεόφυτα. Επί τούτου, εξαίρεση θα αποτελούν τα νεαρά πρόβατα για κτηνοτρόφους, που προορίζονται μετέπειτα για γαλακτοπαραγωγή και όχι για κρεοπαραγωγή.

Δείτε το σχετικό βίντεο με την ομιλία Τσιατούρα μετά το 30:25 λεπτό

Featured Image