Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμφισβήτησε τις προτάσεις ότι η ΕΕ θα μπορούσε να διεκπεραιώσει αιτήσεις ασύλου εκτός του μπλοκ – και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται πραγματικά μετανάστες εργάτες για να μαζέψει τις ελιές της, όπως αναφέρει το Politico.eu.

«Εδώ να είμαι προσεκτικός. Αυτή είναι μια διμερής συμφωνία», είπε ο Μητσοτάκης στους Financial Times την Πέμπτη, αναφερόμενος στη συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία για τη δημιουργία κέντρων κράτησης στη χώρα εκτός ΕΕ για τους άνδρες μετανάστες που φτάνουν δια θαλάσσης.

«Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να αναπαραχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε. «Πρέπει επίσης να δούμε αν λειτουργεί πραγματικά. Αυτοί οι άνθρωποι υποβάλλονται σε επεξεργασία σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία για το άσυλο και ό,τι τους συμβεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα επιστραφούν στην Ιταλία.

«Αν το κάναμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο… πού θα πήγαιναν;» είπε.

Σύμφωνα με μια συμφωνία που συνήφθη το 2023, τα Τίρανα συμφώνησαν ότι η Ρώμη θα μπορούσε να στέλνει έως και 36.000 άνδρες μετανάστες που έχουν σταματήσει στα διεθνή ύδατα κάθε χρόνο σε δύο κέντρα επεξεργασίας ασύλου στη βόρεια Αλβανία, όπου θα διεκπεραιώνουν γρήγορα τα αιτήματά τους για άσυλο και θα απελαύνουν αν αποτύχει.

Featured Image

Η συμφωνία – η οποία ακολουθεί ένα ακόμη πιο σκληρό βρετανικό σχέδιο, το οποίο έκτοτε καταρρίφθηκε, για τη μόνιμη αποστολή μεταναστών στη Ρουάντα – έλαβε προσωρινή έγκριση από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία είπε ότι υπάρχουν «μαθήματα» να αντληθούν από αυτήν.

Δεκαπέντε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ έστειλαν επιστολή στην Επιτροπή ζητώντας να διερευνήσει παρόμοια μοντέλα, με την Ολλανδία αυτή την εβδομάδα να διερευνά την πιθανότητα αποστολής αιτούντων άσυλο που έχουν απορριφθεί στην Ουγκάντα. Η μετανάστευση αναμένεται ευρέως να είναι το πιο πιεστικό θέμα στην ατζέντα της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, ενώ η καταστολή της παράτυπης μετανάστευσης ήταν ζωτικής σημασίας για τους ηγέτες, ο Μητσοτάκης είπε ότι το μπλοκ είχε επίσης απόλυτη ανάγκη από περισσότερους εργάτες για να συμπληρώσει το γηρασμένο εργατικό δυναμικό του.

«Αν θέλεις να φτιάξεις ένα μεγάλο φράχτη, χρειάζεσαι και μια μεγάλη πόρτα», είπε ο Μητσοτάκης. «Ποιος θα μαζέψει τις ελιές μας; Είμαστε μια ήπειρος που συρρικνώνεται και όλοι αναγνωρίζουμε ότι για να διατηρήσουμε την παραγωγικότητά μας, θα χρειαστούμε εργατικό δυναμικό, ανειδίκευτο ή ειδικευμένο».

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image