Οι οργανώσεις αγροτών στο Nordeste Transmontano ισχυρίζονται τη χρήση νερού από τη δεξαμενή του φράγματος Baixo Sabor για να μετριαστούν οι επιπτώσεις της ξηρασίας και της κλιματικής αλλαγής σε καλλιέργειες όπως ελαιώνες, αμπέλια και αμυγδαλιές.

Σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στο πρακτορείο Lusa, ο João Barros, ο οποίος είναι μέρος δύο οργανώσεων αγροτών στην περιοχή Baixo Sabor, υπερασπίστηκε ότι το φράγμα «δεν μπορεί να παράγει μόνο ηλεκτρική ενέργεια» και ότι «θα ήταν σημαντικό για αυτό να παρέχει νερό για άρδευση λόγω της υψηλής ροής του που καλύπτει».

«Αυτό το φράγμα καλύπτει τέσσερις βορειοανατολικούς δήμους [Moncorvo, Alfândega da Fé, Mogadouro και Macedo de Cavaleiros], όλοι τους με σημαντικό γεωργικό και κτηνοτροφικό στοιχείο», τόνισε ο επικεφαλής της ένωσης.

Από το 2018, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Moncorvo (CAOM), ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμυγδαλοπαραγωγών από το Trás os Montes και το Alto Douro, μεταξύ άλλων φορέων όπως η Ένωση Δήμων Baixo Sabor, βλέπουν αυτή τη λύση ως την πιο σημαντική για περισσότεροι από 20.000 αγρότες από τους τέσσερις δήμους που καλύπτονται από τη δεξαμενή, καθώς θεωρείται σημαντική πηγή για την άρδευση των καλλιεργειών.

«Η δυνατότητα χρήσης νερού από τη δεξαμενή Baixo Sabor είναι ένα καλό κεφάλαιο κίνησης για την παραγωγή πλούτου στα βορειοανατολικά του Trás-os-Montes, δεδομένης της δυνατότητας άρδευσης για διάφορες καλλιέργειες σε περιόδους ξηρασίας και όταν αντιμετωπίζουμε άνευ προηγουμένου κλιματικές αλλαγές», λέει ο João. πηλός

Σύμφωνα με τον αγρότη, η πρόταση αυτή είχε ήδη παρουσιαστεί στην Υπουργό Γεωργίας, Maria do Céu Antunes, τον Αύγουστο του 2022, μέσω μελέτης που εκπονήθηκε από αρκετούς φορείς, και το αίτημα ενισχύθηκε τον περασμένο Ιούλιο, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μιραντέλα, αλλά ακόμα δεν υπάρχει ανταπόκριση.

Featured Image

Ο João Barros επισημαίνει βελτίωση της ελαιοκομίας σε σύγκριση με το 2022, ωστόσο υπάρχει ακόμα υδατικό στρες και οι επόμενες στιγμές μπορεί να είναι καθοριστικές για την παραγωγή ελιάς.

«Τα ελαιόδεντρα, παρά τις βροχές του Μαΐου, δεν έχουν ακόμη καταφέρει να συνέλθουν από τις επιπτώσεις της ξηρασίας, που ήταν και γίνεται αισθητή και υπάρχει πτώση της παραγωγής. Έχουν περάσει δύο συνεχόμενα χρόνια έλλειψης νερού και η ανθοφορία δεν έχει πιάσει. Είμαστε ανήσυχοι για τη συγκομιδή του 2023 και του 2024 και, αν δεν υπάρχει νερό, η άρδευση παίρνει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο», επεσήμανε.

Το 2022, η παραγωγή ελιάς στο CAOM ήταν 600.000 κιλά, για φέτος σημειώνει πτώση 30% λόγω ξηρασίας.

Η δεξαμενή Baixo Sabor έχει μήκος περίπου 70 χιλιόμετρα και εκτείνεται σε μια έκταση 2.300 εκταρίων που καλύπτει τέσσερις δήμους, τους Torre de Moncorvo, Alfândega da Fé, Mogadouro και Macedo de Cavaleiros, στην περιοχή Bragança.

Η επίσημη σελίδα της Movhera (σημερινής ιδιοκτήτριας του υδροηλεκτρικού έργου) αναφέρει ότι η δεξαμενή έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει συνολικά 1.095 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, γεγονός που καθιστά τη δεξαμενή Baixo Sabor την τρίτη μεγαλύτερη δεξαμενή νερού στην Πορτογαλία.

Το φράγμα Baixo Sabor είναι ένα από τα έξι υδροηλεκτρικά έργα που μπήκαν στην ατζέντα των μέσων ενημέρωσης μετά την πώληση από την EDP έξι φραγμάτων στο Trás-os-Montes, έναντι 2,2 δισ. ευρώ, σε κοινοπραξία υπό την ηγεσία της γαλλικής εταιρείας Engie.

Featured Image