Στον αγώνα για την διεκδίκηση των αιτημάτων τους στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, βγαίνουν ξανά οι αγρότες, που χθες πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Ηλείας στον Πύργο, ύστερα από την απόφαση που έλαβαν κατά την σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου, στην Πάτρα, η οποία έγινε με την συμμετοχή των ελαιοκαλλιεργητών της Δυτικής Ελλάδας.
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελαιοκαλλιέργεια με δεδομένα τόσο την ακαρπία του προηγούμενου έτους όσο και την ξηρασία που έπληξε τα δέντρα και κατά συνέπεια τον καρπό την φετινή χρονιά, με τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που συμμετείχαν να προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις.
«Πέρυσι η ακαρπία, φέτος η ξηρασία καταστρέφουν τα ελαιόδεντρα μας, μειώνουν την παραγωγή, διαλύουν το εισόδημα μας. Μάλιστα αυτή η ξηρασία και η έλλειψη άρδευσης έχει επηρεάσει και μια σειρά άλλες καλλιέργειες όπως η πατάτα, η μαύρη σταφίδα που καλλιεργείται στις περιοχές μας, προβλήματα θα έχουν σε λίγο και οι κτηνοτρόφοι για βασικές ζωοτροφές όπως καλαμπόκια, τριφύλλια που καλλιεργούσαν οι ίδιοι. Δεν ανεχόμαστε να μειώνεται συνεχώς το εισόδημα μας, να μην αποζημιωνόμαστε για καταστροφές στην παραγωγή μας, να μην έχουμε νερό για να ποτίσουμε τα χωράφια μας», δήλωσαν οι αγρότες που συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί στο κτήριο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης στην Π.Ε. Ηλείας, που ήταν ο πρώτος σταθμός από τις δράσεις που αποφάσισαν να υλοποιήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Παράλληλα οι αγρότες και από την περιοχή της Ηλείας μέσω της ΟΑΣΗ τόνισαν ότι δεν θα σταματήσουν εδώ αλλά θα κλιμακώσουν τις δράσεις τους συμμετέχοντας στο πρώτο μεγάλο συλλαλητήριο την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν στην γενική απεργία της 20 Νοέμβρη στις συγκεντρώσεις των Εργατικών Κέντρων ενώ κινητοποιήσεις θα γίνουν και στον Κόμβο της Αγίου Γεωργίου στον Πύργο.
Θανάσης Βομπίρης, πρόεδρος ΟΑΣΗ
«Τα τελευταία χρόνια έχουμε πουλήσει ελαιόλαδο με 1,70 ευρώ με 3 ευρώ, με δυόμιση ευρώ και πέρυσι είχε μία ανεβασμένη τιμή η οποία όμως δεν ωφέλησε την πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών γιατί οι μισοί δεν είχαν καθόλου λάδι ούτε για το σπίτι τους. Η τιμή αυτή άγγιξε τους εργαζόμενους, του συνταξιούχους, τους ανθρώπους της πόλης, οι οποίοι πλήρωσαν το λάδι πανάκριβο. Αυτή τη στιγμή οι ελιές μας λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και τον καύσωνα τον πρωτόγνωρο που είχαμε για τρεις μήνες το καλοκαίρι έχουν σοβαρό πρόβλημα και ο καρπός αλλά και τα δέντρα τα οποία έχουν ξεραθεί και αν δεν έβρεχε θα κινδύνευαν ολοκληρωτικά. Αλλά θα υπάρχει και σοβαρό πρόβλημα για την επόμενη χρονιά γιατί δεν έχουν βλάστηση. Εμείς όπως και πέρυσι με την ακαρπία διεκδικούμε από την κυβέρνηση την αναπλήρωση του εισοδήματος και την υποστήριξη στους ελαιοπαραγωγούς. Πέραν από αυτό πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ προς όφελος των αγροτών και να αποζημιώνει στο 100% για όλες τις παθογόνες νόσους όλη τη χρονιά. Καυτό ζήτημα αποτελούν και οι εγγυημένες τιμές ώστε το κόστος να αφήνει εισόδημα για να συνεχίσουμε την καλλιέργεια. Ένα αίτημα διεκδίκησης είναι ότι πρέπει να γίνουν τέτοια έργα αρδευτικά που να αντιμετωπίζουμε όλα τα προβλήματα ανομβρίας και ξηρασίας. Υπάρχει το νερό δεν υπάρχει σωστή διαχείριση και οι παραγωγή δεν ποτίζουν».
Γιώργος Βασιλόπουλος πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Ζαχάρως
«Η Ζαχάρω έχει ένα πλεονέκτημα ότι είναι μονοκαλλιέργεια στην ελιά. Ερχόμαστε πέρυσι από μία ακαρπία που οι παραγωγοί είχαν μηδενικό εισόδημα και πάνω σε αυτό δεν έκανε τίποτα η πολιτεία παρόλο που είχαμε κάνει διάφορες κινητοποιήσεις πάνω σε αυτό το θέμα. Δεν έδειξαν καμία σημασία. Φέτος ερχόμαστε από μία μεγάλη ανομβρία, ξηρασία που είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα και πρέπει να καταλάβουν ότι το θέμα είναι σοβαρό γιατί για όλους τους κατοίκους της περιοχής εκεί πλήττεται το αγροτικό τους εισόδημα και πρέπει όλοι να ξεσηκωθούν να διαμαρτυρηθούν για να κερδίσουμε κάτι από πλευράς πολιτείας. Η Ζαχάρω έχει πολύ μεγάλη ζημιά φέτος είναι στο 80%-90% και δεν θα υπάρχει εισόδημα».
Σωτήρης Μητσόπουλος, μέλος διοίκησης ΟΑΣΗ και γραμματέας Αγροτικού Συλλόγου Καρδαμά
«Μαζευτήκαμε εδώ γιατί τα προβλήματα της αγροτιάς είναι πάρα πολύ σοβαρά. Σήμερα υπάρχουν καινούργιες παθήσεις στα αγροτικά προϊόντα και η κυβέρνηση εδώ και 14 χρόνια δεν έχει βάλει συμμετοχή ούτε ένα ευρώ και βασίζεται ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ στις εισφορές των αγροτών και όταν υπάρχει πρόβλημα μεγαλύτερο τους οδηγεί στον αφανισμό. Με αυτόν τον ΕΛΓΑ φτάσαμε στο σημερινό χάλι να μην μπορεί να πληρώνει και να πληρώνουμε δάνεια μέσα από τις τράπεζες. Ζητάμε την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ αλλά η κυβέρνηση στο μυαλό της έχει να στείλει τους αγρότες στα αρπαχτικά που λέγοντα ασφαλιστικές εταιρείες. Πρέπει οι αγρότες να αγωνιστούμε για να παραμείνει ο ΕΛΓΑ κρατικός και να υποστηριχθούν οι αγρότες.
Επίσης το νερό όλο το καλοκαίρι γνωρίζοντας το πρόβλημα ότι υπάρχει έλλειψη, αν εξαιρέσουμε τα αντλιοστάσια που είχαν βάνες, το νερό έτρεχε από τα κανάλια 24ωρα ολόκληρα. Σκόπιμα δεν έκλειναν το νερό γιατί έχουν πάλι στο μυαλό τους να οδηγήσουν τους ΤΟΕΒ στην ιδιωτικοποίηση. Οδηγούν μέσα από το νερό την αγροτιά στην εγκατάλειψη και θέλω να τονίσω ότι είναι στο χέρι μας, στο χέρι των αγροτών να ξεσηκωθούμε γιατί τα προβλήματα που έρχονται είναι πάρα πολλά και χωρίς τη συμμετοχή τη δική μας, τον αγώνα που πρέπει να γίνει, δεν θα λυθούν».
Πηγή: Πατρίς