Τον περασμένο μήνα, οι τιμές του ρυζιού στις ΗΠΑ παρέμειναν αμετάβλητες στα 765 $/τόνο, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Οι τιμές της Ουρουγουάης αυξήθηκαν στα 820 $/τόνο με συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση, εξαγωγές 1,0 εκατομμυρίου τόνων το 2023.

Το 2023, το δυτικό ημισφαίριο αντιπροσώπευε σχεδόν το 13% των παγκόσμιων εισαγωγών ρυζιού. Ενώ το ρύζι που διακινείται σε όλα τα μέρη του κόσμου, το δυτικό ημισφαίριο είναι μοναδικό στο ότι ο ορυζώνας αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του εισαγωγές ρυζιού. Η ζήτηση για paddy είναι δημοφιλής σε χώρες που προτιμούν να αγοράζουν τα πιο προσιτά μη αλεσμένο ρύζι.

Featured Image

Ιστορικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες λογιστικοποιούσαν για τις περισσότερες εξαγωγές ρυζιού paddy στην περιοχή. Σχεδόν κάθε εισαγωγέας ρυζιού paddy στο δυτικό ημισφαίριο έχει εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι μεγαλύτεροι αγοραστές ρυζιού paddy είναι το Μεξικό και την περιοχή CAFTA-DR2, που μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 68% των εισαγωγών ορυζώνων της περιοχής. Η κυριαρχία των ΗΠΑ στη Δύση Ημισφαιρική αγορά ορυζώνων αμφισβητείται από την άνοδο της Νότιας Αμερικής εξαγωγές. Επιπλέον, στα δυο προηγούμενα χρόνια, οι υψηλές τιμές εξαγωγής των ΗΠΑ και συνολικά οι υψηλές τιμές των τροφίμων οδήγησαν στον πληθωρισμό πολλές χώρες να επιτρέψουν αφορολόγητα πρόσβαση από κάθε προέλευση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα.

Η Κεντρική Αμερική αντικατοπτρίζει αυτές τις αλλαγές, με το μερίδιο αγοράς των Η.Π.Α να πέφτει κατακόρυφα τα τελευταία 2 χρόνια. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλυπταν όλες τις απαιτούμενες ποσότητες για την Κεντρική Αμερική και την περασμένη δεκαετία οι Ηνωμένες Πολιτείες προμήθευσαν έως και 77 ποσοστό των ετήσιων εξαγωγών ρυζιού. Το μερίδιο αγοράς των ΗΠΑ έχει μειωθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, πέφτοντας κάτω 50 τοις εκατό. Η εγχώρια κατανάλωση ήταν βασικοί παράγοντες για την αύξηση των εξαγωγών της Νότιας Αμερικής προς την Κεντρική Αμερική. Ενώ η παραγωγή έχει αυξηθεί ελαφρώς μεταξύ των εξαγωγέων της Νότιας Αμερικής στο σύνολό τους (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη), η κατανάλωση μειώθηκε, οδηγώντας σε περισσότερες εξαγώγιμες προμήθειες. Η μεγαλύτερη πτώση της κατανάλωσης σημειώνεται στη Βραζιλία, όπου η οικονομική ανάπτυξη είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει, ως καταναλωτές με υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα επιλέγουν «ανώτερα» αγαθά.

Η παραγωγή ρυζιού στις ΗΠΑ για το 2023/24 εκτιμάται ότι είναι 36 τοις εκατό μεγαλύτερη από το προηγούμενο έτος. Οι εξαγωγές αναποφλοίωτου ρυζιού προβλέπονται 82% υψηλότερες με τις επιταχυνόμενες εξαγωγές τους τελευταίους μήνες καθώς στις Η.Π.Α. οι τιμές είναι ανταγωνιστικές έναντι των τιμών της Νότιας Αμερικής. Οι προμήθειες είναι περιορισμένες αυτή τη στιγμή στη Νότια Αμερική εν αναμονή της επερχόμενης συγκομιδής 2023/24. Ωστόσο, μετά τη συγκομιδή της Νότιας Αμερικής, ο ανταγωνισμός θα συνεχιστεί ειδικά σε αγορές που επιτρέπουν αδασμολόγητη πρόσβαση από κάθε προέλευση.

Featured Image