Από το… μακρινό 2016 οι εν λόγω ιστορίες, τις οποίες αξίζει να θυμηθούμε με αφορμή το περιστατικό με την “πίστωση των 14 εκατ. ευρώ” για τα βιολογικά, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι…

Ας θυμηθούμε τι έγραφαν τότε τα Media:

Τέσσερις αγρότες από τις Σέρρες, Φάρσαλα, Πύργο και Κρήτη έγιναν για μερικές ώρες εκατομμυριούχοι από λάθος πίστωση στους λογαριασμούς τους.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν ονειρευτεί να ξυπνήσουν ένα πρωί και να είναι εκατομμυριούχοι. Να βρουν στο τραπεζικό τους λογαριασμό τόσα χρήματα που να τους προκληθεί λιποθυμικό επεισόδιο… Και να μην ξέρουν πώς να διαχειριστούν τα χρήματά τους. Το παράξενο είναι ότι στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, τέσσερις αγρότες την εβδομάδα που μας πέρασαν είδαν αυτό το όνειρο να γίνεται πραγματικότητα χωρίς όμως δυστυχώς να προλάβουν να το απολαύσουν. Από λάθος πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ ενώ σε έναν εξ αυτών, ο Οργανισμός εμφανίστηκε πιο γαλαντόμος αφού του πίστωσε το εξωφρενικό ποσό των 2 δις ευρώ (!!!) Μάλιστα, ο ένας εξ αυτών προχώρησε σε ανάληψη, ένας άλλος πρόλαβε να κάνει … όνειρα διαχείρισης ενώ ένας 3ος απλά ενημερώθηκε από την Τράπεζα για το… λάθος.

Δείτε σχετικό βίντεο

Ας δούμε όμως τις ιστορίες, όπως εμφανίστηκαν στα τοπικά ΜΜΕ

Φάρσαλα – 2 δις ευρώ

Εν αρχή στα Φάρσαλα όπου 32χρονος βρήκε στο λογαριασμό του πάνω από 2 δισ. ευρώ με την αιτιολογία «πληρωμή άμεσων ενισχύσεων», ενώ υπήρξε και δεύτερη πίστωση της τάξης των 205,17 ευρώ, επίσης με την αιτιολογία «πληρωμή άμεσων ενισχύσεων». Ο 32χρονος αγρότης δεν αντελήφθη τις δύο μεταφορές χρημάτων, καθώς εκείνη την ημέρα δεν έτυχε να δει τον τραπεζικό λογαριασμό του μέσω web banking, δεδομένου ότι δεν έχει λαμβάνειν άμεσες ενισχύσεις. Για το πρωτοφανές αυτό περιστατικό, ενημερώθηκε στις 22.30 το βράδυ της περασμένης Τρίτης όταν του τηλεφώνησαν από τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας για να του εξηγήσουν τι συνέβη και να τον ενημερώσουν ότι πρόκειται για λάθος του συστήματος, το οποίο διορθώθηκε αυτόματα, που σημαίνει ότι τα χρήματα αφαιρέθηκαν. Ωστόσο, αυτό που ο ίδιος διαπίστωσε, όταν είδε το λογαριασμό του στο διαδίκτυο μετά την τηλεφωνική ειδοποίηση, ήταν ότι τα χρήματα για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ήταν διαθέσιμα. Δηλαδή τα 2 δισ. ευρώ δεν φαινόταν ως λογιστικό υπόλοιπο αλλά ως διαθέσιμο υπόλοιπο. Αυτό, άλλωστε, ήταν το επιχείρημα που άκουσε από το δεύτερο τραπεζικό στέλεχος που επικοινώνησε μαζί του όταν τον ρώτησε «πώς είναι δυνατόν η τράπεζα να επεμβαίνει σε λογαριασμό ταμιευτηρίου εν αγνοία του κατόχου του».

Featured Image

«Τα χρήματα αφαιρέθηκαν για να σας προστατέψουμε από πιθανές αγορές, τις οποίες στη συνέχεια δεν θα μπορούσατε να καλύψετε», του είπαν, όπως ανέφερε ο 32χρονος, σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθερία της Λάρισας. Το τέλος της ιστορίας γράφτηκε στο λογαριασμό με την αφαίρεση του συγκεκριμένου ποσού, ωστόσο ο 32χρονος Φαρσαλινός έχει ζητήσει, χωρίς να λάβει μέχρι τώρα, έγγραφη ενημέρωση/αιτιολόγηση από την τράπεζα για το συμβάν προκειμένου να την προσκομίσει στην Εφορία σε πιθανό φορολογικό έλεγχο.

Πύργος – Ενημέρωση

Και από τα Φάρσαλα πηγαίνουμε στον Πύργο της Ηλείας όπως ένας 40χρονος αγρότης δέχτηκε το πρωί της Τρίτης τηλεφώνημα από εκπρόσωπο μεγάλης τράπεζας, η οποία τον ενημέρωσε ότι εξαιτίας ενός λάθους στο σύστημα μεταφέρθηκαν στον τραπεζικό του λογαριασμό περίπου 200 εκατ. ευρώ, όπως φαίνεται στη φωτογραφία! Το σφάλμα διορθώθηκε τάχιστα, ωστόσο η ενημέρωση έγινε για να μη βρεθεί προ εκπλήξεως ο 40χρονος όταν θα τσεκάρει τον λογαριασμό του. Ο 40χρονος αρχικά αιφνιδιάστηκε από τα όσα άκουσε και την επόμενη μέρα μετέβη σε υποκατάστημα του Πύργου για να ενημερώσει το βιβλιάριό του και να διαπιστώσει αν ισχύουν όλα όσα πληροφορήθηκε τηλεφωνικώς!

Η ενημέρωση της κίνησης του λογαριασμού αποτύπωσε ακριβώς αυτό που φαίνεται στη φωτογραφία, ότι ο 40χρονος είχε στον λογαριασμό του 201 εκατ. ευρώ και ότι έκανε ανάληψη το 1,5 εκατ. ευρώ! Στην τελευταία σειρά έχει αποτυπωθεί και η διόρθωση με την… επιστροφή στα 5,43 ευρώ που είχε ο λογαριασμός πριν τον απότομο πλουτισμό! «Δέχθηκα τηλεφώνημα από τα κεντρικά της τράπεζας για κάποια κίνηση λογαριασμού που έγινε στο όνομά μου και αφορούσε ένα πολύ μεγάλο ποσό. Η κοπέλα με ενημέρωσε προκειμένου να μην ταραχθώ όταν θα χρησιμοποιήσω ξανά το βιβλιάριό μου. Την επομένη έκανα το τσεκάρισμα για να δω τι έχει γίνει και διαπίστωσα ότι όντως είχε μπει ένα τεράστιο ποσό και ένιωσα λίγο περίεργα διότι είναι κάτι πρωτόγνωρο», τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ο 40χρονος.

Κρήτη – Θολώσαμε

Και πηγαίνουμε ακόμη νοτιότερα, στη Κρήτη όπου ο αγρότης Μύρωνας Χιλετζάκης για λίγη ώρα έγινε “εκατομμυριούχος”, αφού στον λογαριασμό του πιστώθηκαν 201.573.106 ευρώ. Ο κ. Χιλετζάκης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι πήγε σε ένα τοπικό τραπεζικό κατάστημα του Ηρακλείου για να ενημερωθεί για την αγροτική ενίσχυση και του απάντησε η υπάλληλος ότι έχει γίνει κάποιο λάθος και ότι έχουν πιστωθεί στον λογαριασμό του 200.000.000 ευρώ. Ο ίδιος ζήτησε, στη συνέχεια, ενημέρωση του βιβλιαρίου του με την υπάλληλο να του αναφέρει ότι έχουν του πιστωθεί 200 εκατ. ευρώ. «Θολώσαμε, δεν μπορούσαμε να δούμε τα μηδενικά. Φεύγω, πάω στα κεντρικά της Κρήτης, μπαίνουμε μέσα, κάνουμε ενημέρωση του βιβλιαρίου, μου λέει η υπάλληλος 201 εκατ. ευρώ. Πάω στο ΑΤΜ, κοιτάω πάλι το ίδιο». Στη συνέχεια ο ίδιος πήγε στον ΟΠΕΚΕΠΕ και ενημέρωσε τον πρόεδρο. Η τράπεζα τον ενημέρωσε ότι οι τόκοι μία ημέρας, για αυτό το ποσό, είναι 14.000 ευρώ την ημέρα.

Σέρρες – Μοιρασιά στους αγρότες

Και τέλος επιστρέφουμε στα βόρεια όπου στις Σέρρες ένας ακόμη αγρότης έγινε εκατομμυριούχος. Ο Κωνσταντίνας Σιάκκας εξήγησε στο Mega ότι περίμενε να μπουν στον τραπεζικό λογαριασμό του κάποια χρήματα από τις αγροτικές ενισχύσεις, όταν ξαφνικά η κόρη του τον ενημέρωσε ότι είχε γίνει κατάθεση 201 εκατ. ευρώ! «Επικοινώνησα με τον εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Συντονιστής Επιτροπής Αγροτών Σερρών και θα έβαζα από 12.000 ευρώ στα βιβλιάρια των αγροτών που ήταν στα μπλόκα. Μέχρι όμως να γίνει αυτή η διαδικασία, μετά από 4-5 ώρες, τα πήραν ξανά πίσω», εξήγησε ο αγρότης. «Δεν πρόλαβα, αν προλάβαινα θα τα μάγκωνα όλα, θα έσωζα και το Mega!», είπε με χιούμορ ο κ. Σιάκκας, ενώ εξέφρασε τον φόβο του μήπως τώρα έχει πρόβλημα με την εφορία για αυτή τη μετακίνηση χρημάτων.

Featured Image