“Βράζει” ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές των συνδεδεμένων. Το καλό, ωστόσο, είναι πως οι τιμές στα αρνάκια έπιασαν και τα 11 ευρώ.
Πάμπολλα είναι τα μηνύματα κτηνοτρόφων και συγκεκριμένα αιγοπροβατοτρόφων στο Agronewsbomb, σχετικά με τις παλινωδίες της κυβέρνησης στο θέμα των πληρωμών.
Αρχικά, ο ΥπΑΑΤ Κ. Τσιάρας είχε δηλώσει στο φόρουμ των Δελφών ότι οι συνδεδεμένες (χωρίς να διευκρινίσει ποιές), θα πληρωθούν πριν το Πάσχα. Λίγες ώρες μετά πληροφορίες διέψευδαν αυτό το ενδεχόμενο, ενώ αργότερα ήρθε και επίσημη ανακοίνωση, επιβεβαιώνοντας ότι η πληρωμή συνδεδεμένων, θα γίνει σε δυο φάσεις, πριν και μετά το Πάσχα.
Μεταξύ των παραγωγών που θα πληρωθούν τη συνδεδεμένη το Μάιο είναι και οι αιγοπροβατοτρόφοι, που τόσα και τόσα έχουν τραβήξει όλα αυτά τα χρόνια, κυρίως λόγω ζωονόσων, αλλά και λόγω του κόστους εκτροφής.
Η ανακοίνωση για την ημερομηνία πληρωμής των συνδεδεμένων έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων από εκπροσώπους του κλάδου, οι οποίοι κάνουν λόγο για αδιαφορία της κυβέρνησης σχετικά με τον κλάδο.
“Μαθαίνουμε πως η καθυστέρηση για τη συνδεδεμένη στο αιγοπρόβειο έχει να κάνει με ελέγχους τεχνικούς που γίνονται και τις διασταυρώσεις για το ζωικό κεφάλαιο”, υπογραμμίζει μιλώντας στο Agronewsbomb ο Γιάννης Γκουρομπίνος, κτηνοτρόφος από τη Λάρισα, λέγοντας ότι “είναι άδικο όλο αυτό”. “Οι τιμές παραγωγού είναι στα 9-10 ευρώ. Εμείς εδώ δεν έχουμε το Πάσχα πολλά αρνιά. Μέχρι το τέλος κάθε έτους έχουμε τα περισσότερα. Είναι πολύ καλή η τιμή η τρέχουσα, αλλά θα προτιμούσα να έχει 8 ευρώ όλο το χρόνο και κάποιος υπεύθυνος να με εξασφαλίσει από τις ζωονόσους. Η ευλογιά δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνο με εμβόλιο. Θέλουμε αυστηρούς ελέγχους στα αμνοερίφια”, προσθέτει ο κ. Γκουρομπίνος.
“Δε φτάνει που δεν πληρωθήκαμε οικοσχήματα, τώρα δεν θα μας βάλουν ούτε συνδεδεμένες, πριν το Πάσχα. Τι να πούμε… Χειρότερα δεν γίνεται. Ευτυχώς που υπάρχει το γάλα και έχουμε ένα εισόδημα”, τονίζει η Βίκυ Σαργιώτη, κτηνοτρόφος από την περιοχή των Τρικάλων. Σύμφωνα δε με την ίδια: “υπάρχουν μονάδες με πολλά ζώα που έκλεισαν τιμές για τα αρνάκια και στα 11 ευρώ το κιλό. Αλλά μιλάμε για μεγάλες μονάδες”.
Τέλος στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο, οι τιμές για τα αρνιά παίζουν στα 9 ευρώ το κιλό στον παραγωγό, αλλά και εκεί υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για το θέμα των πληρωμών.
Σημειωτέον ότι όλοι οι κτηνοτρόφοι υπολόγιζαν τα χρήματα αυτά, όπως κάθε χρόνο, έτσι και πόσο μάλλον φέτος, που έχουν πληγεί πολύ από τις ζωονόσους, αλλά φαίνεται πως το κράτος αδιαφορεί… για την κατάστασή τους. Με τα χρήματα των συνδεδεμένων στην τσέπη, οι κτηνοτρόφοι θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν από καλύτερη αφετηρία τις τιμές των αρνιών και των κατσικιών με τους εμπόρους ενόψει Πάσχα.
Newsroom Agronewsbomb