«Διαδοχικές συναντήσεις του Γ. Πασχαλίδη με τους αρμοδίους για αποζημιώσεις πληγέντων αγροτών από τις πυρκαγιές της 21.8.2023».

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης θα ήθελε να ενημερώσει τους πληγέντες αγρότες των πυρκαγιών της 21ης Αυγούστου 2023 ότι επισκέφθηκε σήμερα τόσο τους αρμοδίους του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας όσο και τις Διοικητικές Υπηρεσίες του ΕΛΓΑ για το ζήτημα της αποζημίωσης των πληγεισών καλλιεργειών.

Ειδικότερα, μετά την έκδοση του υπ’ αριθμ. 3829 Β’/2.7.2024 ΦΕΚ που αφορά την αποκατάσταση του εξοπλισμού των πρώτων υλών και των αποθηκευμένων υλικών, ο Βουλευτής πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τους αρμοδίους προς επιτάχυνση των διαδικασιών αποζημίωσης των καλλιεργειών.

Όπως ενημερώθηκε σχετικά ο Βουλευτής, οι Υπηρεσίες του ΕΛΓΑ βρίσκονται σε διαδικασία καταγραφής των πληγεισών καλλιεργειών και σύντομα πρόκειται να αποσταλούν στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βουλευτής προβαίνει σε συνεχείς παρεμβάσεις, προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες, βάσει του νόμου της κρατικής αρωγής. Μάλιστα, είχε θίξει το εν λόγω ζήτημα και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, παρουσία όλων των Βουλευτών, κατά την τελευταία σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Προς ενημέρωση των δικαιούχων της αποζημίωσης για αποκατάσταση του εξοπλισμού των πρώτων υλών και των αποθηκευμένων υλικών στις ιδιοκτησίες τους, σημειώνεται ότι απαιτείται η προσκόμιση των κάτωθι δικαιολογητικών:

α. Πρακτικό εκτίμησης ζημιών υπογεγραμμένο από την αρμόδια επιτροπή κρατικής αρωγής.

β. Βεβαίωση της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία βεβαιώνεται ότι δεν έχει εγκριθεί δωρεάν κρατική αρωγή για τις ίδιες ζημιές κτισμάτων, ούτε εκκρεμεί σε αυτήν σχετική αίτηση.

Featured Image

γ. Υπεύθυνη Δήλωση ότι ο δικαιούχος δεν αποζημιώνεται από άλλον φορέα για τις ζημιές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4797/2021.

δ. Βεβαίωση της ασφαλιστικής εταιρίας στην οποία εμφανίζεται το συνολικό ύψος αποζημίωσης που έλαβε ή πρόκειται να λάβει ο δικαιούχος ή άλλως Υπεύθυνη Δήλωση του δικαιούχου περί μη ύπαρξης ασφαλιστικού συμβολαίου με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής.

ε. Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας τελευταίου τριμήνου. στ. Γενικό Πιστοποιητικό από το Γ.Ε.Μ.Η. τελευταίου τριμήνου, όπου προβλέπεται. ζ. Πιστοποιητικό ισχύουσας εκπροσώπησης της εταιρείας από το Γ.Ε.Μ.Η. τελευταίου τριμήνου, όπου προβλέπεται. η. Έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού της δικαιούχου επιχείρησης (IBAN), καθώς και το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο ανήκει. θ. Άδεια λειτουργίας της επιχείρησης ή λοιπές άδειες που προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο., ι. Λοιπά δικαιολογητικά, όπως νομιμοποιητικά έγγραφα, τιμολόγια, κ.λπ., τα οποία καθορίζονται από τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής.

Ο Γ.Πασχαλίδης δήλωσε σχετικά: «Ευχαριστώ θερμά τόσο τον Διοικητή και τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΕΛΓΑ όσο και τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ.Χρήστο Τριαντόπουλο για τη στήριξη και τις ενέργειές τους. Βρίσκομαι πάντα δίπλα στον αγροτικό κόσμο και δε θα σταματήσω τις προσπάθειες μου μέχρι να αποζημιωθούν όλοι οι πληγέντες.»

Με εκτίμηση,

Γιάννης Πασχαλίδης

Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

Featured Image