Η μάστιγα των μικρών μηρυκαστικών (PRM) αρχίζει να επεκτείνεται ολοένα και περισσότερο στο έδαφος της Ρουμανίας.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου από την Εθνική Αρχή Κτηνιατρικής και Ασφάλειας Τροφίμων (ANSVSA), στις 09.08.2024, είχαν καταγραφεί 56 κρούσματα πανώλης στη Ρουμανία (8 εμπορικές εκμεταλλεύσεις, 14 εμπορικές εκμεταλλεύσεις τύπου Α, 33 μη επαγγελματικές εκμεταλλεύσεις και ένας αχυρώνας) μικρών μηρυκαστικών, με συνολικά 232.283 προσβεβλημένα ζώα, ως εξής:

– στην κομητεία Tulcea υπάρχουν 48 κρούσματα σε 10 τοποθεσίες, εκ των οποίων: 7 εμπορικές εκμεταλλεύσεις, 14 εμπορικές εκμεταλλεύσεις τύπου Α και 27 μη επαγγελματικές εκμεταλλεύσεις με συνολικά 212.813 προσβεβλημένα ζώα·

– στην κομητεία Constanța υπάρχουν 6 κρούσματα σε 4 τοποθεσίες σε μη επαγγελματικές εκμεταλλεύσεις με συνολικά 6.381 προσβεβλημένα ζώα.

– στην κομητεία Timiş, μια μεμονωμένη εστία σε εμπορική εκμετάλλευση με συνολικά 12.500 προσβεβλημένα ζώα·

– στον νομό Ιαλομύτων, μια μοναδική εστία σε αχυρώνα με συνολικά 589 προσβεβλημένα ζώα.

Featured Image

Στο πλαίσιο αυτό, η ANSVSA ζητά από τους οικονομικούς φορείς στη Ρουμανία που εμπλέκονται στην εμπορική δραστηριότητα μηρυκαστικών να δώσουν τη μέγιστη προσοχή στις οδηγίες που στέλνει η υγειονομική-κτηνιατρική αρχή μέσω των διευθύνσεων των νομών, προκειμένου να προστατεύσουν τα κοπάδια μικρών μηρυκαστικών τους από αυτή την ασθένεια.

Η ANSVSA καλεί τη στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων, καθώς και την υποστήριξη των πολιτών, να εφαρμόσουν μέτρα βιοασφάλειας, να ενημερώσουν αμέσως τις κτηνιατρικές υπηρεσίες για υποψίες ζώων και να συμμορφωθούν με όλα τα μέτρα που έχουν διαταχθεί από τις αρχές για την πρόληψη της εξάπλωσης αυτής της ασθένειας σε όλη την έκταση. η χώρα.

«Οποιαδήποτε υποψία ασθένειας πρέπει να ειδοποιείται το συντομότερο δυνατό στην κομητεία DSVSA», σύμφωνα με το Ρουμάνικο αγροτικό ειδησεογραφικό ιστότοπο agro-tv.ro.

Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών είναι μια σοβαρή ιογενής ασθένεια που δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, αλλά προσβάλλει τα μικρά μηρυκαστικά, δηλαδή τα πρόβατα και τις κατσίκες. Η θνησιμότητα σε μολυσμένα ζώα μπορεί να φτάσει το 70%.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image