Έκτακτη ευρεία διυπουργική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό, Βασίλη Κικίλια, στην οποία ελήφθησαν αποφάσεις μεταξύ των οποίων ήταν και η απαγόρευση πρόσβασης σε ορεινούς όγκους και περιαστικά δάση με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Καβάλα και Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη στις 8 το πρωί.

Μετά από αίτημα της Ελλάδας ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας για ενισχύσεις από την Ε.Ε. Ήδη ανταποκρίθηκαν η Ρουμανία και η Κύπρος και το βράδυ αναμένονται 56 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 10 οχήματα. Δύο αεροσκάφη από την Κύπρο προσγειώθηκαν ήδη στο διεθνές αεροδρόμιο “Δημόκριτος” της Αλεξανδρούπολης, το οποίο θα αποτελέσει και βάση των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έγινε πριν από λίγη ώρα από τον εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιό, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 65 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Τα δεδομένα των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι τα εξής:

Έβρος
Στην Αλεξανδρούπολη, η φωτιά έχει “σπάσει” σε τρία μέτωπα, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Το ένα εξ αυτών είναι βορείως του οικισμού Νίψα, το οποίο πλέον είναι θηριώδες, καθώς εκτείνεται πλέον των 25 χιλιομέτρων, ενώ η φωτιά πέρασε την Εγνατία Οδό και έχει δημιουργήσει δύο μέτωπα σε Μοναστηράκι και Δορίσκο. Ήδη έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί για την ασφάλεια των πολιτών. Στην πυρκαγιά επιχειρούν αυτή τη στιγμή 214 πυροσβέστες, 11 πεζοπόρα τμήματα, 59 οχήματα, 10 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Στην περιοχή έχουν τραυματιστεί συνολικά επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 21.40 η εκκένωση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, την οποία είχε προαναγγείλει ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός στην τελευταία επίσημη ενημέρωση. Η μεταφορά των ασθενών , όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, γίνεται με ασθενοφόρα που έχει διαθέσει το Υπουργείο Υγείας και με την συνδρομή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή για αυτό το σκοπό. Συγκεκριμένα, ο κ. Αρτοποιός στην ενημέρωση ανέφερε: “Λόγω της εξέλιξης της πυρκαγιάς και με στόχο την προάσπιση της υγείας των ασθενών του Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, αυτή τη στιγμή, παρόλο που έχει προκύψει τέτοια ανάγκη, γίνονται όλες οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες, έτσι ώστε – εφόσον κριθεί απαραίτητο – να εκκενωθεί με ασφάλεια το νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης”. Τελικά η εκκένωση ξεκίνησε λόγο αργότερα, καθώς η φωτιά είναι κοντά στην πόλη, αλλά κυρίως υπάρχουν πυκνοί καπνοί που δημιουργούν έντονα προβλήματα, για αυτό άλλωστε εκδόθηκαν δυο μηνύματα από το 112 προς τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης να μείνουν στα σπίτια τους με κλειστά πόρτες και παράθυρα.

Πέραν αυτών, υπάρχει μια νέα φωτιά στο δάσος της Δαδιάς, η οποία ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας (21/8) και οι δυνάμεις πυρόσβεσης επιχειρούν να την αντιμετωπίσουν προτού επεκταθεί. Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δημητρης Πέτροβιτς δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι πρόκειται για “αυτόνομη” εστία που εκδηλώθηκε, από άγνωστη αιτία, σε απόσταση από τις άλλες εν εξελίξει φωτιές, στη θέση Γκίμπρενα. Το βράδυ της Δευτέρας, βρέθηκε ένας νεκρός στο δάσος της Δαδιάς, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, πιθανώς να ήταν μετανάστης.

Καινούργιο μέτωπο ξέσπασε και σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Λάβαρα Έβρου. Στο σημείο επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα και δύο αεροσκάφη. Στους κατοίκους της περιοχής εστάλη μήνυμα από το 112 να απομακρυνθούν με κατεύθυνση την Ορεστιάδα.

Τεράστια κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στον Έβρο

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μετέβη στον Έβρο.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ:

  • Κατόπιν διαταγών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ πέρα από την τεράστια συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην καταπολέμηση των πυρκαγιών, έχουν πυκνώσει οι περιπολίες σε όλη την παρέβριο και ιδιαίτερα στη Ζώνη Ασφάλειας Προκαλύψεως, αλλά και στα εσωτερικά δρομολόγια ανά τομέα των Σχηματισμών στην περιοχή. Αυξάνονται οι περιπολίες στην περιοχή με τη συμμετοχή και μη εν υπηρεσία προσωπικού που υπηρετεί στις Μονάδες και τους Σχηματισμούς στον Έβρο.

Επίσης έμφαση δίνεται στην επιτήρηση και στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον τομέα της XVI μηχανοκίνητης (Μ/Κ) Μεραρχίας Πεζικού και της 29 Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού (Μ/Π ΤΑΞΠΖ) και ιδιαίτερα στα δρομολόγια που περνούν από τα μειονοτικά χωριά.

Από αύριο το πρωί 2 Λόχοι της Ε’ Μοίρας Καταδρομών θα αναλάβουν αποστολή επιτήρησης με συνεχείς περιπολίες στα εσωτερικά δρομολόγια των νομών Έβρου και Ροδόπης.

Επίσης το UAV HERON θα εκτελέσει πτήσεις επιτήρησης άνωθεν του νομού Έβρου μεταφέροντας ζωντανά εικόνα και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στο ΕΘΚΕΠΙΧ και στο ΕΣΚΕΔΙΚ. Παράλληλα έμφαση δίνεται και σε μέτρα αυτασφάλισης των στρατοπέδων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο πλαίσιο επαύξησης των μέτρων ασφαλείας.

Βοιωτία
Στην αγροτοδασική πυρκαγιά στον Πρόδρομο Βοιωτίας, το μέτωπο των επιχειρήσεων βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Παραλίας Σαράντη και επιχειρούν 74 πυροσβέστες, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα και 2 ελικόπτερα.

Ένας βοσκός έχασε τη ζωή του από τις δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Βοιωτία, στην περιοχή μεταξύ Προδρόμου και Σαράντη, γυναίκα που είχε βγει σε κεντρικό δρόμο ζήτησε βοήθεια από άνδρες της Πυροσβεστικής για ηλικιωμένο άνδρα ο οποίος βρισκόταν σε κτηνοτροφική μονάδα. Οι πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο που τους υποδείχθηκε και εντόπισαν μέσα στο μαντρί άνδρα περίπου 80 ετών χωρίς τις αισθήσεις του.

Σημειώνεται ότι για την περιοχή είχε εκδοθεί πριν μια ώρα προειδοποιητικό μήνυμα από το 112.

Featured Image

Εύβοια
Μία εφιαλτική νύχτα έχουν μπροστά τους οι πυροσβέστες και οι εθελοντές που μαζί με τους κατοίκους προσπαθούν να περισώσουν ότι μπορούν στη μεγάλη φωτιά της κεντρικής Εύβοιας.

Αυτή τη στιγμή τρία είναι τα ενεργά πύρινα μέτωπα στη συγκεκριμένη περιοχή, που είναι και ο πονοκέφαλος των πυροσβεστών.

Το μέτωπο προς τoν Βατώντα πορεύεται μέσα σε δασωμένη περιοχή με πολλά πεύκα, ενώ στην ίδια περιοχή υπάρχουν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Η βιομηχανική περιοχή της Νέας Αρτάκης αν και έχει εκκενωθεί από τους εργαζόμενους που υπάρχουν εκεί, είναι πονοκέφαλος για τις πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς είναι μία περιοχή γεμάτη με πτηνοτροφεία, χοιροστάσια αλλά και πολλές κατασκευές από ξύλα.

Ακόμη είναι και διάφορα μέτωπα από αναζωπυρώσεις, κυρίως στην περιοχή που ξεκίνησε η φωτιά. Οι αναζωπυρώσεις μέσα σε λίγο χρόνο γίνονται τεράστια μέτωπα βοηθούμενα από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή συγκροτήθηκε ένα μίνι συντονιστικό, έτσι ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση και να μπουν οι προτεραιότητες, για τις κινήσεις μέσα στη νύχτα. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί, ενώ προβλήματα υπάρχουν με την ηλεκτροδότηση καθώς εκατοντάδες κολώνες έχουν καεί από τις πύρινες φλόγες και σε πολλές περιοχές τα ηλεκτροφόρα σύρματα βρίσκονταν στο έδαφος.

Ροδόπη
Δύο πυρκαγιές επίσης μαίνονται στη Ροδόπη, μία στον Μίσχο και μία στην Άνω Δροσίνη Ροδόπης όπου επιχειρούν 15 πυροσβέστες, 6 οχήματα, και 3 αεροσκάφη, σύμφωνα με το capital.gr.

Στον Μίσχο Ροδόπης η φωτιά άρχισε να καίει σπίτια στο χωριό Σώστης, δυτικά του Μίσχου.

Με μήνυμα από το 112 οι κάτοικοι σε Μέγα Πιστό και Μίσχο καλούνται να εκκενώσουν τις περιοχές και να κατευθυνθούν προς Ίασμo.

“Βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού κατηγορίας 5 όπως θα βρισκόμαστε και αύριο λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των θυελλωδών ανέμων οι οποίοι θα φτάνουν τα 8 και 9 μποφόρ”, τόνισε ο κ. Αρτοποιός και πρόσθεσε: “Σύμφωνα και με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς κατηγορίας 5 που εκδίδει καθημερινά η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας, ο μηχανισμός τίθεται σε κατάσταση συναγερμού σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία.

Αυτή η ακραία κατάσταση που βιώνουμε, θα ευνοήσει ακόμη περισσότερο την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών.

Είμαστε αντιμέτωποι με ακραία φαινόμενα και καλούμαστε να προσαρμοστούμε όλες και όλοι στην δύσκολη αυτή συγκυρία. Τηρούμε πιστά τις οδηγίες των αρχών και σε καμία περίπτωση δεν προβαίνουμε σε ενέργειες που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά και μπορεί να κοστίσει ανθρώπινες ζωές”.

Καβάλα
Στο Διαλεκτό Καβάλας πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση, ενώ καίγονται και ελαιώνες μαζί με καλλιέργειες.

Δύο πυροσβέστες μάλιστα εγκλωβίστηκαν στις φλόγες και τραυματίστηκαν έχοντας υποστεί εγκαύματα ενώ υπέστη φθορές και το πυροσβεστικό όχημα.

Στην περιοχή επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού κάνει ένα αεροσκάφος. Η φωτιά μαίνεται κοντά στην Εγνατία Οδό.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image