Αποκλειστικά, έγγραφο Αυγενάκη που διαβιβάστηκε στη βουλή.
Στο έγγραφο αναφέρονται τα ακόλουθα:
ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ΄αριθμ. 256/20-9-2023 Αναφορά
Σχετικά με την ανωτέρω Αναφορά που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ν. Κρητικός, σας πληροφορούμε τα εξής:
Βάση της παρέμβασης Π3-70.2.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους (νεοεισερχόμενοι στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία)»:
ενισχύεται η μετατροπή των καλλιεργητικών πρακτικών και μεθόδων παραγωγής στη γεωργία από συμβατικές σε βιολογικές, σε δικαιούχους που εφαρμόζουν τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 2018/848 (Δράση 1). Η ενίσχυση χορηγείται ετησίως, ανά εκτάριο γεωργικής έκτασης, για να αποζημιώνουν τους δικαιούχους για το διαφυγόν εισόδημα, τις πρόσθετες δαπάνες
(εργαστηριακές αναλύσεις) και το κόστος συναλλαγής (δαπάνες πιστοποίησης), ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων των δικαιούχων
ενισχύεται η μετατροπή πρακτικών και μεθόδων παραγωγής στην κτηνοτροφία από συμβατικές σε βιολογικές, όπως αυτές ορίζονται στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 2018/848 (Δράση 2). Επιλέξιμα για ενίσχυση είναι τα βοοειδή άνω των 6 μηνών και τα αιγοπρόβατα άνω των 12 μηνών.
Οι δικαιούχοι μπορεί να είναι γεωργοί φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι δεσμεύονται να συνάψουν σύμβαση με εγκεκριμένο Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων.
Η παρέμβαση εφαρμόζεται σε όλη την ελληνική επικράτεια και είναι τριετούς διάρκειας. Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης για φυτική και ζωική παραγωγή την περίοδο 2023-2027 ανέρχεται σε 287.597.058 ευρώ.
Βάση της παρέμβασης Π3-70.1.6 «Ενισχύσεις για την ανάληψη πρόσθετων γεωργοπεριβαλλοντικών υποχρεώσεων από τους μελισσοκόμους για την προστασία των μελισσοσμηνών και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας», ενθαρρύνονται οι μελισσοκόμοι να εφαρμόσουν τις αρχές και τις μεθόδους βιολογικής μελισσοκομίας, όπως ορίζονται στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 2018/848, καθώς και να διατηρήσουν αυτές τις μεθόδους μετά την αρχική περίοδο της μετατροπής.
Οι δικαιούχοι είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, κάτοχοι μελισσοκομικής, οι οποίοι κατέχουν από 20 και πάνω μελισσοσμήνη. Επιλέξιμοι για ενίσχυση είναι οι υποψήφιοι που κατέχουν νεοεντασσόμενες (κατεχόμενες) κυψέλες και παραφυάδες στο σύστημα ελέγχου για τη βιολογική γεωργία, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 2018/848.
Η παρέμβαση αυτή αφορά σε εξαετείς δεσμεύσεις των παραγωγών, όπου το πρώτο έτος αφορά στη μετατροπή και τα επόμενα πέντε έτη στη διατήρηση στη βιολογική μελισσοκομία. Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης την περίοδο 2023-2027 ανέρχεται σε 18.858.824 ευρώ.
Οι εν λόγω παρεμβάσεις αναμένεται να προκηρυχτούν το 2024.
Newsroom Agronewsbomb