104 τα κρούσματα σε κοπάδια πανελλαδικά, εκ των οποίων τα 101 στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη.

Τεχνική συνάντηση με θέμα την ευλογιά των αιγοπροβάτων που πλήττει το ζωικό κεφάλαιο πραγματοποιήθηκε πριν λίγη ώρα στην έδρα της Περιφέρειας ΑΜΘ, Κομοτηνή, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιώργου Στρατάκου.

Η σύσκεψη ήρθε σε συνέχεια της πανελλαδικής αυστηροποίησης των μέτρων κατά της διασποράς της ευλογιάς, με το Υπουργείο να θέτει σε εφαρμογή πανελλαδική απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για τουλάχιστον δέκα ημέρες σε όλη την επικράτεια.

Όπως έκανε γνωστό στη σύσκεψη ο γενικός γραμματέας Γιώργος Στρατάκος, πανελλαδικά έχουν εντοπιστεί από τις 20 Αυγούστου μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου 104 εστίες ευλογιάς, εκ των οποίων οι 101 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη! Εξ αυτών η μεγάλη πλειοψηφία και συγκεκριμένα οι 81 έχουν εντοπιστεί στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

Featured Image

Αναφορικά με τα ζώα, από τα 17.500 που έχουν θανατωθεί πανελλαδικά, τα 17.000 είναι στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη!

Ο γενικός γραμματέας υποστήριξε ότι τόσο οι κρατικές αποζημιώσεις όσο και τα χρήματα που θα δοθούν μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού, θα αποτελέσουν μία σημαντική οικονομική βοήθεια στους πληττόμενους κτηνοτρόφους.

Επισημαίνεται ότι η ευλογιά είναι ζωονόσος και όχι ζωο-ανθρωπονόσος, και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρακολουθεί στενά την πορεία της ζωονόσου και τα μέτρα θα επικαιροποιούνται ανάλογα με την κρισιμότητα της κατάστασης.

Πηγή: xronos.gr

Featured Image