Εμπορικά από τις καλύτερες χρονιές της τελευταίας εικοσαετίας.
Έχει αρχίσει εδώ και λίγες ημέρες να μπαίνει σε φουλ ρυθμούς η συλλογή των μήλων της Καστοριάς, με την παραγωγή να είναι μειωμένη, αλλά τη ζήτηση έντονη.
Η κα Βασιλική Μαντζανά είναι γεωπόνος με κατάστημα εφοδίων (Αγροανάπτυξη) στην Καστοριά και μαζί με το σύζυγό της Χρήστο Ξάνθη, έχουν και καλλιέργειες μήλων Fuji και Golden 20 στρέμματα, σε παλμέτα, γιατί όπως λένε το συγκεκριμένο σύστημα καλλιέργειας βολεύει αρκετά. “Φέτος η χρονιά γενικώς στα μήλα έχει πάει πίσω και η συλλογή ξεκίνησε με καθυστέρηση. Στην περιοχή μας εκτός της ακαρπίας λόγω κλιματικής αλλαγής, έπεσαν και δυο χαλάζια, με αποτέλεσμα, όσοι δεν έχουν κάλυψη με αντιχαλαζικά, να έχουν μεγάλες απώλειες σε παραγωγή, άρα και εισόδημα. Ζημιές υπάρχουν γενικώς στα μήλα στην Ελλάδα σε μια περίοδο που η ζήτηση είναι αυξημένη. Και στο εξωτερικό στις βόρειες χώρες υπάρχουν ζημιές σε μηλοκαλλιέργειες από παγετό, άρα τα Ελληνικά μήλα, έχουν πλεονέκτημα, ζήτηση και πιάνουν σήμερα καλές τιμές, γύρω στα 60 λεπτά το κιλό. Κατά τα άλλα, εργάτες δεν υπάρχουν, αλλά το θετικό είναι πως σιγά σιγά λόγω της μεγάλης ανεργίας στην περιοχή μας, αρχίζουν και οι Έλληνες και πάνε για μεροκάματο στο χωράφι και ιδίως οι γυναίκες”.
Ο κ. Δημοσθένης Μωϋσίδης πρόεδρος στην ΓΕΟΚ από την πλευρά του τόνισε στο Agronewsbomb τα εξής: “Έχουμε μια παραγωγή μήλων φέτος στο 1/3 από την περσινή χρονιά. Η χρονιά όμως πάει εμπορικά καλά και οι τιμές στον παραγωγό στις ανοιχτόχρωμες ποικιλίες αγγίζουν και τα 70 λεπτά. Στα υπόλοιπα μήλα οι τιμές είναι γύρω στα 60 λεπτά. Η κατάσταση αυτή έχει να κάνει με τη ζήτηση, αλλά και τη μείωση παραγωγής σε άλλες χώρες. Στην Αλβανία για παράδειγμα που είναι κοντά μας, από τους 60.000 τόνους παραγωγή μήλων μια κανονικά χρονιά, έχουν μόλις 5.000 τόνους. Αυτό συνέβη λόγω ζημιών αλλά και λόγω του ότι τα δυο προηγούμενα χρόνια είχαν μεγάλες ζημιές από χαλάζι, δεν είχαν βοήθεια από το κράτος, με αποτέλεσμα τελικό, να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια”.
Newsroom Agronewsbomb