Η φυτοϋγειονομική άμυνα της ελιάς αλλάζει, καθοδηγούμενη από τις εξελίξεις στην τεχνολογία και τις νέες ανάγκες που απαιτούν όλο και λιγότερη χρήση χημικά συντιθέμενων δραστικών ουσιών για την καταπολέμηση των παρασίτων.

Σε αυτές τις ανάγκες προστίθεται η κλιματική αλλαγή, με ασθένειες που προκαλούνται από παθογόνους οργανισμούς που έχουν επιδεινωθεί τις τελευταίες δεκαετίες χάρη στο γεγονός ότι αυτοί προσαρμόζονται πιο γρήγορα από την ελιά.

Ανιχνεύοντας τις κύριες ασθένειες αυτού του φυτού βρίσκουμε τέσσερα μυκητιακά παράσιτα, το μάτι του παγωνιού , τη λέπρα της ελιάς , την Piombatura , τη Verticilliosis , που μπορεί να έχουν τέτοια συχνότητα και διάχυση που να θέτει σε κίνδυνο τη βλαστική δομή, την παραγωγή ή τη ζωτικότητα του φυτού. Εξακολουθούμε να έχουμε σήψη ριζών , τερηδόνα , μούχλα αιθάλης και καρκινώματα χαλκού λόγω της δράσης πολλαπλών μυκητιακών παραγόντων που ανήκουν σε διαφορετικά γένη.

Μεταξύ των εντόμων, την κύρια αντιξοότητα δίνει η μύγα της ελιάς , μετά ο σκόρος της ελιάς και, από τα αναδυόμενα, η Μαργαρώνια , η Σεκιδομία , το ασιατικό ζωύφιο .

Έχουμε δυο ειδών βακτηριακά

Οι ιοί δεν φαίνεται να προκαλούν κανένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή, μόνο αυτός της λανθάνουσας δακτυλιοειδούς κηλίδας της φράουλας SLRV μπορεί να προκαλέσει κάποια ζημιά.

Στην πραγματικότητα, περισσότεροι ιικοί παράγοντες συσσωρεύονται στην ελιά και, αν και δεν προκαλεί ιδιαίτερες αρνητικές επιπτώσεις στη βλάστηση, το δέντρο αυτό είναι πιο πιθανό να είναι δεξαμενή και από αυτό να εξαπλωθεί σε άλλα είδη φυτών, όπως πυρηνόκαρπο ή αμπέλια.

Όσον αφορά τις επιμέρους ασθένειες, είναι σημαντικό να τις αναγνωρίζουμε και να τις αναγνωρίζουμε, να έχουμε τη δυνατότητα εφαρμογής στρατηγικών πρόληψης και παρέμβασης με αποτελεσματικό τρόπο, ειδικά σε μια εποχή, όπως η σημερινή, όπου η αραίωση παλαιών δραστικών ουσιών και η διαφορετική αποτελεσματικότητα νέων, επιβάλλουν νέες αμυντικές στρατηγικές.

Στην πραγματικότητα, απαιτείται ολοένα και περισσότερο φυτοϋγειονομική προσοχή , επειδή οι ευρωπαϊκές νομοθετικές προτάσεις προβλέπουν συνεχή μείωση της κατανάλωσης αγροχημικών , μια κατάσταση που ήδη επηρεάζει τις αμυντικές μεθόδους και προγράμματα.

Εφαρμόζονται λοιπόν στρατηγικές για την καταπολέμηση των παρασίτων με τη χρήση «βασικών ουσιών» , που ορίζονται και απαριθμούνται στο άρθρο 23 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1107/2009, οι οποίες, παρόλο που δεν έχουν την αρχική και κύρια προβλεπόμενη χρήση τους, ωστόσο, έχουν την ικανότητα να απωθητικές, εντομοκτόνες ή μυκητοκτόνες δράσεις κατά συγκεκριμένων παρασίτων, ζώων ή φυτών ή για την τόνωση φυσικών αμυντικών μηχανισμών, όπως χιτοζάνη, άνθρακας αργίλου , σκόνη σπόρων μουστάρδας , διττανθρακικό νάτριο , σαπωνοποιημένες φυτικές ελεΐνες , εκουιζετονίνες .

Εξακολουθούμε να έχουμε προϊόντα ικανά να εφαρμόσουν έναν «βιοέλεγχο» παθογόνων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων εντόμων, βακτηρίων και μυκήτων που λειτουργούν ως φυσικοί εχθροί για άλλους οργανισμούς που προκαλούν λοιμώξεις ή προσβολές. Μεταξύ αυτών των παραγόντων βιοελέγχου βρίσκουμε κάποια γένη μυκήτων όπως το Trichoderma ή το Beauveria bassiana , μετά βακτήρια όπως το Bacillus subtilis , το Bacillus thuringiensis και αυτά συμπεριφέρονται σαν πραγματικά παράσιτα τόσων μυκήτων ή βακτηριδίων ή εντόμων, που ζουν μαζί και δεν είναι μολυσματικά για τα φυτά.

Οι μύκητες και τα βακτήρια που εφαρμόζουν τον βιοέλεγχο δρουν ως μυκοπαράσιτα, δηλαδή καταλαμβάνουν χώρους ή αφαιρούν θρεπτικά συστατικά μέσα ή τροποποιούν το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται άλλα που ασκούν παθογόνο δράση, σε αυτές τις περιπτώσεις ορίζονται ως αντιβίωση.
Έτσι, η προστασία της ελιάς θα προσανατολίζεται όλο και περισσότερο στην ενσωμάτωση και αντικατάσταση των προϊόντων χημικής σύνθεσης, που σπανίζουν όλο και περισσότερο, με άλλα που, αν και προέρχονται από χημικές ή βιοχημικές διεργασίες, είναι φυσικής προέλευσης.

Παρακάτω είναι μια λίστα με τα κύρια παράσιτα και τα τρέχοντα προϊόντα ή συστήματα εναντίον τους:

ΚΥΡΙΑ ΜΥΚΗΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ

Μάτι παγωνιού
Αγρονομικές επεμβάσεις: Καλός αερισμός του φυλλώματος και ηλιακή ακτινοβολία και στα εσωτερικά μέρη του φυλλώματος
Χημική άμυνα: Προϊόντα χαλκού, Χαλκός + Θείο, στέλεχος Bacillus subtilis QST 713, Dodina Tebuconazole + Trifloxystrobin, Difenoconazole + Azofenoclostrobin, κάλιο, τεβουκοναζόλη

Λεπρές
Αγρονομικές παρεμβάσεις: Εργασίες καθαρισμού και αερισμού του φυλλώματος
Χημική άμυνα: Παρέμβαση κατά τη φάση του βεραΐζοντος με προϊόντα χαλκού, στέλεχος Bacillus subtilis QST 713, Tebuconazole, Tebuconazole + Trifloxystrobin, Pyraclostrobin

Κερκοσπορίωση ή Υδραυλικές
Αγρονομικές παρεμβάσεις: Παρεμβάσεις από τις αρχές καλοκαιριού/φθινοπωρινές λοιμώξεις
Χημική άμυνα: Προϊόντα χαλκού

Featured Image

Τερηδόνα ή Λούπα
Αγρονομικές παρεμβάσεις: Αφαιρέστε τα μολυσμένα μέρη και απολυμάνετε με προϊόντα χαλκού ή με επουλωτικές μαστίχες
Χημική άμυνα: Προϊόντα χαλκού

Fumaggine
Αγρονομικές επεμβάσεις: Αερισμός κουβούκλιο
Χημική άμυνα: Προϊόντα χαλκού

ΚΥΡΙΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΙΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ

Ψώρα
Αγρονομικές παρεμβάσεις: εξάλειψη κλάδων που επηρεάζονται σοβαρά. πραγματοποιήστε το κλάδεμα σε περιόδους ξηρασίας, περιορίζοντας τις μεγάλες τομές. αποφύγετε το σχηματισμό μικροτραυμάτων κατά τη συγκομιδή
Χημική άμυνα: Προϊόντα χαλκού, στέλεχος Bacillus subtilis QST 713

ΚΥΡΙΑ ΕΝΤΟΜΑ

Μύγα ελιάς
Χημική άμυνα: ελκύστε και σκοτώστε παγίδες, Acetamiprid, Flupyradifurone (Sivanto Prime), Spinosad – ενεργό δόλωμα, Cyantraniliprole, – ελκυστικό δόλωμα – Exirel® Δόλωμα, Deltamethrin, Αιθέριο έλαιο γλυκό πορτοκαλιού (PREV-AM PLUS) [Χορηγείται εξαίρεση για 1 ημέρες από 01.08.2023 – 2024;], Pyrethrum, Beauveria bassiana. Αντικαταθλιπτικά: σκόνη βράχου (μπεντονίτης-καολίνης-ταλκ-ζεόλιθοι), τανίνες, απόσταγμα ξύλου, προϊόντα χαλκού

Σκόρος ελιάς
Χημική άμυνα: Acetamiprid, Spinetoram, Bacillus thuringiensis, Deltamethrin (Decis EVO)

Margaronia dell’olivo
Χημική άμυνα: παρέμβαση παρουσία των πρώτων σταδίων προνύμφης με ορυκτέλαιο

Κοχινικό μισό κόκκο πιπεριού
Χημική άμυνα: ορυκτέλαιο, φλουπυραδιφουρόνη, λιπαρά οξέα αλάτων καλίου, δελταμεθρίνη (Decis EVO)

Cecidomia -Dasineura
Χημική άμυνα: Acetamiprid

Spittoon
Chemical Defense: Flupyradifurone, Deltamethrin (Decis EVO)

Ασιατικός κοριός
Χημική άμυνα: Acetamiprid

Σκαθάρια του φλοιού, Barleywood, Bostrichids
Αγρονομικές παρεμβάσεις: εξάλειψη κλαδιών και κλαδιών που έχουν υποστεί φθορά και προσβολή. αφήστε «κλαδιά δολώματος» στον ελαιώνα για να αφαιρεθούν και να καταστραφούν μετά την ωοτοκία, όταν παρατηρηθεί η τυπική σκουριά των εντόμων

Χημική άμυνα: Παραφινικό ορυκτέλαιο

Oziorrinco
Αγρονομικές παρεμβάσεις: στα ενήλικα φυτά αφήστε τα κορόιδα στη βάση του κορμού και τα κορόιδα στον κορμό και τα κλαδιά, στα οποία παραμονεύουν τα ενήλικα. Τοποθετήστε λωρίδες ρητίνης ή πλαστικά μανίκια γύρω από τον κορμό των νεαρών φυτών για να αποτρέψετε την αναρρίχηση των ενηλίκων κατά την περίοδο της μέγιστης δραστηριότητας του εντόμου (Μάιος – Ιούνιος και Σεπτέμβριος – Οκτώβριος).

Κεραμοβιοκτόνο πυρηνόκαρπων
Χημική άμυνα: Deltatrina (Decis EVO)

Διευθυντής της Διαπεριφερειακής Ένωσης Ελαιοπαραγωγών AIPO, (Πηγή: olivonews)

Featured Image