Featured Image

Αβεβαιότητα επικρατεί στις τάξεις των καρυδοπαραγωγών καθώς η έλλειψη χειμώνα φαίνεται να έχει επηρεάσει τα δέντρα.

Προβληματισμένος για την πορεία της καλλιέργειας καρυδιού φέτος εμφανίζεται μιλώντας στο Agronewsbomb ο κ. Θοδωρής Εφραιμίδης, παραγωγός από την περιοχή της Κατερίνης.

Όπως μας αναφέρει: “τα δέντρα σε καμιά περίπτωση δεν έχουν συμπληρώσεις τις ώρες ψύχους που απαιτούνται. Μάλιστα, μπορώ να πω ότι είναι χειρότερα τα πράγματα σε σύγκριση με πέρσι. Μεγάλο πρόβλημα θα υπάρξει σίγουρα στην Τσάντλερ αφού δύσκολα θα ανοίξουν τα μάτια. Καλύτερη εικόνα θα έχουμε σε 10 ημέρες περίπου από σήμερα, αλλά τα δεδομένα, μόνο καλά δεν είναι”.

Αναφορικά με την αγορά στο καρύδι ο κ. Εφραιμίδης σημειώνει ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια αύξηση της ζήτησης για καρύδι, με τις τιμές στην χονδρική κατά μέσο όρο για την πρώτη ποιότητα να παίζουν στα 3,30 με 3,80 το κιλό αυτή την περίοδο.

Σπερχειός: Έχουν συμπληρωθεί οι απαραίτητες ώρες ψύχους

Featured Image

Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου είχαν συμπληρωθεί γύρω στις 750 ώρες ψύχους, λέει μιλώντας στο Agronewsbomb ο κ. Γιώργος Παπακώστας, καρυδοπαραγωγός από την Κοιλάδα Σπερχειού, ο οποίος σημειώνει ότι: “από επιστημονικής άποψης θεωρώ, ότι είμαστε καλά, ωστόσο, μένει να δούμε και στην πράξη πώς θα εξελιχθεί η χρονιά”. Σύμφωνα με τον κ. Παπακώστα μετά τις 10 Απριλίου αναμένεται να αρχίσουν να φουσκώνουν τα μάτια κι ενώ τα Τσάντλερ είναι ακόμα πίσω. “Έχουμε ρίξει τα απαιτούμενα λιπάσματα και θα ακολουθήσουν τα ραντίσματα. Το κόστος παραγωγής δεν μπορεί να πέσει με μείωση σε τέτοιου είδους δαπάνες, παρά μόνο με εκμηχάνιση της παραγωγικής διαδικασίας και άνοιγμα νέων αγορών. Συγκριτικά με πέρσι για παράδειγμα οι τιμές των λιπασμάτων είναι στα ίδια επίπεδα”.

“Με το μηχάνημα συλλογής, μείωσα κατά 10 με 12 άτομα το προσωπικό”

Πρόσφατα ο κ. Παπακώστας με τους συνεργάτες του, έχει αγοράσει ένα υπερ-σύγχρονο μηχάνημα συλλογής καρυδιών, με αποτέλεσμα, όπως λέει, να καταφέρει να μειώσει κατά 10-12 άτομα το προσωπικό που απαιτείται για τη συγκομιδή. “Εργατικό δυναμικό βρίσκουμε, όχι γιατί βέβαια υπάρχει επάρκεια, αλλά γιατί τα καρύδια μαζεύονται όταν τελειώσουν τα φιστίκια και πριν αρχίσει η ελιά”, προσθέτει ο ίδιος, για να καταλήξει σε σχέση με τις τιμές, αναφέροντας ότι: “οι τιμές για την ψίχα πεταλούδα είναι στα 9 με 10 ευρώ το κιλό”.

Newsroom Agronewsbomb