Στο πλαίσιο του Έργου “ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΩΡΙΑ” για την «Δηµιουργία προβασικών, βασικών και πιστοποιηµένων φυτειών ελιάς, εσπεριδοειδών και συκιάς» (Μ16ΣΥΝ2-00156) στη Δράση 2 «Υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου (project) των επιχειρησιακών οµάδων της ΕΣΚ για την παραγωγικότητα και βιωσιµότητα της γεωργίας», του Υποµέτρου 16.1 – 16.2 «Ίδρυση και λειτουργία Επιχειρησιακών Οµάδων της ΕΣΚ για την παραγωγικότητα και βιωσιµότητα της γεωργίας» του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ 2014-2020)» διοργανώθηκε συνάντηση των φορέων του έργου και ενηµερωτική εκδήλωση την Τρίτη 17/09/2024 από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ/Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών φυτών και Αµπέλου µε θέµα «Πιστοποιηµένο πολλαπλασιαστικό υλικό-Εξελίξεις και προοπτικές».

Στόχος της ενηµερωτικής εκδήλωσης ήταν να ενηµερωθούν οι φυτωριούχοι, παραγωγοί και το ευρύ κοινό για το Έργο “ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΩΡΙΑ” και για τις εξελίξεις στο πολλαπλασιαστικό υλικό στην καλλιέργεια της ελιάς, των εσπεριδοειδών και του αβοκάντο. Ο Δρ. Γεώργιος Κουµπούρης, υπεύθυνος του εργαστηρίου Ελαιοκοµίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ανέπτυξε τους στόχους του έργου “ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΩΡΙΑ” και την ανάγκη δηµιουργίας µίας ολοκληρωµένης αλυσίδας παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού στις καλλιέργειες, ώστε να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιµότητα, η ποικιλιακή γνησιότητα και η φυτοϋγεία τους.

Ο Δρ. Βασίλειος Ζιώγας, υπεύθυνος του εργαστηρίου Εσπεριδοειδών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, παρουσίασε την υφιστάµενη κατάσταση αναφορικά µε το πολλαπλασιαστικό υλικό των εσπεριδοειδών και τις νέες τάσεις στα είδη των εσπεριδοειδών. Η Δρ. Ιωαννα Μανωλικάκη, συνεργάτης του εργαστηρίου Ελαιοκοµίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, παρουσίασε τη σηµαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην παραγωγή πιστοποιηµένου πολλαπλασιαστικού υλικού ελιάς και την ιδιαίτερη σηµασία του στην αλυσίδα παραγωγής.

Featured Image

Η Δρ. Θηρεσία-Τερέζα Τζατζάνη, υπεύθυνη του εργαστηρίου Υποτροπικών Φυτών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, αναφέρθηκε στις πιο επιτυχηµένες τεχνικές πολλαπλασιασµού, καθώς και στην εξέλιξη παραγωγής πιστοποιηµένου πολλαπλασιαστικού υλικού, στην καλλιέργεια αβοκάντο. Ο κ. Σωτήριος Σαλής, Πρόεδρος της Ένωσης Φυτωριούχων Ελλάδος, ανέπτυξε µία διαδραστική συζήτηση για τις ανάγκες και προοπτικές των φυτωριακών επιχειρήσεων µε τη συµµετοχή των φορέων του Έργου, µε συµµετοχή από τη Δρ. Ελισάβετ Χατζηβασιλείου (Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών), την κ. Αικατερίνη Μιστακίδου (Εθνική Διεπαγγελµατική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς ΔΟΕΠΕΛ), τον κ. Γεώργιο Πάγκαλο (Φυτώρια Πάγκαλος), τον Δρ. Γεώργιο Κουµπούρη, τον Δρ. Ανδρέα Ντούλη, τον Δρ. Βασίλειο Γκισάκη (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), τον κ. Μιχαήλ Πλατή (Αγροαναπτυξιακή), τη Δρ. Χριστίνα Βαρβέρη (Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο) καθώς και του κοινού. Η εκδήλωση έλαβε τέλος µε κοινή αποδοχή όλων των συµµετεχόντων για την αναγκαιότητα πιστοποίησης του πολλαπλασιαστικού υλικού, ώστε να διασφαλιστούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, η απόδοση της παραγωγής, το φυτικό κεφάλαιο και το αγροτικό εισόδηµα.

Το έργο “ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΩΡΙΑ” υλοποιείται µε την συµµετοχή των φορέων: ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ/ Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών φυτών και Αµπέλου (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (Μ.Φ.Ι.), Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών (Γ.Π.Α.), Ένωση Φυτωριούχων Ελλάδας (Ε.Φ.Ε.), Φυτώρια Σαλής (Κόρινθος), Φυτώρια Πάγκαλος (Ηράκλειο Κρήτης), Α.Σ. Καβουσίου (Ν. Λασιθίου), Εθνική Διεπαγγελµατική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), Ιταλικό ερευνητικό κέντρο “Consiglio Nazionale Delle Ricerche- Istituto Per la Protezione Sostenibile delle Piante” (CNR-IPSP), AgroΑναπτυξιακή -Πλατής Μιχαήλ (Σητεία Κρήτης).

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image