Σ. Κεδίκογλου: Ο κλάδος της ανθοκομίας είναι από τους δυναμικότερους της φυτικής παραγωγής.

Ο κλάδος της ανθοκομίας αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της φυτικής παραγωγής στη χώρα μας, επισήμανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, στην τελετή εγκαινίων της 69ης Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς, στο Άλσος Κηφισιάς.

Ο Υφυπουργός συμπλήρωσε ότι η αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της επένδυσης με την μεγαλύτερη απόδοση, σε σύγκριση με άλλες καλλιέργειες, σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, διαμορφώνουν ευοίωνες προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.

Featured Image

Ο κ. Κεδίκογλου, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, χαρακτήρισε ιστορική την εν λόγω Έκθεση και υπενθύμισε ότι το ΥΠΑΑΤ στέκεται στο πλευρό του έλληνα αγρότη και της πρωτογενούς παραγωγής, με στοχευμένες και έγκαιρες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση και το μετριασμό των επιπτώσεων από τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις των τελευταίων ετών.

Ακολούθως, απαρίθμησε το σύνολο των μέτρων που έχουν ληφθεί για την ανάπτυξη του κλάδου:
Στήριξη του ανθοκομικού τομέα το έτος 2020, με κρατική ενίσχυση που ξεπέρασε τα 10.000.000 ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID 19.
Θεσμικές παρεμβάσεις για την έγκριση και προώθηση των νέων τύπων θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων για τον εκσυγχρονισμό και την βελτίωση των συνθηκών παραγωγής.
Ενισχύσεις στο πλαίσιο των Σχεδίων Βελτίωσης οι οποίες θα συνεχιστούν και στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του τομέα μέσω του εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων θερμοκηπιακών μονάδων με εξοπλισμό γεωργίας ακριβείας.
Προώθηση της συλλογικής οργάνωσης των παραγωγών μέσω της δημιουργίας Ομάδων, Οργανώσεων Παραγωγών, Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, με σκοπό την υλοποίηση δράσεων για τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, την μείωση του κόστους παραγωγής και την ευχερέστερη προώθηση των προϊόντων αυτών στην αγορά.
Ενίσχυση της προώθησης και προβολής των ανθοκομικών προϊόντων με τη συμμετοχή σε εθνικές και διεθνείς ανθοκομικές εκθέσεις.
Έκδοση της Υπουργικής Απόφασης (6423/86532/31.3.2023) με την οποία δεν θα επιβάλλονται πλέον ανταποδοτικά τέλη για όλους τους τύπους πολλαπλασιαστικού υλικού καλλωπιστικών, αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών (εκτός των σπόρων προς σπορά), ώστε να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις του κλάδου από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.
«Η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στη γεωργία και η ενίσχυση των συλλογικών σχημάτων, πρέπει να αποτελέσουν τον οδικό χάρτη για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής γεωργίας του αύριο», κατέληξε ο ΥφΑΑΤ.

Ο κ. Κεδίκογλου, συνεχάρη τον Δήμαρχο Κηφισιάς κ. Γιώργο Θωμάκο, τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανθοκομικής Έκθεσης για την άψογη διοργάνωση, αλλά και όλους τους επαγγελματίες της πρωτογενούς παραγωγής και της εμπορίας Ανθοκομικών φυτών για την τόσο δυναμική παρουσία τους.