Ανακοίνωση αγροτικών συνεταιρισμών της Αργολίδας*

Η άμεση ανταπόκριση του διοικητή ΕΛΓΑ κ. Α. Λυκουρέντζου στις κινητοποιήσεις των γεωργών της Αργολίδας, αναφορικά με το ζήτημα της επιστροφής των προκαταβολών για τον παγετό του Ιανουαρίου 2022 είναι μια κίνηση εξαιρετικής υπευθυνότητας και καλής πρόθεσης.

Στην συνέντευξη τύπου πού έδωσε στην Αργολίδα στις 14 Οκτωβρίου 2022 ο κ. Α. Λυκουρέντζος επιβεβαίωσε τα πραγματικά γεγονότα, που έχουν επισημανθεί και από την πλευρά των Αγροτικών Συνεταιρισμών της Αργολίδας με το δελτίο τύπου – ψήφισμα της 3ης Οκτωβρίου 2022 και συγκροτούν την ιδιαίτερα δυσμενή συνθήκη στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί της Αργολίδας (χωρίς την δική τους ευθύνη), αναφέροντας ότι:

• Η προκαταβολή των 300 € / στρ. υπολογίστηκε όταν είχαν υπάρξει προχωρημένες εκτιμήσεις (2:00 λεπτό στο video συνέντευξης τύπου).

• Η αντικατάσταση του προϊστάμενου επόπτη ΕΛΓΑ Τρίπολης έγινε για να αναλάβουν τις θέσεις πρόσωπα που να διαθέτουν αντικειμενικότητα στις περιπτώσεις εκτίμησης μιας μεγάλης και εκτεταμένης ζημιάς, όπως αυτή της Αργολίδας (9:00).

• Οι ενστάσεις μεταθέτουν την διαδικασία σε βάθος χρόνου (11:50).

Featured Image

Χαιρετίζουμε λοιπόν την άμεση ανταπόκριση και την καλή πρόθεση εκ μέρους της διοίκησης του ΕΛΓΑ, αλλά σημειώνουμε ότι:

• Οι παραγωγοί της Αργολίδας (όπως και κάθε περιοχής της χώρας) δεν πρέπει να μετατρέπονται σε θύματα διοικητικών δυσλειτουργιών (έλλειμμα αντικειμενικότητας) και ανεπαρκειών του θεσμικού πλαισίου (ενστάσεις σε βάθος χρόνου).

• Είναι αδύνατον μετά την παρέλευση δέκα και πλέον μηνών από το ζημιογόνο γεγονός να πραγματοποιηθούν ολοκληρωμένες και αντικειμενικές επανεκτιμήσεις, καθώς οι προβλεπόμενοι από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ “μάρτυρες” έχουν καταστραφεί λόγω φυσικής φθοράς και όχι από ευθύνη των παραγωγών.

• Η διοίκηση του ΕΛΓΑ, αλλά και η πολιτική ηγεσία πρέπει να αναγνωρίσουν και να αναλάβουν την ευθύνη ότι εφόσον ορίστηκε το ποσό των 300 € / στρ. ως “προκαταβολή μετά από προχωρημένες εκτιμήσεις” , δεν μπορεί να ζητείται η ανάκτησή τους παρά μόνον αν αποδειχθεί δόλος (π.χ. αγροκτήματα πού είχαν συγκομιστεί πριν τον παγετό). Διαφορετικά πλήττεται η αξιοπιστία του κράτους και η εμπιστοσύνη στις σχέσεις κράτους-πολίτη.

• Επομένως ζητάμε από την πολιτική ηγεσία να δει το ζήτημα στις συνολικές του διαστάσεις και να λήξει άμεσα την ανασφάλεια και την ταλαιπωρία των παραγωγών, για να μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγική διαδικασία.

  • ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ:
    “ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ” ΑΕΣ, ΕΑΣΑ , Α,Σ, ΚΟΥΡΤΑΚΙΟΥ, Α.Σ. ΗΡΑΣ, Α.Σ.ΠΥΡΓΕΛΑΣ,Α.Σ. ΔΑΛΑΜΑΝΑΡΑΣ, Α.Σ. ΑΤΡΕΑΣ, Α.Σ. ΝΕΑΣ ΤΙΡΥΝΘΑΣ “ΠΗΓΑΣΟΣ”, Α.Σ. ΠΕΡΣΕΑΣ, Α.Σ. ΑΝΥΦΙΟΥ, Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ, Α.Σ. ΣΚΑΦΙΔΑΚΙΟΥ , Α.Σ. ΑΡΓΟΛΙΚΟΥ, Α.Σ. ΛΑΛΟΥΚΑ, Α.Σ. ΗΛΙΟΣ , Α.Σ. ΑΣΙΝΗΣ, Α.Σ. ΗΡΑΙΟΥ , Α.Σ. ΝΕΟΥ ΗΡΑΙΟΥ, ΑΣΕΠΚΠ ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΟΥ.