“Σας διαβεβαιώνω ότι οι πληρωμές του Οκτωβρίου θα γίνουν απολύτως κανονικά. Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει καθυστέρηση. Σε κάποιες δε περιπτώσεις έχουμε εκκρεμότητα για κάποιες ακόμη αποφάσεις όπως, παραδείγματος χάριν, το θέμα των οικολογικών σχημάτων”, τόνισε ο Σταύρος Κελέτσης πριν λίγες ημέρες στη βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, απαντώντας στον Βασίλη Κόκκαλη.
Για τα βοσκοτόπια ο ΥφΑΑΤ είπε τα ακόλουθα:
“Σε ό, τι αφορά στα διαχειριστικά σχέδια βελτίωσης πρέπει να πούμε ότι, κατά την άποψή μου, και εκφράζω προσωπική άποψη, αλλά νομίζω ότι πλέον είναι κοινή άποψη, ότι η πράξη αποδεικνύει ότι κακώς ως αρμοδιότητα μεταβιβάστηκαν στις περιφέρειες της χώρας. Διότι βλέπουμε ότι δυστυχώς οι περιφέρειες δεν τα προχώρησαν, αν εξαιρέσουμε δύο περιφέρειες της χώρας, που και εκεί έχουμε άλλου είδους προβλήματα, διότι υπήρξαν προσφυγές και άρα και εκεί καθυστέρηση. Νομίζω ότι αυτό το μοντέλο της αποκέντρωσης την οποία μεν τη θέλουμε στη λειτουργία του κράτους, αλλά πολλές φορές αποδεικνύεται ότι δεν είναι αποτελεσματική νομίζω ότι θα πρέπει να το επανεξετάσουμε και σε ό,τι αφορά τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκοτόπων”.
Αναλυτικά η συζήτηση από τα πρακτικά της βουλής:
Θα συζητηθεί τώρα η έβδομη με αριθμό 93/8-9-2023 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Λάρισας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασιλείου Κόκκαλη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Κίνδυνος μη καταβολής των Κοινοτικών Ενισχύσεων στους αγρότες εξαιτίας μη έκδοσης εφαρμοστικών αποφάσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)».
Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κελέτσης.
Ο συνάδελφος κ. Κόκκαλης έχει τον λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, η παρούσα ερώτηση όπως και οι επόμενες που ακολουθούν -οι άλλες δύο- κατατέθηκαν, όπως γνωρίζετε, πριν την καταστροφική πλημμύρα, κατά την οποία επλήγησαν ανεπανόρθωτα η Λάρισα, η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, ο Βόλος, όλη η Θεσσαλία. Οπότε, κάποια δεδομένα έχουν ίσως αλλάξει.
Με την παρούσα ερώτηση καλείστε θα ενημερώσετε τον αγροτικό κόσμο όσον αφορά τις ατέλειες που παρουσιάζει η εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου της χώρας μας με τη μη έκδοση αποφάσεων όπως και η αίτηση του ΟΣΔΕ.
Για να είμαι ειλικρινής, έχουν εκδοθεί αποφάσεις. Οι αποφάσεις, βέβαια, εξεδόθησαν -διορθώστε με αν κάνω λάθος- αμέσως μετά. Και καλά έκαναν και εξεδόθησαν, τουλάχιστον πιάνουν τόπο και οι επίκαιρες και αυτές οι ερωτήσεις. Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά νομίζω 13-14 Σεπτεμβρίου. Μη γίνει προσπάθεια να πετάξουμε το μπαλάκι ότι φταίει ο κακός ΟΠΕΚΕΠΕ. Είστε πολιτική ηγεσία όπως και ήταν πολιτική ηγεσία, όπως και ήμασταν πολιτική ηγεσία.
Ενδεικτικά, αραβόσιτος με ειδική βιομηχανική ντομάτα εξεδόθησαν 13-14 Σεπτεμβρίου στο τέλος σχεδόν της καλλιεργητικής περιόδου και ενώ είχαν καλλιεργήσει χωρίς να γνωρίζουν τις συγκεκριμένες αποφάσεις. Αυτό δεν μας τιμά ως χώρα και δεν τιμά -εννοείται- και τον αγροτικό κόσμο.
Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχει μια έντονη ανησυχία όσον αφορά τα οικολογικά σχήματα, κύριε Υπουργέ. Γνωρίζουν οι αγρότες ότι τα ποσά που θα περισσέψουν μέχρι το 2025 θα πάνε στη βασική ενίσχυση μεν, αλλά από το 2025 και μετά θα έχουν αντίστροφη πορεία; Επαναλαμβάνω ότι τα ποσά τα οποία δεν θα πάνε στα οικολογικά σχήματα θα διοχετευθούν στη βασική ενίσχυση. Από το 2025 όμως και μετά είναι υποχρεωτικό πάλι να φύγουν από τη βασική ενίσχυση. Άρα μιλάμε ότι θα μειωθούν τα ποσά των βασικών ενισχύσεων.
Συγκεκριμένα ρωτώ για το πρόβλημα της βιολογικής κτηνοτροφίας. Εγώ θυμάμαι ήμουν Υφυπουργός και ρωτούσαν Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας το 2018 πού είναι αυτά τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης. Εάν υπήρχαν διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, τώρα δεν θα εγκλωβίζονταν οι κτηνοτρόφοι στα οικολογικά σχήματα. Γιατί όποιος δεσμεύσει βοσκότοπο στα οικολογικά σχήματα -στο 9 αν δεν απατώμαι- τότε δεν θα μπορεί να ενταχθεί στον πυλώνα 2, που είναι η βιολογική κτηνοτροφία. Δεν θα ίσχυε αυτό, εάν υπήρχαν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.
Συνεπώς σχεδόν έναν χρόνο μετά όφειλε η χώρα μας να έχει προσαρμοστεί γρήγορα και να έχουν εκδοθεί όλες οι προσαρμοστικές αποφάσεις όσον αφορά το στρατηγικό σχέδιο της χώρας μας, για να ανταποκριθεί έγκαιρα, να είναι ενημερωμένος ο αγροτικός κόσμος -και όταν λέω αγροτικός κόσμος εννοώ και οι κτηνοτρόφοι- στις νέες απαιτήσεις για τη νέα ΚΑΠ που ήδη διανύουμε.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Γεωργαντάς): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΕΛΕΤΣΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Πρώτα απ’ όλα να εκφράσω τη θλίψη και τη συμπαράστασή μας στην περιφέρειά σας και γενικότερα στη Θεσσαλία. Μέχρι χθες το βράδυ ήμουν στη Λάρισα εγκατεστημένος, κύριε συνάδελφε, μαζί με το υπόλοιπο κυβερνητικό επιτελείο, για τη διαχείριση όλης αυτής της κατάστασης μετά τις πλημμύρες. Πράγματι πρέπει να πω ότι η περιφέρεια βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη θέση.
Σε ό,τι αφορά την ερώτησή σας, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, γιατί διατελέσατε στην αντίστοιχη θέση στο Υπουργείο, το εθνικό στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ 2023-2027 έχει καταρτιστεί μετά από εκτεταμένη διαβούλευση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με όλους τους εμπλεκόμενους παραγωγικούς φορείς της χώρας. Προηγήθηκαν δεκατρείς περιφερειακές συνδιασκέψεις, έγινε διάλογος, τηλεδιασκέψεις, συναντήσεις, ανταλλαγή απόψεων. Έτσι ενσωμάτωσε όλες τις αναπτυξιακές προτεραιότητες για τον αγροτοδιατροφικό τομέα της χώρας. Λαμβάνει υπ’ όψιν τις παραγωγικές ανάγκες της ελληνικής γεωργίας και ικανοποιεί τις επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ για οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα. Το στρατηγικό μας σχέδιο είναι, λοιπόν, απολύτως εναρμονισμένο με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας αλλά και τις εθνικές στοχεύσεις.
Θυμίζω δε ότι το ελληνικό σχέδιο υποβλήθηκε από τα πρώτα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30-12-2021. Βέβαια θυμίζω ότι μετά την υποβολή του προέκυψε ο πόλεμος στην Ουκρανία, οπότε κάποια δεδομένα άλλαξαν για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -αυτό είθισται έτσι κι αλλιώς- επανήλθε με παρατηρήσεις, προκειμένου να υπάρξει προσαρμογή όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και όλων των ευρωπαϊκών κρατών-μελών στα νέα δεδομένα. Έτσι ξεκίνησε ένας δεύτερος κύκλος διαβουλεύσεων και η οριστική έγκριση του εθνικού σχεδίου επήλθε στις 29-11-2022.
Σημαντικό κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων υπήρξε το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Αρχικά πράγματι, όπως λέτε και στην ερώτησή σας, ο αραβόσιτος δεν συμπεριλήφθηκε στις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Με απόφαση του Υπουργείου μας, όπως ξέρετε, προστέθηκε και αυτός στο υπό εξέταση σχέδιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως ξέρετε, υπήρξε και γι’ αυτό εφαρμοστική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 14-9-2023.
Τώρα σε ό,τι αφορά την παρατήρησή σας για τις εφαρμοστικές αποφάσεις πρέπει να σας πω ότι αυτές ξεκίνησαν να εκδίδονται από τον Μάιο του 2023 και όχι μετά την υποβολή της ερώτησης και επερώτησής σας. Να τονίσω, βέβαια, ότι στη χώρα εκείνο το διάστημα και το διάστημα που προηγήθηκε, βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο και μάλιστα μεταξύ των πρώτων εκλογών ακολούθησαν δεύτερες εκλογές, που αποδείχθηκαν «άχρηστες», μεσολάβησε ένα διάστημα στο οποίο υπήρξε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Όλα αυτά είναι μέσα στις επιπτώσεις της καθυστέρησης, που δυστυχώς υπήρξε, λόγω των δεύτερων εκλογών, λόγω αυτής της εκκρεμότητας. Επαναλαμβάνω, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κάνει αυτή την αλλαγή στον εκλογικό νόμο, δηλαδή να έχουμε την ανάγκη της επαναληπτικής εκλογής, της δεύτερης εκλογής, όλα θα είχαν πάει πολύ γρηγορότερα.
Εν πάση περιπτώσει, θέλω να πω ότι και παρά τα προβλήματα -είπατε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ- που αντιμετωπίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, και το ξέρουμε αυτό ότι αντιμετωπίζει προβλήματα, καταβάλαμε τεράστια προσπάθεια. Οι εφαρμοστικές, όλες οι αποφάσεις, έτσι ώστε να προχωρήσουμε και τον Οκτώβριο να έχουμε οπωσδήποτε την πληρωμή των αγροτών, είναι πλέον έτοιμες. Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ πρέπει να σας πω ότι προχώρησαν σε απόλυτα ικανοποιητικό βαθμό. Σήμερα έχουμε εξακόσιες σαράντα δύο χιλιάδες εξακόσιες πενήντα τρεις αιτήσεις. Χρειάστηκε να δώσουμε μια μικρή παράταση μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου. Και βέβαια εδώ υπάρχει μια μικρή υστέρηση που έχει να κάνει με το γεγονός ότι στις δικές σας περιοχές, που είναι πλημμυρισμένες, αλλά και στην περιοχή του Έβρου, που είχαμε τις πυρκαγιές, δώσαμε μια παράταση, έτσι ώστε οι αγρότες, επειδή δεν μπορούν πραγματικά αυτή τη στιγμή να ασχοληθούν με την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, να έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αργότερα. Άρα υστέρηση ως προς τις δηλώσεις δεν υπήρξε. Υπάρχει απόλυτα ικανοποιητική κατάθεση των δηλώσεων. Φτάσαμε τον αριθμό τον οποίο επιδιώκαμε.
Επίσης πρέπει να σας πω και σας διαβεβαιώνω ότι οι πληρωμές του Οκτωβρίου θα γίνουν απολύτως κανονικά. Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει καθυστέρηση. Σε κάποιες δε περιπτώσεις έχουμε εκκρεμότητα για κάποιες ακόμη αποφάσεις όπως, παραδείγματος χάριν, το θέμα των οικολογικών σχημάτων.
Σε ότι αφορά στα διαχειριστικά σχέδια βελτίωσης πρέπει να πούμε ότι, κατά την άποψή μου, και εκφράζω προσωπική άποψη, αλλά νομίζω ότι πλέον είναι κοινή άποψη, ότι η πράξη αποδεικνύει ότι κακώς ως αρμοδιότητα μεταβιβάστηκαν στις περιφέρειες της χώρας. Διότι βλέπουμε ότι δυστυχώς οι περιφέρειες δεν τα προχώρησαν, αν εξαιρέσουμε δύο περιφέρειες της χώρας, που και εκεί έχουμε άλλου είδους προβλήματα, διότι υπήρξαν προσφυγές και άρα και εκεί καθυστέρηση. Νομίζω ότι αυτό το μοντέλο της αποκέντρωσης την οποία μεν τη θέλουμε στη λειτουργία του κράτους, αλλά πολλές φορές αποδεικνύεται ότι δεν είναι αποτελεσματική νομίζω ότι θα πρέπει να το επανεξετάσουμε και σε ό,τι αφορά τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκοτόπων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Γεωργαντάς): Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, νομίζω μέχρι τώρα δώσατε καλά δείγματα γραφής, δεν σας τιμά όμως ως άποψη να λέτε ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για την καθυστέρηση των εφαρμοστικών αποφάσεων. Είναι δυνατόν; Είναι κόντρα στη λογική. Δεύτερον, εννοούσα την έκδοση των αποφάσεων για τις συνδεδεμένες, κύριε Υπουργέ. Έχουν εκδοθεί στις 13-14 Σεπτεμβρίου Πέμπτη-Παρασκευή, ναι ή όχι; Είναι μετά την κατάθεση της επίκαιρης, ναι ή όχι; Νομίζω το οκτώ είναι πριν το δεκατέσσερα. Αυτό εσείς το θεωρείτε μια σοβαρή πολιτεία; Στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου για τουλάχιστον τέσσερα προϊόντα, τριφύλλι, μηδική, αραβόσιτο και βιομηχανική ντομάτα, εκδίδονται οι αποφάσεις στις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ έπρεπε να είχαν εκδοθεί τον Μάιο. Είπατε ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό.
Σχετικά με τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης -να το κρατήσουμε αυτό γιατί είναι πολύ σημαντικό και για την επόμενη ερώτηση- εάν κατάλαβα καλά, θέλετε τώρα να μεταφερθεί η αρμοδιότητα από τις περιφέρειες στην κεντρική διοίκηση;
Θέτω τρία ερωτήματα συγκεκριμένα χωρίς μια -επιτρέψτε μου- έκθεση ιδεών σαν την περιγραφή που κάνουν άξια οι υπηρεσιακοί, κύριε Υπουργέ. Πρώτον, είναι το αδιέξοδο με τη βιολογική κτηνοτροφία με τα οικολογικά. Όποιος δεσμεύσει βοσκότοπο επιλέγοντας οικολογικό -διότι αν δεν επιλέξει οικολογικό σχήμα τώρα πιθανόν θα μειωθεί μετά το 2025- δεν μπορεί να ενταχθεί στον Πυλώνα 2 στη βιολογική κτηνοτροφία. Αυτό είναι αδιέξοδο. Πρέπει να συμφωνήσουμε. Έχετε πρόταση επ’ αυτού; Αν υπήρχαν διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, πού θα μπορούσε να ενταχθεί ο κτηνοτρόφος; Στο πρόγραμμα «Διατήρηση και Βελτίωση Βοσκοτόπων», στα οικολογικά.
Δεύτερο ερώτημα: Δεν έχει ολοκληρωθεί η κατανομή των δικαιωμάτων της βασικής ενίσχυσης του 2023. Η προθεσμία είναι μέχρι 10 Οκτωβρίου, νομίζω.
Τρίτον, δεν ενεργοποιήθηκαν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι ή έχουν ενεργοποιηθεί; Να μας το πείτε.
Και το τέταρτο, κύριε Υπουργέ, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Γι’ αυτό είπα ότι επειδή η επίκαιρη ήταν πριν τις καταστροφικές πλημμύρες, αν μπορείτε, να απαντήσετε. Αν δεν μπορείτε να απαντήσετε, τουλάχιστον αύριο, μεθαύριο να ενημερώσετε τους αγρότες στη Θεσσαλία εάν θα δηλώσουν τα πλημμυρισμένα χωράφια στοn ΟΣΔΕ. Η προθεσμία είναι μέχρι 7 Οκτωβρίου. Επαναλαμβάνω, τα πλημμυρισμένα χωράφια τα δηλώνουν ή δεν τα δηλώνουν; Γιατί φοβούνται οι άνθρωποι μήπως στερηθούν την ενεργοποίηση δικαιωμάτων. Αν μπορείτε, σήμερα να απαντήσετε.
Νομίζω ότι τα ερωτήματα είναι πολύ στοχευμένα, πολύ περιεκτικά, αξίζουν την ελάχιστη περιεκτικότητα και την ελάχιστη σαφήνεια. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Γεωργαντάς): Τον λόγο έχει ο κύριος Υπουργός για τη δευτερολογία του.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΕΛΕΤΣΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κατ’ αρχάς δεν είπα ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είπα ότι η καθυστέρηση η οποία υπήρξε σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στο γεγονός ότι υπήρξε μια αχρείαστη πραγματικά περίοδος στην οποία, όπως ξέρετε, υπήρξε υπηρεσιακή κυβέρνηση και πρέπει να πούμε ότι υπήρχε μια διαχείριση και διακυβέρνηση της χώρας, αλλά ορισμένα πράγματα τα οποία ήταν κρίσιμα, καθυστέρησαν και μέσα σε αυτά ήταν και αυτό το θέμα των εφαρμοστικών. Αυτό είπα.
Τώρα, με ρωτήσατε για τα σχέδια βόσκησης. Είπα ότι εκφράζω μια προσωπική άποψη. Αλλά το θέμα είναι: υπάρχει ή δεν υπάρχει πρόβλημα; Διαπιστώνεται ή δεν διαπιστώνεται πρόβλημα στις περιφέρειες που πήραν την αρμοδιότητα; Και εγώ θεωρητικά αν με ρωτούσε κανείς -όταν θα έπαιρνα την απόφαση- ποιος πρέπει να τα κάνει, θα έλεγα, «οι περιφέρειες της χώρας» για πολλούς λόγους. Βλέπουμε όμως στην πράξη ότι το μοντέλο αυτό δυστυχώς δεν προχώρησε και έχει -όπως και εσείς παρατηρήσατε- πολύ αρνητικές συνέπειες σε αυτά τα ζητήματα στα οποία αναφερθήκατε για την κτηνοτροφία μας. Άρα δεν θα πρέπει να το επανεξετάσουμε; Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να επανεξετάσουμε.
Εάν έχετε πρόταση για το θέμα αυτό η οποία θα μπορέσει να βοηθήσει, είναι ευπρόσδεκτη. Εμείς δεχόμαστε, είμαστε με ανοιχτά τα αυτιά μας, προκειμένου να ακούσουμε τέτοιου είδους θετικές προτάσεις.
Τώρα σε ό,τι αφορά τα οικολογικά σχήματα, σε σχέση με τη βιολογική κτηνοτροφία ξέρετε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διπλή ενίσχυση για τις ίδιες δεσμεύσεις, δηλαδή, ταυτόχρονα βιολογική κτηνοτροφία που ανήκει στον Πυλώνα 1 και κτηνοτροφία που ανήκει στον Πυλώνα 2. Αυτό είναι δεδομένο. Επίσης τα οικολογικά σχήματα είναι ετήσια. Δηλαδή την επόμενη χρονιά μπορεί κάποιος να δηλώσει κάποιο άλλο σχήμα και αυτό δεν αποκλείει την ένταξη του στο ΠΑΑ.
Εν πάση περιπτώσει, πρέπει δε να σας πω ότι για κάθε ερώτημα που υπήρχε σε όλη αυτή τη διαδικασία -γιατί είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το καινούργιο σχέδιο- πάντοτε υπήρχε διαβούλευση και πάντοτε δίνονταν απαντήσεις και λυνόταν το πρόβλημα. Το θέμα είναι ότι φτάσαμε χρονικά στο σημείο ώστε να είμαστε πλέον έτοιμοι χωρίς να διακινδυνεύσουμε την πληρωμή του Οκτωβρίου. Και αυτό είναι πολύ, πολύ σημαντικό.
Νομίζω με ρωτήσατε -δεν το σημείωσα- για τα δικαιώματα στα πλημμυρισμένα χωράφια. Ακούστε να δείτε. Εννοείται ότι κανένα δικαίωμα δεν πρόκειται να χαθεί και δεν πρέπει οι αγρότες μας να ανησυχούν από τη στιγμή που αυτοί τα δηλώνουν κανονικά και είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ. Δεν υπάρχει περίπτωση να χαθεί κανένα δικαίωμα από τους ανθρώπους που έχουν υποστεί ζημιές από την πλημμύρα. Αυτό είναι δεδομένο. Το έχουμε πει και στον Έβρο για άλλες περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με τους μελισσοκόμους και τα προγράμματα στα οποία είναι ενταγμένοι πρόκειται να ενταχθούν. Άρα λοιπόν και εδώ ισχύει αυτή η αρχή.