Επενδυτικό πρόγραμμα 5ετίας 2020-2024, το οποίο θα ολοκληρωθεί τη νέα χρονιά, προϋπολογισμού άνω των 40 εκατ. ευρώ, έχει σχεδιάσει και εκπονεί η ΠΙΝΔΟΣ, όπως αναφέρει ο Ανδρέας Δημητρίου, Πρόεδρος Δ.Σ. Πίνδος – ΑΣΠΙ.

Όπως λέει ο ίδιος στους άμεσους στόχους της εταιρείας περιλαμβάνεται η αύξηση των εξαγωγών, ενώ τις επόμενες μέρες κυκλοφορεί στην αγορά η νέα σειρά της εταιρείας, Chicken Gourmet μαριναρισμένων προϊόντων, από τις γυναίκες της ΠΙΝΔΟΥ.

Στους άμεσους στόχους μας είναι η αύξηση των εξαγωγών μας.

  • Ποιος είναι ο συνεταιρισμός ΠΙΝΔΟΣ και πώς κατάφερε να είναι ο μεγαλύτερος συνεταιρισμός της Ελλάδας;

Πριν από 65 χρόνια το 1958, επτά παραγωγοί αποφάσισαν να ασχοληθούν με την πτηνοτροφία, να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν τον συνεταιρισμό ΠΙΝΔΟΣ.

Οι στόχοι τους ήταν:

  • Να αναπτύξουν την πτηνοτροφία στα Ιωάννινα. Να δημιουργήσουν εισοδήματα για την οικογένειά τους.
  • Να παραμείνουν στα χωριά τους και να βοηθήσουν την οικονομία του τόπου τους.
  • Σήμερα η ΠΙΝΔΟΣ αποτελείται από 500 μέλη πτηνοτρόφους. Απασχολεί 1200 εργαζόμενους. Παράγει 45.000.000 κοτόπουλα το χρόνοκαι ο κύκλος εργασιών της ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρω.
  • Η ΠΙΝΔΟΣ είναι μια καθετοποιημένη επιχείρηση εκτροφής, επεξεργασίας και εμπορίας κοτόπουλου.

Η ΠΙΝΔΟΣ διαθέτει:

  • Πτηνοτροφεία 600.000 τ.μ. διάσπαρτα σε χωριά του νομού Ιωαννίνων.
  • Εκκολαπτήριο δυναμικότητας εκκόλαψης 60 εκατ. αυγών ετησίως.
  • Εργοστάσιο Παραγωγής Ζωοτροφών δυναμικότητας 50 τόνων ανά ώρα.
  • Πτηνοσφαγείο δυναμικότητας 12.000 κοτόπουλων ανά ώρα.
  • Μονάδα έτοιμων ψημένων προϊόντων.
  • Μονάδα αδρανοποίησης υποπροϊόντων πτηνοσφαγείου.
  • Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων πτηνοτροφείων και παραγωγής οργανοχουμικού λιπάσματος.
  • Εγκαταστάσεις ψυγείων.
  • 18 υποκαταστήματα κέντρα logistics
  • Μεγάλο στόλο αυτοκινήτων όλων των τύπων.

Η ΠΙΝΔΟΣ από το 2001 λειτουργεί τη θυγατρική της, ΑΓΡΟΖΩΗ, με εγκαταστάσεις στη Νέα Αρτάκη Ευβοίας.

Η ΠΙΝΔΟΣ κατάφερε:

  • Να διασφαλίσει το εισόδημα των παραγωγών και να δώσει προοπτικές για τα παιδιά τους. Ήδη στην ΠΙΝΔΟ δραστηριοποιείται η τρίτη γενιά παραγωγών.
  • Να έχει ευχαριστημένους εργαζόμενους προσφέροντάς τους ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας.
  • Να έχει τη στήριξη της κοινωνίας στην οποία δραστηριοποιείται γιατί πέτυχε να προσφέρει θέσεις εργασίας, να μεταφέρει εισοδήματα και να στηρίζει την τοπική οικονομία, να προστατεύει το περιβάλλον και να έχει πλούσια εταιρική κοινωνική ευθύνη στηρίζοντας ευπαθείς ομάδες και κοινωνικοπολιτιστικές δραστηριότητες.
  • Να είναι ένας βιώσιμος συνεταιρισμός, έχοντας κερδοφόρους ισολογισμούς, στηρίζοντας την αναπτυξιακή και ανοδική πορεία.
  • Ποιο είναι το επενδυτικό πρόγραμμα της ΠΙΝΔΟΣ ;

Η ΠΙΝΔΟΣ έχει σχεδιάσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα 5ετίας 2020-2024 προϋπολογισμού άνω των 40 εκατ. ευρώ με το οποίο στοχεύει:

• Στην αύξηση της δυναμικότητας
• Στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων
• Στην αγορά μεταφορικών μέσων
• Στην παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων
• Στην ανάπτυξη κέντρων διανομής logistics
• Στον ψηφιακό μετασχηματισμό της
• Στην ανάπτυξη NET METERING

Το 2022 τέθηκε σε λειτουργία νέα μονάδα παραγωγής έτοιμων ψημένων προϊόντων και επεξεργασίας κρέατος κοτόπουλού.

Το 2023 τέθηκε σε λειτουργία το νέο πτηνοσφαγείο δυναμικότητας 12.000 κοτόπουλων την ώρα.

Το 2024 ολοκληρώνεται το νέο εργοστάσιο ζωοτροφών και ταυτόχρονα ολοκληρώνεται και το υπόλοιπο επενδυτικό πρόγραμμα.

  • Τα κοτόπουλα ΠΙΝΔΟΣ είναι δυνατό brand. Τι βοήθησε ώστε να γίνουν γνωστά τα κοτόπουλα ΠΙΝΔΟΣ και ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Η ΠΙΝΔΟΣ έχει ένα και μοναδικό προϊόν, τα κοτόπουλα, και για να έχει μέλλον έπρεπε τα κοτόπουλα ΠΙΝΔΟΣ να γίνουν γνωστά και να ικανοποιούν τις ανάγκες του καταναλωτή.

Featured Image

Έχουμε εφαρμόσει πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής μας, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη βιοασφάλεια των εγκαταστάσεών μας, στην ευζωία και τη διατροφή των κοτόπουλων, για να έχουμε την ξεχωριστή γεύση τους, στην υγιεινή και ασφάλεια των προϊόντων μας.

Η ΠΙΝΔΟΣ συνεχώς παράγει καινοτόμα προϊόντα, ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς καταναλωτές. Τα κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής, τα αλλαντικά από κρέας κοτόπουλου ελευθέρας βοσκής, η μεγάλη ποικιλία των έτοιμων ψημένων προϊόντων κοτόπουλου, έχουν τύχει ευρείας αποδοχής στους καταναλωτές, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε αρκετές χώρες στο εξωτερικό.

Τις επόμενες ημέρες η ΠΙΝΔΟΣ κυκλοφορεί στην αγορά τη νέα σειρά Chicken Gourmet μαριναρισμένων προϊόντων από τις γυναίκες της ΠΙΝΔΟΥ.

Στους άμεσους στόχους μας είναι η αύξηση των εξαγωγών μας.

Ήδη μας έχει εγκριθεί πρόγραμμα προώθησης σε ευρωπαϊκές χώρες και συνεχίζουμε να συμμετέχουμε στις εκθέσεις τροφίμων GULFOOD στο Ντουμπάι, ANUGA στην Κολωνία, SIAL στο Παρίσι.

  • Ποιες είναι οι προοπτικές της ελληνικής πτηνοτροφίας;

Ο πτηνοτροφικός κλάδος της χώρας μας πέρασε πάρα πολλές κρίσεις και δέχτηκε πάρα πολλά πλήγματα. Κατάφερε όμως να επιβιώσει και να ατενίζει σήμερα το μέλλον με αισιοδοξία.

Η παραγωγή κοτόπουλου στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια αυξάνεται κατά μέσο όρο 1% το χρόνο.

Η παραγωγή κοτόπουλου στη χώρα μας αυξάνεται κατά μέσο όρο 2,5% το χρόνο, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κρέατα που έχουν μείωση. Η σημερινή παραγωγή κρέατος κοτόπουλου ξεπερνά τους 250.000 και έχουμε αυτάρκεια μεγαλύτερη του 75%.

Η κατά κεφαλή κατανάλωση στην Ευρώπη είναι στο 23,4 κιλά ενώ στην Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στα 27 κιλά, με αυξητικές τάσεις σε αντιστοιχία με τα άλλα κρέατα στα οποία μειώνεται συνεχώς. Από τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται ότι ο κλάδος της πτηνοτροφίας έχει αρκετό μέλλον. Χρειάζεται όμως να γίνουν πολλά και από τους παραγωγούς και από τις επιχειρήσεις και από την πολιτεία.

Οι παραγωγοί πρέπει να εκσυγχρονίσουν τις μονάδες τους και να αυξήσουν τη δυναμικότητά τους. Γι’ αυτό θα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν στους αναπτυξιακούς νόμους.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να εκσυγχρονιστούν, να μειώσουν τα κόστη και να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους.

Η πολιτεία να χαράξει μακροχρόνια πολιτική για τον κλάδο, να είναι σε μόνιμο διάλογο με τους εκπροσώπους και να λαμβάνει άμεσα τις αποφάσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη του κλάδου.

Πηγή: capital.gr